Persberichten

Op deze pagina vindt u persberichten die door de Stichting LekWaalMedia zijn uitgegeven en geplaatst op de kabelkrant of in de plaatselijke kranten.

Berichten augustus 2017

Uw video op LekWaalTV

Op 1 augustus is de kabelkrant LekWaalTV een nieuwe service gestart. Iedereen kan via TV een video laten uitzenden en zo een groot publiek bereiken. Een opname van een evenement, natuuropnames, historische beelden van dorpen of gewoon een leuk filmpje die betrekking heeft op de regio… alles is welkom. De filmpjes maken onderdeel uit van de kabelkrant, de redactie heeft er bewust voor gekozen om niet zoals veel andere omroepen doen, video uit te zenden op vaste starttijden bv ieder oneven uur.

Voor de uitzending wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten opnames: korte opnames/videomontages en videoregistraties. De korte opnames mogen maximaal 120 seconden duren en worden gedurende vier dagen uitgezonden in de normale carrousel van de kabelkrant. Geschikt voor bijvoorbeeld een impressie van een optreden van een koor, rommelmarkt of ander evenement. De videoregistraties worden op een vaste tijd ingepland, hierbij is te denken aan een registratie van een concert door koor of muziekvereniging, kerkdienst of toneelstuk.

Streekkiek Video, zoals de rubriek wordt genoemd wordt uitgezonden op alle uren dat op de radio geen eigen uitzendingen zijn zodat een kerkdienst, uitzending van een raadsvergadering of koorregistratie van de Rano Ziekenomroep niet onderbroken wordt door een video-opname. Veel luisteraars luisteren namelijk via de kabelkrant naar LekWaalFM. Historische verenigingen worden gevraagd om historische opnames beschikbaar te stellen om via LekWaalTV uit te zenden. Verder wil de omroep in september starten met kerkdiensten en wordt geprobeerd de Rano Koorzang op zondagavond ook voortaan in beeld op TV uit te zenden. In 2018 zal in het Pinksterweekend de Roparunradio uitzendingen live via TV worden uitgezonden.

Video kan worden aangeleverd in alle bekende formaten, door deze via een dienst als WeTransfer te mailen naar info@lekwaaltv.nl. Vermeld in de mail uw naam, een korte omschrijving van het aangeleverde materiaal en of u bronvermelding wilt. Deze week zal via LekWaalTV de film van de gemeente Lingewaal en Provincie Gelderland over de KLM Open 2017 in Spijk worden uitgezonden.

Streektaakradio
Vanaf augustus start op LekWaalFM een nieuw radioprogramma waarin streektaal centraal zal staan. Iedere zondag tussen 21.00 en 23.00 uur zal Ben Nijkamp aandacht besteden aan de vele streektalen van Nederland afgewisseld met Friestalige muziek en muziek in vele dialecten. Reacties op het programma zijn van harte welkom, reageren kan via  streektaalradio@hotmail.com of kijk op facebook: https://www.facebook.com/Streektaalradio.

Power Donderdag
Power Donderdag is een wekelijks live radioprogramma met interviews, kans op tickets winnen, muziek top 5, actueel (sport)nieuws en requests via een speciaal online request systeem. We laten organisaties telefonisch aan het woord over hun te organiseren festival, beurs of ander evenement en maakt als luisteraar vervolgens kans op tickets door te reageren via www.powerdonderdag.nl. Om 21.45 worden de winnaars bekend gemaakt en vaak worden ze ook live in de uitzending gehaald. We vinden interactie met de luisteraar erg belangrijk. De presentatie is in handen van Erik Beks. Iedere donderdag op 92,1 MHz en 107,6 MHz te beluisteren tussen 20.00 en 22.00 uur m.u.v. de avonden van de gemeenteraad van Lingewaal vergadert.

Storingen kabelkrant
Dinsdag 17 juli is de uplink van de kabelkrant naar de mediagateway verhuist van Ziggo naar het glasvezelnetwerk van KPN. Wij hopen dat hiermee de storingen die optraden in het beeld en geluid tot het verleden behoren. Ook de geluidskwaliteit van de audio achter de kabelkrant en de livestreaming van LekWaalFM is nu verbeterd.

Berichten januari 2017

Omroep in januari via glasvezel te zien
De komende week start KPN met de doorgifte van LWTV en LWFM via glasvezel.  Voor 31 januari zijn de zenders bij alle consumenten geactiveerd. Via KPN, XS4ALL, Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 175 (LWTV) en kanaal 845 (LWFM). Via Telfort met de zwarte afstandsbediening en Edutel, Lijbrandt Telecom, Fiber.nl, Stipte, Solcon op kanaal 2165 (LWTV) en kanaal 3175 (LWFM).

Berichten augustus 2016

Samenwerking SRC FM
Voor de zomer is LekWaalFM en SRC FM, de omroep voor Vianen en Culemborg een samenwerking gestart. Van maandag t/m donderdag vanaf 19.00 uur is het informatieve SRC programma ‘Thuis in de regio’ van Louis Revenberg via de zenders van LekWaalFM te beluisteren. En de redacties van de kabelkrant wisselen berichten met elkaar uit.

Berichten mei 2015

Roparun in Pinksterweekend
Het Pinksterweekend (23-25 mei) staat ook in de gemeenten Leerdam en Zederik in het teken van de Roparun. Op zaterdag 23 mei gaan 315 teams van start in Parijs en Hamburg en lopen, in estafette, in twee dagen naar Rotterdam. Op Pinkstermaandag doorkruisen de teams de gemeenten Leerdam en Zederik. In aanloop naar de Roparun zamelen de teams zoveel mogelijk geld in. De opbrengst van de Roparun gaat naar goede doelen die zich richten op palliatieve zorg voor mensen met kanker. Tijdens de Roparun zijn alle teams via www.roparun.nl live te volgen. Alle informatie over de doorkomsten in de diverse steden, gemiddelde snelheid van de teams en de verwachte aankomsttijd in Rotterdam is op de website te vinden. “Vorig jaar bracht de Roparun 5,4 miljoen euro op. Alles is ook te volgen via Roparunradio, een initiatief van lokale omroepen.

Twee verslaggevers van LekWaalFM zullen in de nacht van zondag op maandag sfeerverslagen maken op de Hamburgroute, tussen Lienden en Alblasserdam. Ook dit jaar is Roparunradio vanaf vrijdag 20.00 uur weer via vele lokale omroepen te beluisteren. In deze regio ondermeer via LekWaalFM (91,2 MHz/107,6 MHz), RTV Betuwe (106,2 MHz/105,1 MHz), Merweradio Sliedrecht (105,4 MHz) en Klokradio (107,0 MHz).

Berichten juni 2014

Extra streamingkanalen
Vanaf de Pinsteren zijn er vier extra streamingkanalen in gebruik genomen die het directe geluid van de LWFM zender 92,1 MHz doorgeven. De linkjes vindt u rechtsboven in deze site over LekWaalFM Live. Voordeel is dat deze streaming via het stabiele glasvezelnetwerk van Reggefiber loopt dus mocht bij calamiteit of storing met telefoon/ADSL netwerk wegvallen zal deze streamingkanalen gewoon beschikbaar blijven.

Roparunradio
Dit Pinksterweekend is via LWFM Roparunradio te beluisteren. Alle reguliere programma’s muv Salem op zondagmorgen komen te vervallen. Meer info op www.roparunradio.nl


 

Berichten september 2013

LWTV te zien in gehele Alblasserwaard
Glasvezelaanbieder GlasHartMedia is gestart met de doorgifte van LekWaalTV in de Alblasserwaard. Het gaat om de gemeenten Zederik, Molenwaard en Hardinxveld-Giessendam waar de omroep analoog te zien is op kanaal 67+ (840 MHz) en digitaal via DVB-C kanaal 44. Omdat de omroep via een groter netwerk (ID 3300) wordt verspreid, is LWTV ook digitaal (kanaal 44) te ontvangen in o.a. Dordrecht, Pijnacker, Lansingerland en geheel Rotterdam.

Problemen zenderbereik 92.1FM
Sinds enige tijd ondervinden luisteraars in Lingewaal-West/Gorinchem problemen met het ruisvrij van LekWaalFM op 92,1 MHz. Op woensdag 25 september heeft zenderleverancier Broadcast Partners geconstateerd dat een onderdeel van de antenne defect is. Een nieuwe dipool is inmiddels besteld. Door de werkzaamheden is de webcam op de zendmast tijdelijk niet bereikbaar.

Problemen zenderbereik Lingewaal-West/Gorinchem
Sinds enige tijd ondervinden luisteraars in Lingewaal-West/Gorinchem problemen met het ruisvrij van LekWaalFM op 92,1 MHz. De storing wordt mogelijk veroorzaakt door een andere radiozender. Op woensdag 25 september zal zenderleverancier Broadcast Partners de zendinstallatie controleren en zoeken naar een oplossing.

Wijzigingen weekendprogrammering
Met ingang van het nieuwe radioseizoen, begin september, zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de programmering. Op vrijdag wordt voortaan PI4AA om 19 uur uitgezonden en tussen 20.00 en 22.00 uur de NL Top20. Op zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur is de ruimte die ontstaan is door het stoppen van MuziekKoerier opgevuld door Top40 Hitdossier. De Mega40 Retro wordt op zondagavond voortaan vanaf 21.00 uur uitgezonden. Door de weeks zijn de programma’s PI4AA en NL Top20 uit de programmering verdwenen.


 

Berichten mei 2013

In het landelijke nieuws
In het mei-nummer van de landelijke vereniging van luisteramateurs werd deze keer aandacht besteed aan de ingebruikname van de nieuwe etherfrequentie van LWFM en plaatsing van de nieuwe antenne. Het artikel (pdf-formaat) kunt u hier downloaden.

Roparunradio
De grote estafetteloop Roparun wordt gehouden in het pinksterweekend van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei. Mensen in teamverband zullen dan meer dan 500 kilometer gaan afleggen van Parijs en Hamburg naar Rotterdam en zo via sportieve prestatie geld bijeen brengen voor mensen met kanker. Het team van Roparunradio volgt de Roparun ook dit jaar weer van start tot finish.

