Category Archives: Nieuws&Info

Zomervakantie in Loevestein

STREEK – In juli en augustus is Slot Loevestein elke dag geopend en is er van alles te doen! Kruip in de boekenkist of schiet mee met de kasteelschutter? Schilder een je eigen ridderschild of ga je van maliënkolder een armbandje maken? Deze vakantie staan de “gloednieuwe” blijdestenen uit 1397 centraal. Waar deze voor zijn gebruikt? Ontdek het deze zomer op Slot Loevestein. Meer info op www.slotloevestein.nl.

Gelderse overlijdingsakten online

LINGEWAAL – Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse overlijdensakten online te ontsluiten kan vanaf nu eenvoudig aan de slag. Met de resultaten zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden. Sinds 1998 maakten honderden vrijwilligers akten van de Gelderse Burgerlijke Stand tot circa 1950 toegankelijk.

Expositie twee studentes Master-Glass

LEERDAM – Zondag 18 juni opende cultuurwethouder Cees Taal en conservator van het Nationaal Glasmu-seum Hélène Besancon om 16.00 uur de tijdelijke expositie ‘Examen 2017’ van Titia Felderhof en Liesbeth Boon in het voormalige pand van Glas Galerie Leerdam aan de Zuidwal 44. Ze laten hun prachtige glaswerken in de Pop Up Galerie zien die zij hebben gemaakt gedurende hun post-academische opleiding Master-Glass in Tilburg.

Perspectiefnota Lingewaal

LINGEWAAL – De gemeenteraad van Lingewaal behandelt tijdens zijn vergadering op donderdag 29 juni de perspectiefnota. In het kader van het herindelings- proces met Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal is gekozen om voor 2018 een beleidsarm jaar te hanteren. Dit wordt in het najaar vertaald in een programma- begroting. Op de weg naar een herindeling past terughoudendheid waar het gaat om nieuw beleid.
Het is niet wenselijk de fusiegemeente te belasten met nieuwe beleidsinitiatieven die een financiële wissel trekken op de toekomst. Die insteek heeft bij de opstelling van deze Perspectiefnota centraal gestaan, maar de gemeente gaat niet een jaar lang ‘op slot’. Er worden stappen gezet op gebied van de informatiebevei- liging en de bescherming van privacy. Projecten als rond de stadswal Heukelum vragen om een goede afronding.

‘Copier Revisited’ geopend

LEERDAM – Met de titel ‘Copier Revisited’ opent Royal Leerdam Crystal haar collectie ‘Crystal Icons’. Binnen deze collectie zullen creaties van beroemde glasontwer- pers die in het verleden voor de Leerdamse glas- en kristalfabriek hebben gewerkt opnieuw in productie worden genomen. De meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal trachten daarbij zo dicht mogelijk bij originele ontwerp te komen in een kleurenpallet dat past binnen het hier en nu. De collectie ‘Crystal Icons’ wordt afgetrapt met één van Leerdams grootste iconische ontwerpers, namelijk Andries  Copier. Copier (1901-1991) die verbonden was aan de glas- en kristalfabriek van 1914 t/m 1971 heeft het bedrijf internationaal op de kaart gezet met zijn spraakmakende ontwerpen. Sinds 1878 worden er bij Royal Leerdam Crystal op ambach- telijke wijze prachtige kunst- en sierobjecten vervaardigd.

Klein verzet, groot geluk

STREEK – Benieuwd naar welke bewonersinitiatieven er al zijn in Gelderland of zelf een leuk idee. Op 6 juli zal Spectrum een zomercongres houden in Nijmegen met als titel ‘Klein verzet, groot geluk’. Er zijn sprekers en workshops. In heel Europa ontstaan kleinschalige initiatieven zoals festivals, deelwinkels en tuinieren. Spectrum ondersteunt en stimuleert deze initiatieven. De toegang is gratis en congres begint om 13.00 uur.

Op stap met de Museumjas

STREEK – Het Elisabeth Weeshuis Museum introduceert vanaf 2 juli een speciaal programma voor kleuters: Op stap met de Museumjas. Hiermee is het weeshuismuseum een onderscheidend klein museum dat voor zeer jonge bezoekers ook een passend programma biedt. Elke eerste zondag van de maand om 14.00 uur kunnen ouders of grootouders met kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar deelnemen aan de speciale rondleiding.

Met liniepont naar Forte

STREEK – Op 1 juli vind op Fort Honswijk in Schalkwijk het eerste festival: Forte plaats. Bezoekers krijgen een mooi programma met muziek, locatietheater, interactieve kunst en kinderactiviteiten. Naast het bomvolle program- ma genieten bezoekers van heerlijke streekbiertjes, sapjes en eten uit verschillende Rollende Keukens. Die dag kan met de Liniepont vanaf De Spoel in Culemborg of Fort Everdingen worden gevaren voor maar 1 euro.

Slot Proevestein

STREEK – Op zondag 25 juni zal Slot Loevestein van 12.00 tot 19.00 uur het smaakvolle evenement Slot Proevestein houden. Lekker eten en drinken voor jong en oud in een historische sfeer. Er is een proeverij van bekende restaurants uit de regio en een smaakmarkt met streekproducten. Het kasteel is deze dag open van 11 en 17 uur tegen de reguliere toegangsprijs. Slot Proevestein is gratis, voor de gerechtjes zijn muntjes te koop.

Waarschuwing ingetrokken

LINGEWAAL – De provincie Gelderland heeft de waarschuwing voor zwemmersjeuk in recreatieplas Lingebos te Vuren ingetrokken. De afgelopen periode zijn er nagenoeg geen gezondheidsklachten gemeld bij de GGD, de beheerder van de recreatieplas en of het provincieloket. De verwachting is daarom dat de kans om zwemmersjeuk op te lopen na het zwemmen in het zwemwater van recreatieplas Lingebos is afgenomen.