Category Archives: Nieuws&Info

Vaccinaties door Rivas

STREEK – Rivas Zorggroep verzorgt in maart weer de vaccinaties tegen DTP, BMR en HPV. Alle kinderen die zijn geboren in 2004 en 2008 ontvangen hiervoor een oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Kinderen die zijn geboren in 2008 en dus dit jaar negen worden, krijgen een oproep voor de inenting tegen DTP (difterie, tetanus, polio) en BMR (bof, mazelen en rodehond). Meisjes die zijn geboren in 2004 en dus dit jaar dertien worden, ontvangen een oproep voor de inenting tegen baarmoederhalskanker, de HPV-vaccinatie. Alle inentingen worden uitgevoerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma van de overheid. Volgens de Nederlandse overheid is vaccineren nog altijd het beste en meest betrouwbare middel om te beschermen tegen deze ziekten. Voor meer informatie kan men contact opnemen via vaccinaties@rivas.nl of bel 0900-8440.

Nationale Molendag

STREEK – De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. Dit weekend vormt de uitgelezen kans om een molen van binnen te bekijken. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel van deze molens zetten de deuren voor je open. Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar. Een overzicht staat op www.molens.nl.

Veel suggesties gemeentenaam

STREEK – Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) willen per 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente vormen. Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe naam. Alle inwoners van de drie gemeenten konden de afgelopen weken suggesties indienen. In totaal leverde dit 980 suggesties voor de nieuwe gemeentenaam op waarvan 234 uit Lingewaal. Speciaal voor de nieuwe gemeentenaam is een naamgevingscommissie ingesteld.

Deze commissie gaat de komende weken uit alle inzendingen drie mogelijke namen selecteren, die zij in april presenteert. De naamgevingscommissie bestaat uit negen inwoners die specifieke kennis hebben op het gebied van toerisme, cultuur, historie, bedrijfsleven dan wel jeugd. Nadat de naamgevingscommissie drie namen heeft geselecteerd, zijn de inwoners weer aan zet. Alle inwoners vanaf 12 jaar mogen dan een keuze maken.

Creatieve lessen

STREEK – Voor kinderen van 8 t/m 17 jaar houdt het Jeugdatelier Gorinchem creatieve lessen in de ULO, Boerenstraat te Gorinchem. In 2017 zijn er vijf lesblokken, ieder lesblok bestaat uit zes lessen waarin kinderen kennismaken met allerlei technieken zoals tekenen, schilderen, boetseren, glas bewerken, textiel, vilt en striptekenen. Aan de einde van het seizoen wordt afgesloten met een expositie van alle kinderen.

Mobiele camera’s

LEERDAM – De mobiele camera’s die op drie plekken in de Leerdamse binnenstad waren geplaatst zullen weer in andere gemeenten worden ingezet. Een rechercheteam heeft de afgelopen weken intensief gewerkt om de daders van de overvallen op te sporen en er zijn aanhoudingen verricht. De burgemeester heeft het voornemen om, in overleg met het Openbaar Ministerie, een aantal extra camera’s in het centrum te plaatsen.

School op Seef

LEERDAM – Woensdag 22 februari heeft verkeerswethouder Teus Meijdam het verkeersveiligheidslabel School op Seef uitgereikt aan CBS Klim Op. Deze school is de 22e basisschool in de regio die het label heeft verdiend. School op Seef is onderdeel van de regionale campagne “Veilig Verkeer? Ik doe mee!”, waarbij iedereen een steentje kan bijdrage aan een verkeersveilige regio. School op Seef is een verkeerseducatieprogramma.

Betuwse Fietsvierdaagse

STREEK – De 32e Betuwse Fietsvierdaagse wordt verreden van 25 t/m 28 mei. De start is op Hemelvaartsdag bij het dorpshuis van Kerk-Avezaath. Er kan gekozen worden uit vier afstanden: 25, 40, 60 en 80 km. Fietsliefhebbers kunnen zich nu al met korting online inschrijven via www.betuwsefietsvierdaagse.nl. Bij voorinschrijven bedragen de inschrijfkosten € 8,-  voor deelnemers vanaf 13 jaar en € 5 ,- voor deelnemers t/m 12 jaar.

Ria & Fia lezen voor

LEERDAM – Voorlezen is leuk en leerzaam! Ria & Fia lezen elke woensdag van 15 tot 16 uur in het Bibliotheek AanZet Leerdam een uurtje voor. Kindjes van 2-7 jaar zijn dan welkom om te komen luisteren naar de mooiste verhalen. De voorleesuurtjes zijn gratis toegankelijk, voor leden en niet-leden. Maar, een lidmaatschap is tot 18 jaar gratis, dus ook voor baby’s, peuters en kleuters! Zo kun je boeken lenen om thuis uit voor te lezen.

Johannes Passion

STREEK – Op 25 maart wordt in de historische Augu- stijnenkerk in Dordrecht door Drechtsteden Bachkoor de Johannes Passion ongevoerd op een manier die de traditie verbindt met de wereld waarin de jeugd van nu leeft. De afgelopen periode is intensief samengewerkt met een groep leerlingen van het Zwijndrechtse Devenstein College. Dit heeft tot een reeks kunstuitingen geleid en ook zullen enkele leerlingen meezingen met stukken.

Jongeren in dialoog

STREEK – Doe mee met de ‘Jongeren in dialoog’, op 6, 7, 14 en 15 maart in Theater De Fransche School Culemborg. Jongeren gaan met elkaar in debat over actuele, maatschappelijke kwesties aan de hand van de theatervoorstelling ‘Vijf vragen die je altijd al aan een terrorist wilde stellen’ van Storytelling Centre. Onderwerpen als geloof, homoseksualiteit en racisme komen aan de orde. Tickets kosten tien euro per stuk.