LekWaalFM stelt dat gehele weekend de zenders beschikbaar om dit evemement rechtstreeks uit te zenden. Maar er zijn meer omroepen die Roparunradio zullen uitzenden, daarom hieronder een overzicht van de belangrijkste frequenties:
– Regio Ablasserwaard-Oost, Utrecht Zuid en Gelderland-West: 92,1 en 107,6 MHz
– Regio Rotterdam: 107,5 MHz en 93,9 MHz
– Regio Dordrecht/Ridderkerk: 95,7 MHz, 105,7 MHz, 106,1 MHz en 106,4 MHz
– Regio Zeeland-Midden: 105,0 MHz en 106,5 MHz
– Regio Almelo: 106,1 MHz
– Regio Roosendaal: 105,9 MHz


Berichten april 2013

Nieuw programma zendamateurs
Vanaf dinsdag 7 mei zal LekWaalFM het programma PI4AA gaan uitzenden. PIA4AA is een informatief programma gemaakt door zendamateurs en wordt landelijk uitgezonden via de diverse amateursbanden en repeaters in diverse steden. ham_cwLekWaalFM is na de omroep in RTV Stadskanaal de tweede zender die het programma gaat uitzenden. In deze aflevering gaat het team op bezoek bij de Veron afdeling Gorinchem, Hoe wordt je zendamateur?, Monument verhuisd en de vaste onderdelen zoals Kort Radio Nieuws, van het HB, boekbespreking en de prijsvraag. PI4AA wordt iedere vier weken geproduceerd en de eerste dinsdag na de release op de radio uitgezonden. De herhaling wordt zaterdag 11 mei om 17 uur uitgezonden.


Berichten maart 2013

Roparunradio

Ook dit jaar zal LekWaalFM meewerken aan een gezamenlijk project
van diverse lokale omroepen die alles rondom de Roparun gaan
verslaan onder de naam Roparunradio. De Roparun wordt gehouden in
het pinksterweekend van vrijdag 17 mei tot maandag 20 mei wordt er
verslag gedaan van de gebeurtenissen rondom runs vanuit Hamburg en
Parijs naar Rotterdam. Het team van Roparunradio volgt de Roparun
van start tot finish.

 

In de aanloop naar de Roparun worden tien weken lang de
weekedities gemaakt. Hierin wordt aandacht besteed aan de
voorbereidingen van de teams en de organisatie. Daarnaast is er
aandacht door de diverse acties die de teams houden om geld in te
zamelen voor de Roparun. De Roparunradio weekeditie wordt op
LekWaalFM iedere donderdag uitgezonden tussen 19.00 en 20.00 uur.


Berichten februari 2013

LekWaalFM naar nieuw kanaal

De streekomroep LekWaalFM heeft vorige week woensdag haar nieuwe
sterkere etherfrequentie 92,1 MHz in gebruik genomen. Ondanks de
vele regen en harde wind lukte het de zenderleverancier Broadcast
Partners uit Terneuzen de nieuwe antenneinstallatie te plaatsen op
de kerktoren van de Hervormde kerk Asperen. Ook wordt nu gebruik
gemaakt van een sterkere FM-zender die ervoor moet zorgen dat de
omroep voortaan tot de gemeentegrenzen goed te ontvangen is. De
eerste reacties uit de vroegere probleemgebieden waaronder Ameide
en Herwijnen zijn positief.

Dankzij de medewerking van het Agentschap Telecom, OLON
(overkoepeling lokale omroepen), gemeente Lingewaal en de
zenderleverancier kon er de afgelopen jaren gezocht worden naar een
oplossing om het bereik van de omroep te verbeteren. Het oude kanaal
104,9 MHz was in theorie ‘goed’ maar in de praktijk werd de omroep
vaak gestoord door landelijke zenders. Er is nu een frequentie
gevonden buiten de lokale omroepband waardoor er ook met meer
zendvermogen kan worden uitgezonden.

Door dit grotere zendvermogen kan de omroep voortaan ook worden
ingezet van calamiteitenomroep. In 2012 zijn er al aanpassingen
gedaan die ervoor moeten zorgen dat de omroep bij calamiteiten ‘in
de lucht’ kan blijven. Zo kan een noodaggregaat elektriciteit
leveren bij stroomuitval, kan bij provinciale rampen direct een
regionale omroep worden doorgeven of zelfs vanuit het gemeentehuis
in Asperen de radiozender worden aangestuurd.

In verband met het monumentale karakter van de kerktoren is er voor
gekozen om een kleine antenneinstallatie te gebruiken, die vanaf de
grond bijna niet zichtbaar is. Als een van de weinige omroepen in
Nederland wordt gebruik gemaakt van twee horizontaal naast elkaar
geplaatst dipolen. Deze dipolen staan gericht op Culemborg en
Schoonhoven waardoor een ideaal zenddiagram ontstaat die de gehele
gemeente Lingewaal, Zederik, Leerdam en een deel van Giessenlanden
bereikt.

Op woensdag heeft overigens Reggefiber ook de glasvezelaansluiting
in de kerktoren gerealiseerd. Deze glasvezelverbinding zal ondermeer
als backup voor de signaalaanlevering gaan dienen en zal in 2014
worden gebruikt voor de aanvoer kan de radio- en kabelkrantsignalen
aan het nieuw te bouwen mediacentrum in Hilversum. Vanaf dit punt
worden alle programma’s van lokale, regionale en landelijke publieke
en commerciele omroepen gebundeld en aangeboden aan ondermeer
Glasvezelproviders, Ziggo en UPC.

 

nieuwefreq.jpg

d

Berichten januari 2013

Doorgifte via glasvezel van KPN

De streekradio LekWaalFM en
LekWaalTV zijn sinds begin december 2012 te ontvangen via het
glasvezelnetwerk, dat Reggefiber afgelopen jaar heeft aangelegd in
grote delen van de gemeenten Zederik en Lingewaal. Inwoners kunnen
vooralsnog de omroep alleen ontvangen als men een abonnement heeft
afgesloten bij de provider KPN. Alle andere providers, die via het
glasvezelnetwerk hun programma aanbieden zullen binnen enkele maanden
starten met de doorgifte.


Onduidelijk
De analoge en digitale (DVB-C)
pakketten worden per regio samengesteld en momenteel zijn deze
pakketten voor de regio waar Lingewaal en Zederik onder vallen nog
niet bekend. Wel zal binnen een zenderpakket een aantal regionale en
lokale omroepen uit die regio te ontvangen zijn. Nu krijgt de omroep
de laatste maand veel reacties van kijkers en luisteraars omdat niet
geheel duidelijk is welke provider nu welk pakket uitzend en vooral
bij welke provider men een abonnement moet afsluiten om de omroep te
kunnen ontvangen. Daarom dit persbericht om hier wat duidelijkheid in
te scheppen.


Omroep en KPN
Iedere inwoner die een
glasvezelabonnement afsluit bij KPN krijgt daar Interactieve TV
bijgeleverd. Men ontvangt dan 60 tv- en 90 radiozenders waaronder
LekWaalFM (op kanaal 994) en LekWaalTV (op kanaal 594). De
zenderindeling is wat lastig te vinden op de site van KPN maar staat
op
www.kpn.nl/glasvezel/glasvezel-tv.htm
onder de tab ‘zenders’. Hier staan zo’n vijftig lokale omroepen
vermeld, echter afhankelijk van in welke gemeente men woont ontvangt
men ook alleen de omroep uit de betreffende gemeente. Momenteel
worden bijna alle lokale omroepen in Nederland op het
glasvezelnetwerk van KPN aangesloten.


Geen kabelkrant
Nu
is gebleken dat enkele abonnees binnen het postcodegebied (dit zijn:
3381, 4126, 4128, 4141-4143, 4145, 4147, 4161, 4163, 4171,
4209, 4211-4212, 4214, 4221, 4223, 4225, 4231, 4233, 4235, 4241,
4243, 4245, 4247) die een glasvezelabonnement bij KPN
hebben afgesloten LekWaalFM en LekWaalTV toch niet kunnen ontvangen.
In dergelijke gevallen wordt u verzocht uw postcode en huisnummer met
uw aboneenummer van KPN te mailen naar glasvezel@lekwaaltv.nl. KPN
heeft toegezegd de activatie dan alsnog binnen enkele dagen te
realiseren. Normaal start de doorgifte van de omroep zo’n twee weken
nadat uw abonnement bij KPN is geactiveerd.


De andere providers
Interactieve TV zoals KPN aanbiedt is
eigenlijk niets anders dan TV kijken via uw internetverbinding,
daarom is het aanbod aan tv-kanalen zo groot. Andere aanbieders
bieden ook zogenaamde analoge en digitale kabeltv aan. Hier gaat het
om een hele andere techniek die lijkt op de ontvangst zoals dat via
UPC en Ziggo gaat. Via een normale coax-kabel krijgt de kijker dan
circa 40 tv-kanalen maar kan bijvoorbeeld geen plus-pakketten nemen,
uitzending gemist bekijken of het beeld pauzeren. Dit zijn diensten
die alleen via internet dus via Interactieve TV geleverd kunnen
worden.Het grote voordeel van analoge en digitale TV (ook wel DVB-C
genaamd) is dat de bestaande coax-kabels in de woning die voorheen
voor de aansluiting bij UPC of Ziggo gebruikt werden, nu ook voor
glasvezel benut kunnen worden. Simpel gezegd: “De stekkers
omprikken en alles draait gewoon weer”. Alleen het TV-toestel
moet even opnieuw alle kanalen zoeken.


LekWaalFM en LekWaalTV zal in de
toekomst, in principe, ook via het analoge en digitale pakket van
alle providers te zien zijn. Het is verstandig om vooraf te
informeren of de provider dit plan ook heeft. De omroep heeft in
ieder geval toezeggingen van o.a. Xs4All, Vodafone, Scarlet,
Lijbrandt, Concepts en KickXL. Dit komt omdat alle providers hun
pakketten afnemen bij een centrale organisatie: Glashartmedia.
Glashartmedia en KPN moeten hiervoor enkele technische aanpassingen
doen. De bedoeling is dat in een analoge en digitale pakket in de
toekomst een aantal lokale omroepen uit die regio deel uit maken van
het pakket.


