Welkom

De omroep werd in 1989 opgericht als lokale zender voor Leerdam. Drie jaar later volgde de uitbreiding naar de gemeenten Zederik en Lingewaal. De stichting LekWaalMedia is een publieke streekomroep met media-activiteiten op radio, kabelkrant en het internet.

LekWaalTV
We zenden digitaal uit via Ziggo en zijn te ontvangen in de plaatsen Ameide, Tienhoven, Lexmond, Meerkerk, Hei- en Boeicop, Nieuwland en Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd, Kedichem, Asperen, Heukelum, Spijk, Vuren en Herwijnen. Naast de kabelkrant verzorgde LWTV tot 1 januari 2015 ook een teletekstdienst, maar door de populariteit van onze website, facebook en twitter, waarop dezelfde informatie staat, zijn we daarmee gestopt. De analoge uitzending via Ziggo in de drie gemeenten zijn in december 2016 gestopt. Op de kabelkrant zijn vele rubrieken terug te vinden zoals het regionieuws, theatertips, agenda, bioscoopagenda, programmainfo LWFM en gemeentelijke voorlichting.

LekWaalFM
Voor de verspreiding wordt gebruik gemaakt van een zendinstallatie, op 35 meter hoogte, op de kerktoren in Asperen met een vermogen van 250 watt op FM 92,1 MHz en een zender op de studio in Leerdam op FM 107,6 MHz.Het uitzendgebied strekt zich uit over een groot deel van de Vijfheerenlanden, Lopikerwaard, Tielerwaard, Land van Altena en de Alblasserwaard. De vrijwilligers van LekWaalFM verzorgen wekelijks radioprogramma’s zoals b.v. het goed beluisterde kerkprogramma Salem op de zondagmorgen. In de loop van 2015 is de omroep met een geheel nieuw format gaan draaien waarbij de luisteraar de gehele dag weet wat men kan verwachten: de mooiste muziek afwisselend met informatie uit de Vijfheerenlanden. Bovendien zal de LWFM samenwerking met andere omroepen gaan onderzoeken.

studio2
Studio aan de Gildenstraat 13

Media-abonnementen
Voor verenigingen, stichtingen en alle andere non-profit organisaties heeft LekWaalMedia een speciaal promotiepakket. Hiermee krijgt u altijd voorrang bij het plaatsen van de berichten en kunt u ook extra informatie doorgeven zoals bv uitslagen of oproep om nieuwe vrijwilligers te vinden.

Uw video op LekWaalTV
Op 1 augustus is de kabelkrant LekWaalTV een nieuwe service gestart. Iedereen kan via TV een video laten uitzenden en zo een groot publiek bereiken. Een opname van een evenement, natuuropnames, historische beelden van dorpen of gewoon een leuk filmpje die betrekking heeft op de regio… alles is welkom.

Voor de uitzending wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten opnames: korte opnames/videomontages en videoregistraties. De korte opnames mogen maximaal 120 seconden duren en worden gedurende vier dagen uitgezonden in de normale carrousel van de kabelkrant. Geschikt voor bijvoorbeeld een impressie van een optreden van een koor, rommelmarkt of ander evenement. De videoregistraties worden op een vaste tijd ingepland, hierbij is te denken aan een registratie van een concert door koor of muziekvereniging, kerkdienst of toneelstuk. Video kan worden aangeleverd in alle bekende formaten, door deze via een dienst als WeTransfer te mailen naar info@lekwaaltv.nl. Meer…

Op deze website kunt onder de rubriek StreekInfo een selectie vinden van het nieuws, de gemeentelijke voorlichting en verenigingsberichten die via de kabelkrant en radio worden aangeboden. Daarnaast is er achtergrondinfo over de programma’s zoals de kerkroosters, uitzending gemist en directe links naar onze facebook en twitter pagina’s.

Power Donderdag
Power Donderdag is een wekelijks live radioprogramma met interviews, kans op tickets winnen, muziek top 5, actueel (sport)nieuws en requests via een speciaal online request systeem. We laten organisaties telefonisch aan het woord over hun te organiseren festival, beurs of ander evenement en maakt als luisteraar vervolgens kans op tickets door te reageren via www.powerdonderdag.nl. Om 21.45 worden de winnaars bekend gemaakt en vaak worden ze ook live in de uitzending gehaald. We vinden interactie met de luisteraar erg belangrijk. De presentatie is in handen van Erik Beks.

Streekraalradio
Vanaf augustus start op LekWaalFM een nieuw radioprogramma waarin streektaal centraal zal staan. Iedere zondag tussen 21.00 en 23.00 uur zal Ben Nijkamp aandacht besteden aan de vele streektalen van Nederland afgewisseld met Friestalige muziek en muziek in vele dialecten. Reacties op het programma zijn van harte welkom, reageren kan via  streektaalradio@hotmail.com of kijk op facebook: https://www.facebook.com/Streektaalradio.

Rano Ziekenomroep
De Rano Ziekenomroep uit Gorinchem verzorgt wekelijks een uitzending via de omroep. Het gaat om een van de activiteiten van deze belangrijke organisatie namelijk de koor- en samenzang voor en door bewoners in Het Gasthuis te Gorinchem op zondagavond. Deze worden rechtstreeks om het interne tv-kanaal van Het Gasthuis in beeld en geluid uitgezonden. Een week later volgt een registratie via de omroep om 20.00 uur. Op de website van de ziekenomroep kunt u meer informatie vinden.

zenderlocatie-asperen

Calamiteitenzender
De sterke FM-zender van LekWaalFM is gevestigd in de kerktoren van de Hervormde Gemeente Asperen. Dit gebouw is niet alleen monumentaal maar door haar ligging ook nog eens heel strategisch. Op de crisiskaart is dit deel van het gebied een van de weinige groene delen en daarom hebben omroep en gemeente Lingewaal geïnvesteerd om bij calamiteiten deze FM zender in te kunnen zetten bij berichtgeving of de doorgifte van Radio Gelderland, Radio Rijnmond of Radio 1 eventueel aangevuld met lokale berichten. Met de regionale omroepen en gemeenten zijn daar afspraken over gemaakt.

Dares
De omroep heeft een samenwerking met DARES Gelderland Zuid. Deze zendamateurs zorgen voor een noodverbinding als andere verbindingen zoals internet of C2000 wegvallen. Tussen de studio, gemeentehuizen en uitzendstation van Dares kan een Winlink email faciliteit aangelegd worden die ervoor zorgt dat mailverkeer in stand blijft ook als internet is weggevallen. Meer info op de website van Dares.

 

Comments are closed.