Category Archives: Nieuws&Info

Gastgezinnen gezocht

STREEK – Europa Kinderhulp zoekt nog gastouders of gastgezinnen voor 84 kinderen. Het gaat om kinderen uit o.a. Parijs, Berlijn en Hannover. Maar ook voor elf kinderen uit Nederland heeft men nog geen plek gevonden. De kinderen groeien op in kwetsbare omstandigheden en tijdens een korte vakantie ervaren zij hoe het er in een regulier gezin aan toe gaat. Vorig jaar konden 1152 kinderen van een vakantie genieten.

Vliegeniersmuseum in Fort Vuren

LINGEWAAL – Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdagmiddag 10 mei tijdens besloten bijeenkomst het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de huidige gemeente Lingewaal. Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en spullen van de geallieerde vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen om, twee werden krijgsgevangenen gemaakt en één wordt nog steeds vermist. Het museum is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierenland en schenkt ook aandacht aan onderwerpen als dwangarbeid, Jodenvervolging en burgerslachtoffers.

Creatieve lessen

STREEK – Het Jeugdatelier Gorinchem zal voor kinderen van 8 t/m 17 jaar creatieve lessen verzorgen. In 2017 zijn er vijf lesblokken van elk zes lessen. In het derde blok, dat binnenkort start, staat o.a. tekenen en schilderen, buiten tekenen en schetsen, graffiti, glazuren en hout bewerken centraal. Het blok wordt afgesloten met een mooie expositie van alle kinderen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, mail naar marleenvanzwienen@hetnet.nl.

Dorpshuis van het jaar

STREEK – Tot 30 juni kan iedereen zijn of haar dorpshuis aanmelden voor ‘Dorpshuis van het jaar’. Een dorpshuis is vaak het bruisende hart van een dorp en daarom gaat Omroep Gelderland de komende maanden op zoek naar de meest inspirerende dorphuizen van Gelderland. Er worden zes inzendingen geselecteerd die doorgaan naar een finale. Zij krijgen 750 euro en de uiteindelijke win- naar krijgt 2500 euro en een eindfeest van 3000 euro.

Inbrekers buiten deur houden

STREEK – Koningsdag en bevrijdingsdag zijn een van de gezelligste dagen in Nederland, veel mensen gaan naar een vrijmarkt of genieten tijdens een evenement. Omdat veel mensen die dag niet thuis zijn, is dit ook voor inbrekers een feest blijkt uit gegevens van de politie. Zeker als niet alle ramen en deuren dicht zijn. Inbrekers kijken vooral hoe snel ze binnen kunnen komen. Voorkom een inbraak, info op: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Expositie in Lingesteyn

LEERDAM – In verpleeghuis Lingesteyn is tot eind juni een expositie te zien van Pieter Huijzer. Pieter tekende op jonge leeftijd al veel, maar in 1992 is hij pas begonnen met schilderen. Zijn kunstwerken worden vooral met olie- en aquarelverf gemaakt en sfeer en compositie vindt hij erg belangrijk. De laatste periode schildert hij vooral stadsgezichten en ook graag Gotische kerken met een voorkeur om spiegeling in het water aan te brengen.

Driemaal toon op KunstFort

ASPEREN – Erika De Stercke tekent beelden met haar woorden en Elly Fuchs toont de stilte in geluid. Op zondag 7 mei kunt in KunstFort Asperen meemaken hoe dat wordt. Erika laat graag van zich horen op vele poeziepodia en Elly speelt een groot deel van haar leven gitaar en legt met tekeningen haar belevenissen vast. Ze ontmoeten elkaar in 2016 bij een optreden in Den Bosch en besloten ter plekke samen te gaan werken.

Afsluiting muzikale seizoen

STREEK – Donderdag 18 mei sluit Ruud Houweling het muzikale seizoen van Listen af in De Fransche School. In het voorprogramma staan opnieuw twee getalenteerde leerlingen van ORS Lek en Linge, Thomas Caselli en Clara van Breemen. Je wel eens afgevraagd hoe Nederlandse folkmuziek zou klinken? Ruud Houweling raakte geinspi- reerd toen hij die vraag aan zichzelf stelde en ging, samen met bassist Egon Kracht daarmee aan de slag.

Zwemseizoen weer van start

STREEK – Het officiele zwemseizoen gaat op 1 mei weer van start en vanaf dan vinden ook de nodige inspecties en metingen van het water in aangewezen zwemplassen plaats. De provincie heeft ook een aantal adviezen… zwem uitsluitend in aangewezen zwemlocatie, deze zijn te herkennen aan een blauw informatiebord. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan levensgevaarlijk zijn. Door stromingen, paserende schepen, onderkoeling, draaikolken en zuiging. Er zijn ook gezondheidsrisico’s zoals zwemmersjeuk, dat wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Blauwalgen kunnen huid-, maag- of darmklachten veroorzaken en de ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. De ziekte van Weil kan ernstig verlopen daarom altijd, zo snel mogelijk, een arts raadplegen.

Herdenking en dansvoorstelling

STREEK – Na het succes van afgelopen zomer keert In Motie nog één keer terug naar de doorgezaagde bunker aan de Diefdijk langs de A2. Speciaal op 4 mei, na een openbare herdenking op locatie, gaat het gezelschap in reprise met de dansvoorstelling Bunker 599. De bunker, gelegen aan de prachtige Diefdijk in grensgebied van Utrecht, Zuid-Holland en Gelderland, werd in 1940 gebouwd als schuilplaats voor de Tweede Wereldoorlog en onderging onlangs een architectonische verandering. Samen met haar dansers smelt choreografe Meta Rooding deze dubbele laag in de geschiedenis van het bouwwerk samen met een unieke symbiose tussen dans en locatie in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Naast de herdenking en dansvoorstelling is er ook op locatie een expositie ingericht rondom de thema’s ‘oorlog’ en ‘herdenken’. Info en reserveren via www.inmotiedans.nl.