Inwoners die inmiddels een analoog en
digitaal (DVB-C) pakket hebben afgesloten bij een van de eerder
genoemde providers dienen er op te letten dat het juiste netwerkID
wordt ingegeven bij het zoeken naar de tv en radiokanalen. Voor de
gemeente Zederik is dit NetwerkID 3300 en voor de gemeente Lingewaal
NetwerkID 3900.

Crossroads en
NL Top 20

Jac
Oerlemans is wegens gezondheidsproblemen gestopt met
Countrytrack. Inmiddels is er een goede vervanger gevonden. Sinds
januari is wekelijks Crossroads van programmamaker Kees de Haan
te beluisteren zijn op de zaterdagavond tussen 19 en 21 uur.  Nog meer
goed nieuws: vanaf nu is iedere woensdagavond van 21 tot 23 uur de NL
Top 20 te beluisteren met Jan Bergman.

 

Berichten november 2012

Mijlpaal voor LekWaalFM

Afgelopen
week heeft
het Agentschap Telecom aan
LekWaalFM, de
streekomroep voor Leerdam, Lingewaal en Zederik laten weten dat de
internationale coördinatie voor de nieuwe en betere etherfrequentie
92,1 MHz succesvol is afgerond. Hierdoor kan de huidige
zendvergunning aangepast worden en staat niets meer in de weg om
spoedig het nieuwe uitzendkanaal in gebruik te nemen. De huidige FM
frequentie 104,9 MHz komt hierdoor te vervallen.

 

Veel storing

Al sinds de start van de omroep, 22 jaar geleden kampte de omroep met
problemen in de grensgebieden die vooral werden veroorzaakt door de
sterke Radio 1 zender in Roermond, die op een naastgelegen kanaal
uitzend en door bepaalde weersomstandigheden zo sterk werd dat, toen
nog LingewaalFM, in de eigen gemeente finaal werd weggedrukt. In die
jaren is er vaak overleg geweest met de overheid over een oplossing
maar telkens veranderende Nederlandse en Europese regels maakte dit
onmogelijk. Mede door de medewerking van de OLON (Overkoepeling
Lokale omroepen), zenderleverancier Broadcast Partners en de
frequentiecoördinatoren van Agentschap Telecom werd er in 2011 toch
een oplossing gevonden. Een nieuwe etherfrequentie buiten de lokale
omroepband en met vijf keer meer zendervermogen dan nu.

Calamiteiten
Bijna gelijk aan de procedure voor een nieuwe etherfrequentie is er, in
overleg met vooral de gemeente Lingewaal, ook nagedacht over de
nieuwsvoorziening bij calamiteiten. De zenderlocatie, de kerktoren in
Asperen bleek strategisch zeer gunstig gelegen te zijn waardoor deze
bij vele calamiteiten direct ingezet kan worden. Om deze reden willen
ook zendamateurs een deel van de ruimte van de omroep in gebruik
nemen om bij grotere rampen waarbij de normale telefonie en
internetverbindingen wegvallen, een noodnet te kunnen opzetten tussen
de veiligheidsregio’s in Gelderland en Zuid-Holland en de omroep van
de laatste informatie te kunnen voorzien.

 

In de kerktoren is een noodstroomvoorziening aangebracht die kan
garanderen dat de zender na stroomuitval ‘in de lucht’ blijft en de
doorgifte van een regionale omroep aangevuld met lokale berichten
snel worden opgestart. Het systeem is zo flexibel dat zelfs vanaf het
crisiscentrum in het gemeentehuis in Asperen of Stadskantoor in
Leerdam de zender in de kerktoren direct kan worden aangestuurd.
Uiteraard is het te hopen dat het nooit nodig zal zijn, maar indien
er zich toch een calamiteit voordoet is LekWaalFM er klaar voor.

Internationale coördinatie
Dat de omroep nu toch gebruik kan gaan maken van een frequentie buiten de
lokale omroepband is het gevolg van nieuw beleid. Binnen de lokale
omroepband, die loopt van 104,9 Mhz tot 107,9 Mhz wordt een maximaal
zendvermogen op de antenne van 100 Watt toegestaan. De beide zenders
van de omroep hadden dit maximaal vermogen al, echter was dit
onvoldoende om het uitgestrekte gebied dat ligt tussen Tienhoven en
Herwijnen goed te kunnen bereiken. Om de 92,1 Mhz in gebruik te nemen
met meer zendvermogen was coördinatie met omliggende landen vereist.
De procedure werd afgelopen juli al opgestart. In september hadden
Denemarken en Luxemburg hun goedkeuring gegeven en afgelopen week
kwamen daar de twee belangrijkste landen, Duitsland en Belgie bij.
Agentschap Telecom zal nog in december de vergunning gaan aanpassen
zodat de omroep begin 2013 kan starten. Via radio, kabelkrant en
lokale media zal de komende weken extra aandacht worden gevraagd voor
de nieuwe etherfrequentie. De kanalen via de kabelradio van UPC en
het glasvezelnetwerk van KPN zullen niet wijzigen.


 

Berichten oktober 2012

Start omroep op glasvezel

De omroep zal vanaf 1 december te zien zijn op het glasvezelnetwerk
van KPN. Hierdoor zal de kabelkrant en de radio-uitzendingen ook via
alle aangesloten providers van KPN/Reggefiber te zien zijn. Het gaat
dat o.a. om iTV van KPN, XS4All, Lijbrandt, ConceptIT, Kliksafe en
Solcon. De uitzendkanalen kunnen per provider verschillen. De
afgelopen periode is er tussen de omroep en KPN overleg geweest
nadat er landelijke afspraken over de doorgifte waren gemaakt met de
OLON (Overkoepeling Lokale Omroepen).

KPN stelt de internetverbinding voor de aanlevering van het signaal
in Hilversum en alle benodigde apparatuur ter beschikking aan de
omroep en zorgt voor de juiste doorgifte naar alle aanbieders. De
omroep is blij met deze ontwikkelingen omdat in de afgelopen maanden
veel kijkers en luisteraars klaagden over het ontbreken van de
lokale omroep via het glasvezelnetwerk nadat men het abonnement bij
de kabelexploitant UPC had opgezegd. Reggefiber heeft inmiddels in
een groot deel van Zederik en Lingewaal de aanleg afgerond en in
enkele wijken, bijvoorbeeld in Meerkerk en Asperen zijn woningen al
aangesloten op de snelle internetlijn die kan oplopen tot 500 MB/s
up en downloaden.


Berichten mei 2012

Roparunradio op 104.9

Vanuit een glazen studio in Barendrecht wordt het gehele
pinksterweekend Roparunradio uitgezonden. Een samenwerking tussen
diverse lokale omroepen. Roparun is een estafetteloop van ruim 500
kilometer vanuit Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in
teamverband een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te
halen voor mensen met kanker. In deze regio is Roparunradio het gehele
weekend te beluisteren via LekWaalFM in de ether op 104,9 MHz.

Via de overige reguliere kanalen (ether 107.6 MHz, kabelradio
en achter de kabelkrant) is de normale weekendprogrammering van
LekWaalFM te beluisteren.


Berichten maart 2012

Scholen op de radio

Radio LekWaalFM start met ingang van het nieuwe schoolseizoen een
programma van en door de leerlingen van de basisscholen uit Lingewaal,
Leerdam en Zederik.
Het is de bedoeling dat twee of drie leerlingen van groep 7 of 8 een
programma van een uur
maken. Ze kunnen dit dan zelf in de studio komen presenteren en uitzenden.
Voor de zomervakantie zal een proef programma worden gemaakt.
Het is de bedoeling om elke maand een uitzending te verzorgen.
Scholen die aan dit programma mee willen werken kunnen zich aanmelden via

info@lekwaalfm.nl of via het postadres: Postbus 331 4140 AH Leerdam.


Berichten december 2011

Werkzaamheden UPC

Vrijdag 9 december en woensdag 14 december tussen 1.00 -7.00 uur
zijn er werkzaamheden / upgrade netwerk door UPC. Alle radio en tv
kanalen incl. LWTV kunnen onderbroken worden in gemeenten Leerdam en
Zederik.

Wijzigingen edities

UPC heeft in haar infrastruktuur een aantal wijzigingen doorgevoerd
waardoor
ondermeer de kabelkrant editie Leerdam en Zederik zijn samengevoegd.
LWTV zal een nieuwe Glasvezeleditie starten die via Reggefiber
vanaf maart in Zederik en vanaf juli in Lingewaal wordt uitgezonden. Via
internet is deze editie al op te vragen. Het radioprogramma van
LekWaalFM, dat in Zederik op 105,9 MHz wordt doorgegeven is voortaan in
betere kwaliteit en inclusief de RDS informatie te beluisteren omdat UPC
dit programma nu direct ontvangt in Leerdam en vervolgens naar Zederik
via glasvezelverbindingen doorstuurt.

UPC is haar infrastruktuur aan het moderniseren. Dit houdt ondermeer in
dat de kabelexploitant alle signalen van de lokale omroepen, in dit
gebied LekWaalFM, MerweRTV en Klokradio op een centrale plaats, in
Hardinxveld-Giessendam, wil verzamelen en daarvandaan transporteert naar
de diverse kabelnetten. UPC onderzoekt de mogelijkheden om LekWaalFM en
LekWaalTV in het digitale pakket toe te voegen.


Berichten november 2011

Aanpassingen edities kabelkrant

UPC zal de komende weken een aantal wijzigingen doorvoeren waardoor
ondermeer de kabelkrant editie Leerdam en Zederik worden samengevoegd.
LWTV editie Leerdam wordt de nieuwe Glasvezeleditie die via Reggefiber
vanaf maart in Zederik en vanaf juli in Lingewaal wordt uitgezonden.
Tot de omschakeling bij UPC is in Leerdam de glasvezeleditie te zien
met o.a. ook gemeentelijke informatie uit Zederik en Lingewaal.

Storing Vuren en Herwijnen

Door een defect in de apparatuur van UPC was de kabelkrant in Vuren en
Herwijnen tijdelijk niet te ontvangen. Er is een noodvoorziening
gerealiseerd voor alleen de kabelkrant. Kabelradio is in die plaatsen
niet te ontvangen.

