Category Archives: Gemeentelijke Voorlichting

Verwijder asbest dak met subsidie

LINGEWAAL – Vanaf 2024 geldt in Nederland voor particulieren, bedrijven en (overheids)instellingen een verbod op asbestdaken. Eigenaren van asbestdaken moeten voor dit jaar het asbest laten verwijderen. Zij zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Het verbod heeft betrekking op asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, bijvoorbeeld golfplaten en dak- leien. Het geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen, zoals asbesthoudend dakbe- schot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit.

Nieuwe gemeentenaam

LINGEWAAL -Met een duidelijke meerderheid hebben de inwoners van de GNL-gemeenten (Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal) gekozen voor West Betuwe als naam voor de nieuwe fusiegemeente. Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) willen vanaf 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente gaan vormen  Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe gemeentenaam. In totaal werden in februari door de inwoners maar liefst 560 unieke suggesties voor de nieuwe gemeentenaam ingediend.

Vervangen damwand Zuidwal

LEERDAM – De tweede fase van het vervangen van de damwand van de Zuidwal is gestart. De tweede fase duurt ongeveer twee weken en loopt vanaf de entree van deze steiger tot net voorbij het bruggetje richting restaurant De Beren (de Veerstoep). Per fase sluit aannemer Damsteegt, in verband met de veiligheid, het gedeelte af waar zij op dat moment werkt. De omleidingsroute wordt met borden aange- geven.Voor vragen kunt u contact opnemen met Peter Reine via 0345 636 389 of via p.reine@leerdam.nl.

Gezocht: vrijwilligers Oranjecomité

LEERDAM – In Leerdam heet het Oranjecomité eigenlijk Comité 30/45. Deze naam is afgeleid van de datum 30 april en 4 & 5 mei. In dit comité zitten vier vrijwilligers, een wethouder en een communicatieadviseur die zich bezighouden met het organiseren van activiteiten rondom Koningsdag. Een iets grotere groep helpt de gemeente mee met het organiseren van de Dodenherdenking. Eens in de vijf jaar organiseert het comité ook een evenement op Bevrijdingsdag en sinds dit jaar organiseren zij ook de Veteranendag. Kedichem en Schoonrewoerd hebben een eigen Oranje- vereniging, bestaande uit bewoners. Het Leerdamse comité zoekt versterking. Zeker nu we gaan fuseren met de gemeenten Zederik en Vianen is het van belang dat de dorpen hun eigen Oranjecomité hebben. Bent u die creatieve vrijwilliger die tijd heeft om gemiddeld 6 keer per jaar te overleggen en om te helpen tijdens Koningsdag en/of dodenherdenking?  Stuur dan een mail aan j.van.coeverden@leerdam.nl of via 0345 636 142.

Gemeente schoonhouden

LEERDAM – De medewerkers van de gemeentewerf onderhouden de buitenruimte, zodat onze gemeente schoon en prettig is om er te wonen, werken en verblijven. Wat doen de medewerkers van de gemeentewerf zoal om onze gemeente mooi en fijn te houden? Ze doen het onderhoud van groen, wegen, sloten en singels, riolering, speelplaatsen, begraafplaatsen, kortom, alles wat ‘buiten’ is. Verder zijn de medewerkers van de gemeentewerf verantwoordelijk voor het plaatsen van dranghekken bij evenementen.

Snelinternet in buitengebied

ZEDERIK – Op de nieuwe website www.snelinternetutrecht-west.nl kunnen bewoners en bedrijven terecht voor allerlei informatie over de ontwikkelingen rondom snel internet in het buitengebied. Naast algemene informatie, wordt per gemeente de stand van zaken weergegeven. Ook kan men via deze website vragen stellen over de aanleg van snel internet. Digitale bereikbaarheid is tegenwoordig zowel voor werk als privé een onmisbaar en bijna vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijkse leven.

Woninginbraken

LINGEWAAL – In de maand maart zijn er helaas twee woninginbraken geweest. Het gaat om de volgende locaties: Herwijnen, Rozenstraat. Woninginbraak in de ochtend en Spijk, Spijksesteeg. Woninginbraak overdag. Blijft u alert en bel direct 112 bij verdachte situaties, want de impact van een dergelijke inbraak is enorm! Kijkt u ook eens op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor handige tips en trucs! Meer informatie vindt u op www.lingewaal.nl/veiligheid.

Belastingaangifte

LEERDAM – Bij Bibliotheek AanZet kunt u nu ook uw belastingaangifte doen. De bibliotheek heeft computers met een veilige internetverbinding die u gratis kunt gebruiken. Als u hulp nodig heeft bij het invullen, kunt u met vragen terecht bij de bibliotheekmedewerker. Documenten van de Belastingdienst kunt u ook gratis printen. De bibliotheek heeft een bredere dienstverlening naast enkel uitlening, en dat trekt meer leden en bezoekers. Het aantal leden steeg bij Bibliotheek AanZet in Leerdam met 8%. AanZet werkt vanuit de filosofie dat zij mensen helpen optimaal deel te nemen aan de samenleving, door ze te voorzien van informatie, vaardigheden én inspiratie. Zij werken daarvoor steeds meer vlakken samen met allerlei partners.

Wandelmaatjes gezocht

LEERDAM – SamenDoen heeft verschillende openstaande hulpvragen van mensen thuis en in een zorginstelling die graag willen wandelen, maar dat niet alleen kunnen. Ook de wandelgroep in Leerdam West kan extra vrijwilligers gebruiken. Met de lente in aantocht zijn we per direct op zoek naar wandelmaatjes. SamenDoen streeft naar een optimale match tussen hulpvrager en wandelmaatje zodat ze er beiden plezier in hebben. Aanmelden kan via 0345 637 363 of via mail: info@samendoen.expert.

Cursus ‘HOOFD-stuk’

LEERDAM – Vanaf donderdag 4 mei organiseren de Stichting Hersenletsel.nl Zuid-Holland, MEE AV en het Hersenletselcentrum Rotterdam-Rijnmond van 10.00 – 12.00 uur de cursus ‘HOOFD-stuk’ voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en NAH-ervarings deskundige vrijwilligers. De cursus is ontwikkeld voor enthousiaste mensen met NAH die klaar zijn voor een volgende stap in hun ervaring met NAH: het effectief kunnen presenteren van het eigen verhaal aan de hand van een te ontwikkelen persona. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten en een presentatie-avond, en kost voor niet-leden van Hersenletsel.nl € 65,- en voor leden € 40,-. De groep bevat maximaal 8 cursisten. Voor meer informatie of om in te schrijven kunt u contact opnemen met MEE AV via 0183 691 600 of cursusregio@meeav.nl.