Category Archives: Nieuws&Info

Aankoop Slingelandse Plassen

STREEK – De colleges van Giessenlanden en Molenwaard stellen aan hun gemeenteraden voor de Slingelandse Plassen aan te kopen voor het symbolisch bedrag van 1 euro en een passende partij te zoeken voor het beheer van het terrein. Dat is de kern van het voorstel waarover beide gemeenteraden op 23 mei een besluit nemen. De Slingelandse Plassen, ruim 30 hectare groot, zijn nu eigendom van de provincie Zuid-Holland.

Nationale museumweek

STREEK – In het weekend van 8 en 9 april zal ook Slot Loevestein meedoen aan nationale museumweek. Dit jaar staat de 16e eeuwse tinnen pispot centraal. Deze is gevonden in de gracht. Tot ver na de middeleeuwen gebruikte men overdag het gemak en ’s nachts de nachtspiegel, oftewel de pispot. Dan hoefde je niet je bed uit om op een koud en donker gemak te zitten. Een bijzonderheid is dat er een kogel door de pot gegaan is.

Gratis stadswandelingen

STREEK – Het is voorjaar en dus start de Stichting Stadsgidsen Culemborg weer met haar stadswandelingen in het historisch centrum van Culemborg. De stad heeft mooie historische plekjes en leuke groene doorkijkjes. De gidsen laten u die plaatsen graag zien en kunnen er veel over vertellen. De wandeling begint op zaterdag 1 april om 11 uur op het voorplein van het Elisabeth Weeshuis. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur.

Expositie Ateliers voor Inspiratie

LEERDAM – In de Lingepolikliniek Leerdam is vanaf april een expositie te zien van een aantal cursisten van de  ‘Ateliers voor Inspiratie’. De ‘Ateliers voor Inspiratie’ zijn schildergroepen uit Gorinchem die worden begeleid door Neeltje Alblas. Zij geeft al meer dan 20 jaar schilderles. De schilderijen die in de Lingepolikliniek te zien zijn, hebben de thema’s ‘insecten’ en ‘onderwaterwereld’. De schilderwerken zijn te zien bij Rivas tot eind juni.

KLM Open 2016 goed voor regio

LINGEWAAL – Van 8 tot en met 11 september was de 97e editie van het golfevenement KLM Open op de golfbaan The Dutch in Spijk, gemeente Lingewaal. In opdracht van de gemeente Lingewaal heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de economische impact en de toerisme aspecten van het KLM Open onderzocht en een bezoekersprofiel opgesteld. De resultaten zijn nu bekend. De overall bijdrage van het KLM Open 2016 voor de Lingewaalse economie bedraagt € 541.500. Verscheidene ondernemers uit Lingewaal en omstreken (onder andere Gorinchem, Leerdam en Werkendam) hebben kunnen leveren aan het KLM Open of aan partners daarvan. Op het gebied van toerisme heeft het KLM Open positief bijgedragen. De regio Rivierenland wordt (zeer) gewaardeerd door 51% van de bezoekers. Ruim de helft gaf aan positiever te zijn over de regio.

Flypast boven Fort Vuren

LINGEWAAL – De Dakota ZA947 “Kwicherbichen” van de Battle of Britain Memorial Flight zal op donderdag  4 mei een flypast maken boven Opijnen en Fort Vuren. De exacte tijd zal ongeveer twee weken voor 4 mei bekend zijn. De Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) is trots dat dit bijzondere vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog als eerbetoon aan de geallieerde vliegeniers en al degenen die zich voor onze vrijheid hebben ingezet, een flypast boven Lingewaal (Fort Vuren) en Neerijnen (Opijnen) zal maken. Tijdens de flypast zal het vliegtuig drie rondjes boven Opijnen en Fort Vuren vliegen. Belangstellenden zijn welkom boven op het fort en zullen daar een fantastisch uitzicht op de laag overkomende Dakota hebben.Vorig jaar heeft deze Dakota eveneens een flypast gemaakt boven Fort Vuren wat bijzonder indrukwekkend was voor de aanwezigen.

Ingestemd met herindelingsontwerp

LINGEWAAL – De gemeenteraden van de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal hebben op donderdagavond 15 maart ingestemd met het herindelingsontwerp dat moet leiden tot een fusie van de drie gemeenten per 1 januari 2019. Het herindelingsontwerp geeft onder andere inzicht in de argumenten voor een gemeentelijke fusie, het profiel van de nieuwe gemeente, de invulling van dienstverlening en burgerparticipatie, de financiële gevolgen van de voorgestelde fusie en het verder te doorlopen formele proces. De drie gemeenteraden hebben nadrukkelijk aangegeven, dat zij in het uiteindelijke herindelingsadvies de doelstelling vast willen leggen, dat er ruimte komt voor betaalbare woningbouw in alle kernen. Gedurende een periode van acht weken (24 maart t/m 18 mei) ligt het herindelingsontwerp ter inzage in o.a. dorpshuizen.

Succesvolle open dag ziekenhuis

STREEK – De open dag van het Beatrixziekenhuis trok zaterdag 18 maart veel bezoekers. Ruim 3000 inwoners uit de regio bezochten het Gorcumse ziekenhuis: om een bezoek te brengen aan de informatiemarkt en deel te nemen aan één van de rondleidingen of de publiekslezing. Het thema was ‘Van jong tot oud’. Ruim 200 vrijwilligers stonden klaar om de grote toestroom van bezoekers welkom te heten en rond te leiden in hun ziekenhuis.

Veel belangstelling open dag

LEERDAM – Geïnteresseerden bezochten zaterdag 18 maart tijdens de Open Dag van de Zorg verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam. Zij kregen deze dag meer informatie over wonen en zorg van Rivas en over werken en leren bij Rivas. Alle bezoekers konden deelnemen aan rondleidingen. In Lingesteyn wordt zorg geboden voor mensen met dementie, er zijn bewoners met psychiatrische problemen en zorg in laatste levensfase.

Musica Pro Deo zoekt zangers

MEERKERK – Regiokoor Musica Pro Deo Meerkerk gaat tot begin mei het oratorium ‘Jezus op aarde’ instuderen. Het werk bestaat uit veertien delen en duurt ruim een uur. Op zaterdag 13 mei wordt het oratorium ten gehore gebracht in de Inchtuskerk Meerkerk. Als projectlid kan iedereen deelnemen, een unieke kans zonder u te binden aan een koor. Deelname kost 30 euro. Deze maand kunnen belangstellenden gratis een repetitie bijwonen.