LWTV Lingewaal verhuist

Met ingang van dinsdag 29 november verhuist de kabelkrant
in de gemeente Lingewaal naar kanaal S14+ (256 MHz). Let op!!! In Vuren
en Herwijnen heeft UPC verkeerde brief verzonden. Vanaf dinsdag 29
november zijn alle TV-kanalen in die plaatsen veranderd waardoor de TV
geheel opnieuw moet worden ingesteld. In de brief staat dat maar enkele
kanalen zullen wijzigen. Ook in Asperen, Heukelum en Spijk verhuizen
acht TV-zenders, waaronder de kabelkrant van uitzendkanaal.


Berichten september 2011

Burgemeesters op de radio

In de maand september staan op de streekomroep LekWaalFM de burgemeesters
uit de vier regiogemeenten centraal. Wekelijks wordt in een programma
van een uur gesproken over het ambt, de gemeente zelf, hoe men tot de
keuze kwam om burgemeester te worden en hoe men aankijkt tegen de
toekomst. De gesprekken worden afgewisseld met muziek, die door de
burgemeester zelf is meegenomen.

Zaterdag 10 september om 15.00 uur is er een gesprek met Dhr. Coert van Ee,
burgemeester van de gemeente Zederik. De herhaling wordt dinsdag om 20.00 uur
uitgezonden.

 

Zaterdag 17 september om 15.00 uur is er een gesprek met Mw. Loes van Ruijven – van Leeuwen ,
burgemeester van de gemeente Lingewaal. De herhaling wordt dinsdag om 20.00 uur
uitgezonden.

 


Zaterdag 24
september om 15.00 uur is er een gesprek met Victor Molkenboer,
burgemeester van de gemeente Leerdam.
De herhaling wordt dinsdag om 20.00 uur
uitgezonden.

 

Berichten augustus 2011

Burgemeesters op de radio

In de maand september staan op de streekomroep LekWaalFM de burgemeesters
uit de vier regiogemeenten centraal. Wekelijks wordt in een programma
van een uur gesproken over het ambt, de gemeente zelf, hoe men tot de
keuze kwam om burgemeester te worden en hoe men aankijkt tegen de
toekomst. De gesprekken worden afgewisseld met muziek, die door de
burgemeester zelf is meegenomen. De uitzendingen starten zaterdag 3
september om 15.00 uur met een gesprek met Mw. Els Boot, burgemeester
van de gemeente Giessenlanden. De herhaling wordt dinsdag om 20.00 uur
uitgezonden.

 

Calamiteitensysteem radio

Op dinsdag 2 augustus is op de zenderlocatie van LekWaalFM in Asperen een
calamiteitensysteem in gebruik genomen. Deze installatie wordt ingezet
bij grote calamiteiten in de regio of provincie waarbij, zonder
tussenkomst van straalverbindingen, internet of telefoonlijnen een
doorgifte van de regionale omroep (Radio Gelderland of Radio Rijnmond)
of Radio 1 altijd gegarandeerd is. De omschakeling gebeurt handmatig in
de kerktoren, het systeem start zelf op na stroomonderbrekingen. Er
zijn ook plannen voor een noodstroomvoorziening.


Berichten juli 2011

Nieuwe mast

Eind juli wordt nieuwe mast op kerktoren geplaatst. De nieuwe antenne
installatie wordt 26 juli geleverd waarna de installatie zelf kan
starten. Tijdens de storm in juni raakte een deel van de mast en
antenne beschadigd.

Testen calamiteitenzender

Op vrijdag 15 juli hebben een aantal testen plaatsgevonden om bij rampen
en calamiteiten vanuit de studio de regionale zenders Radio Rijnmond of
Radio Gelderland door te geven. Eind juli zal in de kerktoren, waar de
zendinstallatie staat, een nood ontvangstsysteem worden geplaatst die
het mogelijk maakt om, onafhankelijk van de studio of andere aanvoer
van buitenaf, een van de regionale zenders door te geven.


Berichten juni 2011

Stormschade

Door de zware storm van 28 juni is er schade ontstaan aan de zendinstallatie
van de omroep in Asperen. Een deel van de steiger die voor de
restauratie van de kerktoren wordt gebruikt, is op de mast terecht
gekomen en heeft daarbij de antennes beschadigd. Na een noodreparatie
is de omroep in ieder geval op 104,9 MHz weer in de lucht zodat de
raadsvergaderingen van 30 juni wel uitgezonden kon worden.

Door waterschade (slagregens) ontstond ook, in de ruimte waar de apparatuur
staat, problemen. Door een kortsluiting vielen zender, kabelkrant
Lingewaal en ook verdeelstation van UPC uit. Bij het kopstation in
Leerdam was de kabelkrant Leerdam ‘van de kabel’ doordat door
blikseminslag in de buurt een omvormer defect was geraakt.

Inmiddels zijn de meeste problemen weer verholpen. Half juli zal een nieuwe mast
op de toren en nieuwe antennedipool worden geplaatst zodat weer met
normaal zendvermogen kan worden uitgezonden.


Berichten mei 2011

Storing Kabelkrant Zederik

Het kopstation Meerkerk is donderdag 19 mei defect geraakt waardoor
momenteel geen kabelkrant en teletekst kan worden uitgezonden in
Zederik. Nieuwe uitzendapparatuur is besteld. In de loop van deze week
worden de uitzendingen hervat.


Berichten april 2011

Nieuw kanaal LWTV Zederik

Kabelexploitant
UPC moderniseert het kabelnetwerk in Zederik en zal daarom binnenkort
een nieuwe indeling voor het analoge TV pakket in gebruik nemen. LWTV
Zederik zal vanaf 26 juni verhuizen naar UHF kanaal 67+ (frequentie 840
MHz).

 

Rampenvoorlichting op teletekst

Op teletekstpagina 311 tot 315 van LekWaalTV zijn de calamiteitenpagina’s
van de gemeenten Leerdam, Zederik, Lingewaal en Giessenlanden te vinden.

Op deze pagina wordt u bij calamiteiten in uw regio direct geinformeerd over hoe te handelen en worden belangrijke gegevens vermeld zoals bijvoorbeeld noodnummers en opvang.

In overleg met de gemeenten heeft LekWaalFM afspraken gemaakt over hoe
burgers via de radio geinformeerd worden. Door uw radio op batterijen
af te stemmen op 104,9 MHz of 107,6 MHz wordt u bij een calamiteit
direct geinformeerd. LekWaalFM zal bij een calamiteit Radio
Gelderland of Radio Rijnmond via haar kanalen doorgeven, aangevuld met
informatie verstrekt door de lokale gemeenten.


Berichten maart 2011

Kabelkrant als diashow

Kabelkrant webmodule is vernieuwd: kabelkrantpagina’s
zijn voortaan ook als diashow, met behoud van de leestijden, af te
spelen.

Werkzaamheden

Maandag
14 maart wordt in kerktoren Asperen nieuwe elektrokast geplaatst
waardoor in ochtend FM zenders en kabelkrant Lingewaal ‘uit de lucht’
zijn.


Berichten februari 2011

Internetprobleem Lingewaal

Helaas
kan momenteel de kabelkrant- en teletekst in Lingewaal niet direct
geactualiseerd worden. Door een fout bij internetprovider Online is in
januari de internetaansluiting van de omroep afgesloten en is men niet
bereid dit snel te herstellen. Verenigingen uit Lingewaal zullen
wijzigingen op de eigen teletekstpagina’s dus alleen kunnen zien in
Leerdam, Zederik en het internet. De pagina’s in Lingewaal worden
handmatig drie keer per week bijgewerkt. Tele2 zal op 23 februari aanstaande de lijn weer kunnen herstellen.

LekWaalMedia op Twitter

Berichten en mededelingen van de omroep zijn ook terug te vinden op Twitter. Ga naar http://twitter.com/lekwaalmedia


Berichten januari 2011

Kabelkrant Leerdam gestart

Op dinsdag 18 januari is LekWaalTV gestart met een derde editie, op het
UPC kabelnet in de gemeente Leerdam. LWTV is ontvangen in het analoge
pakket op kanaal 67+ (840 MHz). In de Leerdamse editie is naast nieuws
en serviceinformatie ook de voorlichting van de gemeente Leerdam te
vinden. De pagina’s van de teletekstservice zijn in het gehele
uitzendgebied gelijk. Verenigingen en organisaties hebben de mogelijk op
teletekst eigen pagina’s via het internet te beheren.

Programma voor en over visueel gehandicapten

Deze maand kunt u via LekWaalFM luisteren naar Ziezo FM. Er worden vier
radioprogramma’s gemaakt als pilot. Met Ziezo FM willen de makers u op
een laagdrempelige wijze informeren over het leven met een
visuele beperking en de vele mogelijkheden die er zijn. Naast
interviews is er ook iets te winnen in een prijsvraag. ZiezoFM is te
beluisteren op zaterdag (15 – 16 uur) en dinsdag (20 – 21 uur).  Meer
informatie op www.ziezofm.nl

Storing

Door
een foute opdracht van internetprovider Online aan netwerkbeheerder KPN
is per abuis de signaalaanvoer van de omroep tussen de studio en haar
zenderlocaties verbroken. Ondanks alle inspanningen van de omroep om
dit te herstellen is dit helaas niet gelukt, en kunnen tot volgende
week geen live uitzendingen plaatsvinden. Via de radiozenders wordt nu
Radio Gelderland uitgezonden. Via het kabelnet van Zederik en via
internet is de omroep wel te beluisteren. In verband met de storingen
komen enkele programma’s te vervallen.

Installatie nieuwe burgemeester

Op maandag 10 januari wordt de heer Coert van Ee door de Commissaris van
de Koningin van Zuid- Holland, de heer Jan Franssen, geinstalleerd als
nieuwe burgemeester van Zederik. Dit gebeurt tijdens een bijzondere
raadsvergadering in Het Spant in Ameide.
Een registratie van deze raadsvergadering is op donderdagavond vanaf
19.00 uur te beluisteren via LekWaalFM en te downloaden via internet.


Berichten december 2010

Extra uitzendingen Kerst

LekWaalFM verzorgt rond de Kerst extra uitzendingen. Op kerstavond zijn
twee rechtstreekse diensten te beluisteren. Om 19.00 uur wordt in de
Grote Kerk aan de Kerkstraat te Leerdam de jaarlijkse Volkskerstzang
gehouden. Medewerking verleent de Harmonie Aurora en Chr. Gemengd
Petrakoor. Om 21.30 uur wordt vervolgens overgeschakeld naar de
Hervormde kerk van Asperen voor de Kerstnachtdienst.

