Rampenvoorlichting

Op teletekstpagina 311 tot 315 van LekWaalTV zijn de calamiteitenpagina’s van de gemeenten Leerdam, Zederik, Lingewaal en Giessenlanden te vinden.

Op deze pagina’s wordt u bij calamiteiten in uw regio direct geinformeerd over hoe te handelen en worden belangrijke gegevens vermeld zoals bijvoorbeeld noodnummers en opvang. Een omvang van een calamiteit of ramp is niet te voorspelen, wees daarom altijd goed voorbereid en zorg in ieder geval dat u een radio op batterijen paraat heeft om via de omroep de meest actuele informatie te horen.

In overleg met de gemeenten heeft LekWaalFM afspraken gemaakt over hoe burgers via de radio geinformeerd worden. Door uw radio op batterijen af te stemmen op 92,1 MHz of 107,6 MHz wordt u bij een calamiteit direct geinformeerd. LekWaalFM zal bij een calamiteit Radio Gelderland of Radio Rijnmond via haar kanalen doorgeven, aangevuld met informatie verstrekt door de lokale gemeenten.

Hieronder vindt u algemene informatie over hoe u zich goed kunt voorbereiden…

WEES GOED VOORBEREID!

We hebben het goed voor elkaar in Nederland, maar ook bij ons kan iets gebeuren. Het kan zijn dat de stroom langere tijd uitvalt, er geen water uit de kraan komt of dat je tijdelijk je huis moet verlaten, bijvoorbeeld door explosiegevaar. Het is handig om voorbereid te zijn op dit soort situaties. De hulpdiensten zijn namelijk nooit meteen ter plaatse en kunnen niet altijd iedereen direct helpen.

Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden:

  • Stel een noodpakket samen.
  • Informeer jezelf over risico s in je omgeving.
  • Lees wat je kunt doen bij verschillende soorten noodsituaties.
  • Stel de frequentie van de regionale omroep in op je (nood)radio en/of televisie. Deze zender geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid.
  • Weet wat je moet doen als de sirene gaat.
  • Het is handig om een EHBO-cursus te doen. Mocht er iets gebeuren, dan kun je jezelf en anderen helpen.
  • Als je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, maak dan met mensen om je heen (familie, vrienden, buren) afspraken over wie jou kan helpen in een noodsituatie. Daarnaast vind je hier enkele tips hoe je jezelf zo goed mogelijk kunt voorbereiden. Ook kun je kijken op www.nederlandveilig.nl/noodsituaties
  • Zijn er in jouw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een noodsituatie? Bespreek met hen wat je voor hen kunt doen.

Bij een incident of noodsituatie kan op www.crisis.nl actuele informatie worden vermeld.

 

Comments are closed.