Category Archives: Varia

Stoomtreinfestival

RADAR – De liefhebber van stoom kan zijn hart ophalen in het weekend van 2 en 3 september tijdens een van de grootste stoomtreinfestivals in Europa. Op beide dagen zullen tien werkende stoomlocomotieven te bewonderen zijn. Op het traject tussen Apeldoorn en Dieren wordt gereden, in Beekbergen zijn een aantal modelbanen opgesteld, er is een spoormarkt en in het museumstoom- depot beleef de bezoeker de sfeer van vroeger.

Uw video op LekWaalTV

Op 1 augustus is de kabelkrant LekWaalTV een nieuwe service gestart. Iedereen kan via TV een video laten uitzenden en zo een groot publiek bereiken. Een opname van een evenement, natuuropnames, historische beelden van dorpen of gewoon een leuk filmpje die betrekking heeft op de regio… alles is welkom. De filmpjes maken onderdeel uit van de kabelkrant, de redactie heeft er bewust voor gekozen om niet zoals veel andere omroepen doen, video uit te zenden op vaste starttijden bv ieder oneven uur.

Voor de uitzending wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten opnames: korte opnames/videomontages en videoregistraties. De korte opnames mogen maximaal 120 seconden duren en worden gedurende vier dagen uitgezonden in de normale carrousel van de kabelkrant. Geschikt voor bijvoorbeeld een impressie van een optreden van een koor, rommelmarkt of ander evenement. De videoregistraties worden op een vaste tijd ingepland, hierbij is te denken aan een registratie van een concert door koor of muziekvereniging, kerkdienst of toneelstuk.

Streekkiek Video, zoals de rubriek wordt genoemd wordt uitgezonden op alle uren dat op de radio geen eigen uitzendingen zijn zodat een kerkdienst, uitzending van een raadsvergadering of koorregistratie van de Rano Ziekenomroep niet onderbroken wordt door een video-opname. Veel luisteraars luisteren namelijk via de kabelkrant naar LekWaalFM. Historische verenigingen worden gevraagd om historische opnames beschikbaar te stellen om via LekWaalTV uit te zenden. Verder wil de omroep in september starten met kerkdiensten en wordt geprobeerd de Rano Koorzang op zondagavond ook voortaan in beeld op TV uit te zenden. In 2018 zal in het Pinksterweekend de Roparunradio uitzendingen live via TV worden uitgezonden.

Video kan worden aangeleverd in alle bekende formaten, door deze via een dienst als WeTransfer te mailen naar info@lekwaaltv.nl. Vermeld in de mail uw naam, een korte omschrijving van het aangeleverde materiaal en of u bronvermelding wilt. Deze week zal via LekWaalTV de film van de gemeente Lingewaal en Provincie Gelderland over de KLM Open 2017 in Spijk worden uitgezonden.

Power Donderdag

Programma Info – Power Donderdag is een wekelijks live radioprogramma met interviews, kans op tickets winnen, muziek top 5, actueel (sport)nieuws en requests via een speciaal online request systeem. We laten organisaties telefonisch aan het woord over hun te organiseren festival, beurs of ander evenement en maakt als luisteraar vervolgens kans op tickets door te reageren via www.powerdonderdag.nl. Om 21.45 worden de winnaars bekend gemaakt en vaak worden ze ook live in de uitzending gehaald. We vinden interactie met de luisteraar erg belangrijk. De presentatie is in handen van Erik Beks. Iedere donderdag op 92,1 MHz en 107,6 MHz te beluisteren tussen 20.00 en 22.00 uur m.u.v. de avonden van de gemeenteraad van Lingewaal vergadert.

Pretparkloop

RADAR – Op zaterdag 19 augustus wordt in Bobbejaanland de eerste Pretparkloop gehouden. Een parcours van 3 of 7 km dwars door het park en tussen de attracties door. Het evenement is voor iedereen die de sportieve uitdaging op unieke locatie durft aan te gaan. Voor de supporters langs de kant wordt animatie geregeld. Deelnemen aan de pretparkloop kan na een dagbezoek. Maar men kan ook alleen tickets kopen voor het loopevenement.

Streektaalradio

PROGRAMMAINFO – Vanaf augustus start op LekWaalFM een nieuw radioprogramma waarin streektaal centraal zal staan. Iedere zondag tussen 21.00 en 23.00 uur zal Ben Nijkamp aandacht besteden aan de vele streektalen van Nederland afgewisseld met Friestalige muziek en muziek in vele dialecten. Reacties op het programma zijn van harte welkom, reageren kan via mailadres streektaalradio@hotmail.com of kijk op facebook: https://www.facebook.com/Streektaalradio.

Bloemen en Parels

RADAR – Tot begin november zal beeldend kunstenaar Ellen van Eldik haar werk onder de titel ‘Bloemen en Parels’ tonen in Cultuurmij Oost Arnhem. Ellen won in 1985, in het begin van haar carriere, de Koninklijke Prijs voor de Schilder- kunst. De natuur, planten en bloemen zijn voor haar doorlopend een inspiratiebron en onderwerk. Ze zoekt naar een balans tussen schoonheid en inhoud. Van intien klein tot muurvullend. Info www.ellenvaneldik.nl.

Dorpshuis van het Jaar

RADAR – De zes Gelderse dorpshuizen die in de finale staan van ‘Dorpshuis van het Jaar’ zijn dinsdag bekendgemaakt. Ondermeer de dorpshuizen uit Horssen, Lobith en Rheden zullen op Omroep Gelderland de strijd aangaan en proberen de 2500 euro een groot feest te winnen. Er waren 74 dorpshuizen uit Gelderland aangemeld. In acht afleveringen zijn op TV de zes finalisten te volgen. Meer info op www.dorpshuisvandejaar.nl.