Op Eerste Kerstdag verzorgt Salem tussen 10.00 en 11.15 uur een
Kerstdienst vanuit de Gereformeerde Kerk Asperen. In de middag is tussen
12.00 en 16.00 uur de Kerst Top 50 te beluisteren, de vijftig grootste
kersthits op een rij gezet door Rick van de Berg.
In de periode tussen 20 december t/m 31 december is dagelijks ‘Je Maatje
in Muziek’ van de KerstKlaas te horen. Een leuk en gezellig programma in
deze sfeervolle dagen voor en rondom de Kerst.

LekWaalFM verzorgt op Oudejaarsavond, 31 december een aantal extra
uitzendingen.
Om 19.30 uur is een rechtstreekse dienst te beluisteren van de
Oudejaarsdienst van de Hervormde Gemeente uit Herwijnen.
Tussen 22.00 en de jaarwisseling worden de jaarmixen over 2010 van DJ
Jowie uitgezonden.

Start kabelkrant in Leerdam

LekWaalTV zal begin volgend jaar haar kabelkrant uitzendingen in de gemeente
Leerdam hervatten. Met de kabelexploitant UPC is inmiddels een
overeenkomst gesloten waardoor opname in het analoge kabeltv pakket
mogelijk wordt. LekWaalTV zal dezelfde diensten gaan bieden zoals nu
ook in Zederik en Lingewaal gebeurt. De kabelkrant wordt een Leerdamse
editie, de teletekstservice is geheel gelijk aan die in de andere
gemeenten.

Storing

Door een foute opdracht van internetprovider Online aan netwerkbeheerder KPN
is per abuis de signaalaanvoer van de omroep tussen de studio en haar
zenderlocaties verbroken. Ondanks alle inspanningen van de omroep om
dit te herstellen is dit helaas niet gelukt, en kunnen tot volgende
week geen live uitzendingen plaatsvinden. Via de radiozenders wordt nu
Radio Gelderland uitgezonden. Via het kabelnet van Zederik en via
internet is de omroep wel te beluisteren. In verband met de storingen
komen enkele programma’s te vervallen.


Berichten november 2010

Nieuwe FM-zenders in stereo

LekWaalFM is via haar etherfrequenties sinds eind oktober in stereo te
beluisteren. Vooralsnog gaat het om testuitzendingen waarbij ook een
zogenaamd RDS signaal wordt toegevoegd. Met RDS is het mogelijk om
tekstberichten met het radiosignaal mee te sturen. LekWaalFM
is vanaf nu ook via de kabel van Leerdam in stereo te ontvangen.


Berichten oktober 2010

In Lingewaal nu ook in stereo

LekWaalFM is vanaf vrijdag 15 oktober in stereo via het kabelnet van
Lingewaal te beluisteren. Door de kabelexploitant UPC zijn hiervoor
aanpassingen gedaan en tevens is er nieuwe apparatuur geplaatst die de
geluidskwaliteit van de radio en beeldkwaliteit van de kabelkrant
verbeteren. Naast de kabelfrequentie 93,1 MHz is ook het geluid achter
de kabelkrant in stereo.


Berichten augustus 2010

LekWaalTV voortaan een editie

Vanaf heden zal de kabelkrant LekWaalTV niet meer worden
uitgezonden in verschillende edities. Hierdoor zullen de uitzendingen
van LekWaalTV via de kabelnetten in Lingewaal, Zederik en in het
najaar  ook in de gemeente Leerdam gelijk zijn. Het samenvoegen
van de edities is noodzakelijk om toevoeging tot het digitale pakket
van UPC in de drie gemeenten te realiseren en in de toekomst via DVB-T
(Digitenne) uit te kunnen zenden.


Berichten juli 2010

Blikseminslag in kerktoren

Zaterdagavond 10 juli, tijdens de heftige onweersbuien heeft een
blikseminslag plaatsgevonden in de kerktoren van Asperen. Omdat de
zendinstallatie van LekWaalFM daar ook is gevestigd, is er een korte
onderbreking van het signaal geweest. De schade bleef beperkt en alle
apparatuur is intact gebleven. Wel is er een storing ontstaan op het
geluidskanaal van de kabelkrant in Lingewaal, deze storing is inmiddels
ook opgelost.


Berichten mei 2010

FM frequentie 107.6 in gebruik

Op donderdag 29 april is de oude zendinstallatie van LekWaalFM
in Ameide afgebroken. De omroep heeft ruim 15 jaar van deze locatie op
het fabrieksgebouw van Ranks Meel gebruik kunnen maken. De omroep heeft
voor het westelijk verzorgingsgebied een nieuwe frequentie (107,6 MHz)
in gebruik genomen. In verband met aanpassingen aan de installatie is
het zenderbereik tijdelijk kleiner. De omroep heeft toestemming
gekregen van het Agentschap Telecom om met dubbelvermogen uit te mogen
zenden vanaf Leerdam in Noordwestelijke richting.


Berichten april 2010

Nieuwe FM frequentie

Begin mei zal LekWaalFM een nieuwe FM-frequentie in gebruik
nemen. Het Agentschap Telecom heeft inmiddels ingestemd met de aanvraag
waardoor de omroep vanaf Leerdam op 107,6 MHz kan gaan uitzenden met
een effectief vermogen van 100 Watt. Dit is nu nog 50 Watt dus een
aanzienlijke verbetering van het zenderbereik. De huidige frequentie
107,2 MHz wordt op 29 april verlaten in verband met het verdwijnen van
de zenderlocatie in Ameide.


Berichten februari 2010

Zenderlocatie
Ameide weg

Omdat het gebouw waar onze zendlocatie in Ameide is gevestigd wordt
gerenoveerd, zal LekWaalFM haar installatie moeten verhuizen. De exacte datum
van verhuizing is nog niet bekend, wel is zeker dat de FM frequentie 107,2 MHz
wordt verlaten.

Uitzendingen weer
via internet te beluisteren

De uitzendingen zijn sinds donderdag 4 februari weer
rechtstreeks te volgen via het internet. Vooralsnog is het technisch
niet mogelijk om de live-uitzendingen vanuit onze nieuwe studio via
internet uit te zenden.

Gemeenteraadsverkiezingen

Ook dit jaar zal LekWaalFM weer aan politieke partijen zendtijd
beschikbaar stellen om een eigen programma te maken waarin standpunten
naar voren worden gebracht. Het voorlopige schema:

– ma 22 febr.: PvdA Lingewaal

– di 23 febr.: ChristenUnie Lingewaal

– ma 1 mrt: CDA LIngewaal

– di 2 mrt: CDA Zederik

Verhuizing

Het kantoor van de kabelkrant en studio van
LekWaalFM is vanaf heden te vinden aan de Gildenstraat 13, op het Industrieterein in Leerdam.


november 2009

Nieuwe kabelkrant

Op maandag 19 oktober heeft LekWaalMedia een nieuw kabelkrant- en
teletekstsysteem in gebruik genomen. Het nieuwe systeem heeft veel meer
mogelijkheden waaronder het via internet wijzigen van
teletekstpagina’s.

De kabelkrant wordt sinds kort in
breedbeeld uitgezonden, bovendien kan men in de gemeente Zederik nu in
stereo via de kabelkrant en kabelradio luisteren. Over enkele maanden
zal ook in de gemeente Lingewaal een aanpassing worden gedaan zodat
luisteraars ook daar LWFM in stereo kunnen beluisteren.


Leerdam, september 2007

Stereo via internet

Vanaf heden is de omroep in stereo te beluisteren via het internet.
Kies hiervoor de link ‘Live Radio – FM kwaliteit’. Later dit najaar zal
ook in Zederik het geluid achter de kabelkrant en via de
kabelfrequentie 105,9 MHz stereo worden. In de gemeente Lingewaal lukt
dit helaas nog niet omdat de verbindingen daarvoor ongeschikt zijn.


Leerdam, december 2006

Raad en
werkzaamheden kabelnet

Op donderdag 7 december vergadert de gemeenteraad van Lingewaal. Vanaf 20.00 uur
kunt u de discussie en besluitvorming rechtstreeks via de radio beluisteren. Op
donderdag 7 en vrijdag 8 december kan het signaal van de omroep, zowel via de
kabelkrant als radio voor perioden wegvallen in de gemeente Zederik in verband
met een verhuizing van het UPC koppelstation, die alle CAI-signalen vanuit
Rotterdam naar de abonnees in Zederik regelt, naar een nieuwe locatie. De
kabelexploitant zal deze werkzaamheden voornamelijk in de nachturen uitvoeren.


Leerdam, september 2006

Fusie lokale omroepen

Twee jaren geleden zijn de omroepen RTv Lingewaal/Leerdam en RTv Zederik gestart
met voorbereidingen om te komen tot een streekomroep. Nu ook de gemeenteraad van
Zederik heeft ingestemd met de fusie, zal het Commissariaat voor de Media uit
Hilversum op korte termijn instemmen met het samengaan van de omroep.

Mede door de aankomende fusie heeft de omroep bij het Agentschap Telecom het
verzoek ingediend om met een sterkere FM-zendinstallatie het gehele zendgebied,
wat ligt tussen Tienhoven en Herwijnen te bedienen en niet zoals nu het twee
aparte frequenties op 104,9 MHz en 107,2 MHz. In het verleden heeft de omroep
vaak bij het Agentschap geklaagd over het slechte bereik van met name de
frequentie voor de gemeente Lingewaal, die bij bepaalde weersomstandigheden werd
gestoord door de zender van Radio 1. Begin dit jaar is er samen met de
overkoepeling van lokale omroepen, de OLON, een zogenaamd optimalisatieonderzoek
gestart onder alle omroepen in Nederland met zenderbereik problemen. Na de
eerste onderzoeken van het Agentschap, behoort de Lingewaalse omroep tot de
kandidaten voor een nieuwe etherfrequentie.

Voor het Agentschap Telecom was het afgeven van een nieuwe frequentie ook de
aanleiding om een onderzoek te starten naar de mogelijkheden om de omroep
voortaan ook te laten fungeren als rampenzender. Immers zowel Radio Gelderland (officiele
rampenzender voor o.a. Lingewaal) en Radio Rijnmond (officiele rampenzender voor
o.a. Leerdam en Zederik) zijn in dit gebied matig tot slecht te ontvangen. Een
maand geleden werd een verzoek van Omroep Gelderland om een steunzender in
gebruik te nemen in het westelijke rivierengebied nog afgewezen. De omroep
verwacht een grote kans te maken om rampenzender te worden omdat dan drie
problemen in een keer opgelost zijn: de omroep heeft een sterke frequentie voor
het gehele gebied en, afhankelijk van waar de calamiteit zich voordoet wordt via
de zender Radio Rijnmond of Radio Gelderland doorgegeven, aangevuld met
berichten van de gemeenten afzonderlijk.

De omroep hanteert al een protocol voor de doorgifte van Radio 1 bij de
landelijke ramp en de regionale omroep bij calamiteiten in deze streek echter
als de omroep de status krijgt van rampenzender moeten er technische
aanpassingen worden aangebracht bij de zendinstallatie in Asperen om doorgifte,
ook bij moeilijke omstandigheden, te garanderen. Begin oktober zal er nader
overleg plaatsen vinden tussen de verantwoordelijk ministerie, Agentschap
Telecom, regionale omroep en gemeenten.


Leerdam, juli 2006

Wereldomroep-hoorspel op radio

De lokale omroepen LingewaalFM/ ZederikFM zendt de komende zomer het hoorspel
‘De randen van de Nachtwacht’ uit. Het hoorspel is geproduceerd door de Radio
Nederland Wereldomroep en gebaseerd op een puur Hollands historisch en cultureel
gegeven en volgt een jong stel die op zoek gaan naar de verdwenen randen van de
Nachtwacht. Via flashbacks wordt de luisteraars meegenomen naar scenes uit het
leven van Nederlands beroemdste schilder. De hoorspel bestaat uit drie delen en
wordt uitgezonden tijdens de zomerstop van de Rano Koorzang uitzendingen die
half juli begint.

 


Leerdam, april 2006

Op kabel in Leerdam

De kabelexploitant UPC heeft meegedeeld vanaf woensdag 12 april te starten met
de doorgifte van LingewaalFM/ZederikFM via het kabelnet in de gemeente Leerdam.
Ruim vijf jaar nadat de omroep van de kabel werd gehaald kunnen luisteraars in
de plaatsen Leerdam, Kedichem, Schoonrewoerd en Oosterwijk weer luisteren naar
de programma’s van een lokale omroep. De start van de doorgifte betekent niet
dat de omroep ook specifiek op Leerdam gerichte programma’s gaat maken of op
korte termijn met kabelkrant-uitzendingen zal starten. Momenteel dragen alleen
de gemeenten Lingewaal en Zederik financieel bij aan de uitzendingen middels
doorbetaling van de, door het Rijk, verstrekte lokale opslag. De uitzendingen
zijn te ontvangen op 105,9 MHz.

 


Lingewaal, mei 2006

Uitzendingen kerken

Vanaf 1 juli start een nieuw uitzendrooster voor het kerkelijk programma ZFM
Kerkradio. Kerken uit de gemeenten Leerdam, Zederik, Giessenlanden en directe
omgeving die van de mogelijk gebruik willen maken om eens in de twee maanden een
kerkdienst via de radio uit te zenden, kunnen zich aanmelden. Momenteel maken
zeven kerken gebruik van deze mogelijkheid. De registraties kunnen worden
aangeleverd op een cassette, CD of digitaal via internet. Voor nadere
informatie: 0345-619191 of e-mail:
kerkradio@lekwaaltv.nl
.

 


Lingewaal, maart 2006
Start
uitzending in Gemeente Leerdam uitgesteld

De laatste tijd komen er bij de omroep
vragen binnen van inwoners uit Leerdam over en
vooral wanneer de kabelkrant-uitzendingen in de
gemeente Leerdam van start gaan. Helaas gaat de
start van een nieuwe kabelkrant- en teletekstservice
langer duren dan verwacht. De belangrijkste redenen
zijn dat de kabelexploitant UPC hoge jaarbedragen is
gaan vragen voor de doorgifte en het college van de
Gemeente Leerdam niet bereid is de lokale opslag,
die men van het Rijk ontvangt, door te betalen aan
de omroep. Hierdoor kunnen de investeringen die
nodig zijn voor de start van uitzendingen niet
gerealiseerd worden. Begin maart zijn alle politieke
partijen in de gemeente Leerdam hiervan schriftelijk
op de hoogte gesteld.


Lingewaal, maart 2006

Storing

In de gemeente Zederik is de teletekstservice van LekWaalTV begin
maart enkele dagen niet beschikbaar geweest. De oorzaak was een
defect aan de uitzendapparatuur ontstaan na de grote
energieonderbreking de regio Zuid-Holland-Zuid. Inmiddels is de
apparatuur gerepareerd en sinds afgelopen zaterdagmorgen weer te
ontvangen.


Lingewaal, februari 2006

Storing kabelnet Lingewaal
De afgelopen maand zijn er meerdere klachten bij de omroep binnengekomen
over een irritante brom op het geluid van LingewaalFM op de kabelfrequentie
91,4 MHz. De storing is inmiddels onderzocht door kabelexploitant UPC en
door een monteur van UPC afgelopen week opgelost. Momenteel worden door UPC
ook voorbereidingen getroffen om het LingewaalFM via het kabelnet in
Leerdam, Schoonrewoerd en Kedichem door te gaan geven. Alle benodigde
apparatuur is hiervoor besteld en ontvangstantennes geplaatst op het
UOC-koppelstation in Leerdam-West.


Lingewaal, december 2005

Geen nieuwe frequentie voor LFM

Het Ministerie van V&W heeft het verzoek om de FM-frequentie 92,2 MHz in gebruik
te mogen nemen afgewezen. Op de huidige frequentie 104,9 MHz ondervindt de
omroep veel storingen van Radio 1 op 104,8 MHz. Volgens het zero-base onderzoek
zou LingewaalFM van kanaal mogen wisselen.


Zederik, december 2005

Storing Kabelnet Zederik opgelost

Kabelexploitant UPC heeft onlangs de signaaldoorgifte van de omroep op het
kabelnet in Zederik gerealiseerd. Hierdoor is de kwaliteit van het geluid
aanzienlijk verbeterd en horen de storingen zoals het wegvallen van het geluid,
krakend geluid e.d. tot het verleden. Ook het signaal dat via de steunzender in
Ameide (107,2 MHz) is nu storingsvrij te ontvangen.


Leerdam, 2 december 2005

PERSBERICHT LINGEWAALFM / ZEDERIKFM


GRATIS
ZENDTIJD VOOR POLITIEKE PARTIJEN


Op 7
maart 2006 worden weer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Net als vier
jaar geleden zullen de lokale zenders LingewaalFM en ZederikFM in de periode
voorafgaand aan de verkiezingen aan politieke partijen gratis zendtijd
aanbieden. Politieke partijen kunnen zo via de radio de partij en het
verkiezingsprogramma presenteren aan het publiek. Reserveren van zendtijd
kan nu al.

Op teletekstpagina 460 op te vragen welke partijen op welke data zendtijd
hebben gereserveerd. De omroep draagt zorg voor de technische realisatie van
het programma echter de partij kan geheel naar eigen inzicht een uur
invullen met bijvoorbeeld interviews, presentaties, discussies en muziek. De
uitzendingen zullen plaatsvinden op de maandagavonden in februari (m.u.v. 27
februari) en op 6 maart tussen 19.00 en 21.00 uur. Op de zaterdagmiddag na
de uitzending wordt het programma herhaald vanaf 17.00 uur.


Politieke partijen die
zendtijd willen reserveren, kunnen dit doen door een fax te sturen naar
nummer 0345 – 611393 of een e-mail te sturen naar verkiezingen@lekwaaltv.nl.
Telefonisch aanmelden kan op zaterdag tussen 16.00 en 20.00 uur via
telefoonnummer 0345 – 619191. Op 7 maart 2006 zullen de uitslagen uit
Lingewaal en Zederik, zodra deze bekend zijn, worden geplaatst op de
eerdergenoemde teletekstpagina 460.


Leerdam, 1 januari 2005

PERSBERICHT LINGEWAALFM / ZEDERIKFM

UITBREIDING ZENDTIJD OP ZONDAG

LINGEWAAL/ZEDERIK – De lokale omroepen
LingewaalFM/ZederikFM hebben de zendtijd op zondagmiddag gewijzigd en
uitgebreid met een aantal nieuwe programma’s. De programmaraad van de
beide omroepen heeft in haar vergadering de wijzigingen goedgekeurd.

De Rano Ziekenomroep uit Gorinchem zal voortaan
wekelijks tussen 12.00 en 12.30 uur Rano Koorzang verzorgen. Daarin
zijn registraties te horen van koren die in het Nieuwe Gasthuis in
Gorinchem hebben opgetreden. Na Rano Koorzang zal de bekende
presentator Peter de With de luisteraars vermaken met cabaret van
Nederlandse bodem. Van Andre van Duin tot De Vliegende Panters.

Op verzoek van vele luisteraars van het kerkelijk
programma KerkRadio zal voortaan het jongeren- en hardrockprogramma
RadioActief in de avonduren van 19.00 tot 21.00 uur worden herhaald. De
overgang van hardrock naar een geestelijk programma om vijf uur was
soms nogal extreem. Zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur is
voortaan geheel ingeruimd voor nederlandstalige muziek in de Holland
Express.


Leerdam, 6 maart 2004

PERSBERICHT ZEDERIKFM

 

Radioshow “Christian
Country” nu ook bij ZederikFm

 

 

ZEDERIK –
Elke dinsdag is het nieuwe programma “Christian Country” in deze streek
beluisteren bij ZederikFM van 19.00 – 21.00 uur. Een enthousiast programma
gepresenteerd door DJ Hein de Haan. In de 60-er jaren werd Hein gegrepen door
het krachtige stemgeluid van de vorig jaar overleden Country grootheid Johnny
Cash. Dit bracht hem op het pad van de Countrymuziek met een positieve
boodschap. De dertig jaren daarna groeide dit uit tot een passie die Hein er in
1987 toe bracht om met radiowerk te beginnen. Hein ontdekte dat het Christian
Country materiaal in Nederland niet makkelijk te verkrijgen was.

 

Zelf had
hij alle contacten met de artiesten en platenlabels, maar hij voelde de kriebels
om er meer bekendheid aan te geven. Daarom begon hij in de 90er jaren met de
Europese Christian Country Chart. Het begon met een aantal Nederlandse Country
DJ’s die hij voorzag van nieuw materiaal en zij gaven hem daarvoor in ruil hun
stemmen op de beste nummers. De hitlijst was geboren. Het groeide al snel uit
tot DJ’s in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Deze Europese
Christian Country Chart vormt de basis van het programma dat sinds begin deze
maand dus ook via ZederikFM te beluisteren is. Daarnaast is er elk uur ook tijd
voor één bijzondere artiest of groep, die we in het spotlight zetten. Elk uur
wordt afgesloten met een terugblik in de Christian Country geschiedenis.


 

Voor al
het promotiewerk van Christian Country heeft Hein in de loop der jaren drie keer
een onderscheiding ontvangen. In 1993 ontving hij van de ICGMA (International
Country Gospel Music Association) de Trailblaizer Award. In 1995 van dezelfde
organisatie de International DJ Award en in 2003 van de TIMA (Texas
International Music Association) een Award als European Radio Personality of the
Year. Christian Country is iedere dinsdagavond te beluisteren op radio
ZederikFM, te ontvangen op de FM 104,9 MHz en FM 107,2 MHz en via de kabelkrant
van LekWaalTV en kabelradio.

 

Leerdam, 6 maart 2004

PERSBERICHT ZEDERIK FM

BURGEMEESTER
HOUDT ANTENNEPRAET

ZEDERIK – In de week van maandag 15 maart 2004 is via de lokale
radiozender ZederikFM (FM 107,2 MHz) het programma Antennepraet te beluisteren.

 

In twee korte programma’s van circa vijftien minuten zal in een gesprek met
burgemeester Koen worden ingegaan op onderwerpen die momenteel in de gemeente
Zederik spelen en worden gekeken naar besluiten die de gemeenteraad heeft
genomen of nog gaat nemen. Aan bod komen ondermeer evaluatie nieuwjaarsfeest,
enquête dienstverlening en klantvriendelijkheid, maaltijdvoorziening Tafeltje
Dekje, transportcentrum Schelluinen en plannen voor seniorenhuisvesting in
Meerkerk.

Omdat het de eerste Antennepraet is na de installatie in januari van de
burgemeester zal in het eerste deel van het gesprek tevens een
kennismakingsgesprek plaatsvinden. Antennepraet wordt meerdere malen in de week
herhaald in de ‘LekWaal Carrousel’ dat op werkdagen is te ontvangen van 7 tot 9
uur, van 12 tot 14 uur en van 17 tot 19 uur. Verder is het programma zaterdag
van 8.00 tot 12.00 uur te beluisteren op de frequenties 104,9 MHz en 107,2 MHz,
via de kabelradio en via het kabelkrant van LekWaalTV.

 

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN

gratis
zendtijd voor politieke partijen

ZEDERIK/LINGEWAAL – Op 6 maart 2002
worden weer de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Net als vier jaar geleden
zullen de lokale zenders LingewaalFM en ZederikFM in de periode voorafgaand aan
de verkiezingen aan politieke partijen gratis zendtijd aanbieden. Politieke
partijen kunnen zo via de radio de partij en het verkiezingsprogramma
presenteren aan het publiek.

Alle
politieke partijen zijn half november schriftelijk benaderd om deel te nemen aan
de uitzendingen en alvast een uur zendtijd te reserveren. Via teletekstpagina
460 en 461 op de LekWaalTV Kabelkrant is op te vragen welke partijen op welke
data zendtijd hebben gereserveerd. De omroep draagt zorg voor de technische
realisatie van het programma echter de partij kan geheel naar eigen inzicht een
uur invullen met bijvoorbeeld interviews, presentaties, discussies en muziek. Op
6 maart 2002 zullen de uitslagen uit Lingewaal en Zederik zodra deze bekend
zijn, worden geplaatst op de eerdergenoemde teletekstpagina’s 460 en 461.

Politieke
partijen die zendtijd willen reserveren, kunnen dit doen door een fax te sturen
naar 0345 – 611393 of een e-mail te sturen naar lekwaaltv@euronet.nl.
Telefonisch aanmelden kan op zaterdag tussen 16.00 en 20.00 uur via 0345 619191.
De uitzendingen zullen plaatsvinden op de maandagavonden tussen 19.00 en 21.00
uur in januari, februari en 4 maart 2002 met uitzondering van de laatste
maandagen van de maand.

Voorlopig
uitzendschema:

Maandag
18 februari:

19.00 – 20.00 uur C.D.A. Lingewaal

20.00 – 21.00 uur C.D.A. Zederik

Maandag
4 maart

19.00 – 20.00 uur Vrije Kiesvereniging
Gemeentebelangen ZederiK

(Bron: RTv LingeWaal/RTV
Zederik / Datum: 3 december 2001)


Nieuwe
programmafolder

ZEDERIK/LINGEWAAL
– RTv Zederik en RTv Lingewaal hebben vorige week de nieuwe gezamenlijke
programmafolder uitgebracht. De jaarlijkse publikatie is dit keer een
16-pagina’s dik gedrukt exemplaar boordevol informatie over de omroepen zoals
de radioprogrammering en uitzendroosters van ondermeer een kerkelijke
programma’s en gemeenteraadsvergaderingen en serviceinfo waaronder de
tarieven, een recent overzicht van de kanaalindeling in Zederik, Leerdam en
Lingewaal, te ontvangen etherkanalen in het Rivierengebied, adressen en internet
regiolinks.

De
programmafolder wordt gratis toegestuurd aan donateurs,
verenigingen/instellingen met een promotiepakket bij de kabelkrant en relaties
van de omroepen. Verder is de folder gratis verkrijgbaar in de gemeentehuizen
van Lingewaal en Zederik en bij de studio, Kruiswerf 2 te Leerdam. Ook is de
folder in pdf-formaat via internet te downloaden op www.lekwaaltv.nl.

(Bron: RTv LingeWaal/RTV
Zederik / Datum: 25 maart 2001)


De
liedjes van vroeger

ZEDERIK/LINGEWAAL
– De lokale radiozenders Lingewaal FM en Zederik FM hebben onlangs haar
programmering in het weekend uitgebreid met een nieuwe programma. Iedere
zaterdagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur brengt Jan Mulder ‘De Tijd van
Toen’ waarin hij de luisteraars terugbrengt naar de Hollandse liedjes van
weleer. Mulder heeft een uitgebreid archief met muziek uit de jaren 30 t/m 60 en
begon ooit zijn radiocarriere bij de regionale omroep Radio Drenthe. Na jaren
bij Radio Negen in Lopik gedraaid te hebben is hij sinds kort in deze regio te
horen en verzorgt iedere maandagavond een programma bij Radio Centraal in
Bergambacht.

Naast het
jongerenprogramma ‘Sensations’ op de donderdagavond zal binnenkort via de
lokale omroep op dinsdagavond een uurtje een nieuwe programma gericht op
jongeren haar debut maken. In ‘The Kennel’ zullen Jordy, Dion, Frank en
Michel wekelijks aandacht besteden aan muziekstromingen als rap, funk en metal
en zijn diverse vaste rubrieken zoals Cybersight en concerten te beluisteren.
‘The Kennel’ is dinsdag van 21.00 tot 22.00 uur te beluisteren op FM 107,2
MHz en FM 104,9 MHz en via de kabelradio en kabelkrant.

(Bron: RTv LingeWaal/RTV
Zederik / Datum: 12 maart 2001)


NIEUWE KABELKRANTAPPARATUUR IN GEBRUIK

LINGEWAAL/ZEDERIK – De publieke omroepen RTv Zederik en
RTv Lingewaal hebben onlangs de kabelkrantedities voorzien van nieuwe
apparatuur. Door de besturen van de beide omroepen werd al in 1999 besloten tot
de aanschaf van nieuwe apparatuur. Door de vervanging is de kabelkrant ‘weer
geheel bij de tijd’ en kan gebruik worden gemaakt van de allernieuwste
ontwikkelingen.

Gezien de goede ervaringen met de software is opnieuw
gekozen voor het Nederlandse product CableNews. Deze software is speciaal
geschreven om kabelkrantprogramma’s uit te zenden in bijvoorbeeld banken,
bungalowsparken en via kabelnetten en draait onder het Acorn besturingssysteem.
Door de omroepen is de afgelopen jaren geld gereserveerd om deze investering
mogelijk te maken echter vervanging bleek al eerder noodzakelijk toen afgelopen
jaar de uitzendapparatuur defect raakte.

STEUN Mede dankzij de financiele steun van de gemeente
Lingewaal en gemeente Zederik en de bereidwillige medewerking van UPC Rotterdam
en UPC Arnhem, die voor de afregeling van de uitzendapparatuur zorgde, kon begin
dit jaar met testuitzendingen worden gestart. Overigens hebben de kijkers in
Lingewaal en Zederik van deze omschakeling niets gemerkt omdat ‘geruisloos’ kon
worden overgeschakeld. Wat wel merkbaar is zijn de nieuwe mogelijkheden zoals
het gebruik van animaties, het gebruik van 16 duizend kleuren, automatisch laten
afspelen van videobanden en de betere beeldkwaliteit van de kabelkrant.

RAMPENPLAN In samenwerking met de beide gemeenten zal de
komende maanden het rampenplan-systeem van de kabelkrant worden ontwikkeld en
getest. Met dit nieuwe systeem kan vanuit iedere computer in het gemeentehuis
met behulp van de juiste wachtwoorden en meldingscodes een bepaalde serie met
voorlichting over een bepaalde ramp worden opgestart. Dit systeem werkt zo snel
dat feitelijk binnen een minuut nadat een rampenplan door de gemeente is
afgekondigd de rampenvoorlichting via de kabelkrant zichtbaar kan worden
gemaakt. Nieuw is ook de mogelijkheid om een deel van de kabelkrantpagina’s via
internet op te vragen. Hierdoor kunnen ook mensen, die niet op de kabel zijn
aangesloten, bepaalde berichtgeving opvragen. De pagina’s zijn onder de naam
‘LWTVnet’ op te vragen via de internetsite: www.lekwaaltv.nl.

(Bron: RTv LingeWaal/RTV
Zederik / Datum: 16 februari 2001)


KEURING
ZENDERS

ZEDERIK/LINGEWAAL – Op vrijdag 25 mei heeft de Rijksdienst
voor Radiocommunicatie, onderdeel van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat,
de jaarlijkse controles uitgevoerd aan de FM-zenders van LingewaalFM en
ZederikFM. In verband met deze controle kon het signaal via de ether (107,2 MHz
of 104,9 MHz) en het UPC-kabelnet tussen 15.00 en 17.00 uur voor korte perioden
wegvallen. De inspecteurs controleren jaarlijks alle zenders van lokale omroepen
op bijvoorbeeld het uitzonden vermogen, frequentieverloop, richting van
zendantennes en technische staat van de installatie. Tussentijds worden met een
speciale wagen controles in het veld uitgevoerd.

De Rijksdienst voor Radiocommunicatie heeft voor ZederikFM
een nieuwe FM-frequentie beschikbaar gesteld als alternatief voor het wegvallen
van de oude frequentie 107.6 MHz. De nieuwe installatie zal worden geplaatst op
een lokatie tussen Leerdam West en Nieuwland op de frequentie 105,2 MHz. De
speciale zendantennes moeten op een hoogte van 38 meter worden geplaatst en
staan gericht op het noorden zodat ZederikFM haar bereik in de richting van
Utrecht aanzienlijk kan uitbreiden. De afd. Technisch Beheer van RTv Zederik is
momenteel de verschillende zendlokaties aan het onderzoeken.

Door de controleur werd op vrijdag 25 mei wel vastgesteld
dat de installatie met een lager zendvermogen dan in toegestaan uitzend. Daarom
is de zendinstallatie van Lingewaal 104.9FM op vrijdag 2 juni bij de
zenderleverancier bijgesteld en direct onderhouden. De installatie van ZederikFM
wordt op een later tijdstip gekeurd.

(Bron: RTv LingeWaal / Datum:
29 mei 2000)


OMROEPEN OP BEZOEK BIJ OMROEP GELDERLAND

ZEDERIK
/ LINGEWAAL – Programmamakers en programmaraadsleden van de lokale omroepen
RTv Lingewaal en RTv Zederik zullen op vrijdag 16 juni een bezoek brengen aan de
regionale zender Omroep Gelderland in Arnhem.

Tijdens de najaarsvergadering van de
programmaraad van RTv Zederik is de intentie uitgesproken om meer met de omroep
in Lingewaal te gaan samenwerken en gezamenlijk excursies te organiseren voor de
vrijwilligers. Naast een bezoek aan Omroep Gelderland staat ondermeer een
excursie naar Radio Rijnmond op het programma. Omroep Gelderland verzorgt al
tientallen jaren radio-uitzendingen voor de provincie Gelderland en is sinds
drie jaar ook actief met regioTV. De omroepmedewerkers en leden van de
programmaraad krijgen ondermeer een rondleiding en zullen een radioprogramma
bijwonen.

Medewerkers
en programmaraadsleden zie zich willen aanmelden voor deelname, kunnen dit doen
bij de leden van het bestuur of via het algemene telefoonnummer (0345) 619191.
Meer informatie is te vinden in de vorige week verspreidde nieuwsbrief en op
LWTV-teletext.

(Bron: RTZL / Datum: 18 maart 2000)


Commissariaat tevreden over RTZL

ZEDERIK –
Het Commissariaat voor de Media is tevreden over het, door bestuur en
programmaraad van de Zederikse omroep RTZL in 1999 gevoerde beleid. In het kader
van het integraal toezicht van de mediaraad is de omroep op bestuurlijke
organisatie, op programmering en financiele verantwoording doorgelicht. “We
kunnen opmaken dat uw omroep functioneert als een publieke lokale omroep zoals
de wetgever het bedoeld heeft. Wij zien voldoende perspectieven voor de verdere
ontwikkeling van uw omroep”, aldus Commissaris Programma Toezicht drs. L. van
der Meulen. 

Mede door
het strakke beleid in de afgelopen jaren en diverse wijzigingen in de
programmering is het de omroep gelukt om ruimschoots te voldoen aan de
ICE-normen. Deze normen bepalen dat minimaal de helft van de eigen geproduceerde
programma’s een informatief, educatief of cultuur karakter moeten hebben. In
1999 behaalde de omroep met de radiouitzendingen een ICE van 56,7 procent. Eind
van dit jaar zal Zederik FM verhuizen naar nieuwe etherfrequenties. Momenteel
wordt een uitgebreide herverdeling van alle in Nederland in gebruik zijnde
FM-frequenties voorbereid waardoor publieke en commerciele zenders nieuwe
kanalen krijgen toegewezen. De vergunningen voor het gebruik van de frequenties
107,2 MHz (Zederik West) en 107,6 MHz (Zederik Oost) zijn onlangs verlengd.

(Bron: RTZL / Datum: 28
februari 2000)


MEER ALS AANSPREEKPUNT

STREEK – De programmaraad van de lokale omroep RTZL zal in het jaar 2000 gaan werken aan
de bekendheid en meer als aanspreekpunt gaan dienen voor inwoners en instellingen in de
gemeenschap. Dit is tijdens de najaarsvergadering besloten. Men wil dit bereiken door
actief te adverteren op de media van de omroep en in periodieken van bijvoorbeeld
sportverenigingen. Tot nu toe heeft de programmaraad zich vooral gericht op haar
wettelijke taak, namelijk het goedkeuren van de radio en kabelkrantuitzendingen. Deze taak
is echter vrij passief en vergroot niet de betrokkenheid die vertegenwoordigers van
instellingen hebben met de omroep. Naast het dienen als aanspreekpunt voor opmerkingen of
zelfs copie-inleveradres worden, eventueel met andere omroepprogrammaraden themaavonden en
excursies gehouden en in mei de rapportage behandeld. Begin 2000 wil de raad ondermeer
Radio Rijnmond bezoeken.

(Bron: RTZL / Datum: 23 november 1999)


LOKALE RADIO OP MAANDAG GEZELLIGER

LINGEWAAL/ZEDERIK – Met ingang van 4 oktober 1999 zal de maandagavond van de lokale
radiozenders Zederik FM en Lingewaal FM nog gezellig worden. Vanaf die datum zal namelijk
wekelijks tussen 19.00 en 22.00 uur een gevarieerd programma worden aangeboden met
informatie uit de streek en vele stijlen muziek.

De maandagavond wordt voortaan geopend met Antennepraet. Een programma, dat
voorheen
nog onderdeel uitmaakte van een ander programma en nu dus als zelfstandig program-ma
verder gaat. Wat blijft in Antennepraet zijn de gesprekken met de burgemeesters van
Lingewaal en Zederik zo’n twee weken voor de reguliere raadsvergaderingen. Nieuw zijn
gesprekken die Femmeke zal hebben met interessante personen en organisaties uit de streek.

Net voor half acht komen alle sportuitslagen van het afgelopen weekeinde aan de orde en
krijgen luisteraars een overzicht van alle aktiviteiten en evenementen in de komende week.
Na ‘Sport&Agenda’ is het tijd voor de ‘LekWaalExpress’. Een oud programma in een
nieuwe ‘winterjas’. In dit programma wordt telkens in een blok van een half uur aandacht
besteed aan speciale muziekgenres of een bepaald thema, afgewisseld met ondermeer
verenigingsnieuws, film- en uitgaanstips en wetenswaardigheden. De programmamakers willen
zo rondom een bepaald muziekgenre een passende sfeer creeren en luisteraars laten genieten
van platen die normaal niet veel op de radio te horen zijn. Overigens worden luisteraars
uitgenodigd om muziekgenres voor te dragen voor de uitzending.

De maandagavond wordt afgesloten met een programma, dat dit jaar het tienjarig bestaan
viert en ooit bij een luisteronderzoek het beste werd beluisterd: ‘CountryTime’ Dit
muziekprogramma met de nieuwste country en oldies, afgewisseld met nieuws, een regionale
agenda en cd top vijf heeft de zaterdagavond verruild door de maandagavond. Luisteraars
die alles nog eens rustig willen beluisteren, kunnen ook dinsdagmorgen afstemmen want dat
wordt vanaf 10.00 uur de gehele programmering herhaald. Zederik FM is te beluisteren via
FM 107.2 MHz (Zederik-West), FM 107,6 MHz (Zederik-Oost) en Lingewaal FM zendt uit in het
hartje van de Vijfheerenlanden op FM 104,9 MHz. Reacties tijdens de uitzending op
maandagavond op telefoonnummer 0345 – 619191.

(Bron: RTZL&RTLW / Datum: 26 september 1999)


VOORLICHTING GEMEENTEN OP INTERNET

ZEDERIK/LINGEWAAL – De gemeentelijke voorlichting van de gemeente Zederik en de
gemeente Lingewaal is sinds enige tijd via een rechtstreeks internetadres te bereiken. Al
sinds het najaar van 1996 maakte de rubriek onderdeel uit van de site van de lokale
omroepen RTv ZederikLeerdam en RTv LingeWaal en werd in de loop van de tijd uitgebreid met
algemene informatie zoals storingsnummers en de mogelijkheid om oude berichten terug te
lezen.

Internet wordt een steeds belanger medium voor inwoners om, naast de bestaande media
zoals kranten, kabelkrant en radio, informatie te vergaren. Bovendien kan deze informatie
overal ter wereld worden geraadpleegd en kan worden gereageerd op de aangeboden
informatie. De gemeentelijke voorlichtingsrubriek van Lingewaal is te vinden op het
internetadres: http://go.to/infolingewaal en de Zederikse voorlichting op
http://go.to/infozederik.

(Bron: LekWaalTV / Datum: 26 september 1999)


 

LEKWAALTV START BANENKRANT

 

ZEDERIK/LINGEWAAL – De lokale omroepen RTv ZederikLeerdam en RTv LingeWaal zijn deze
week gestart met een banenkrant. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar personeel en
zoeken daarbij naar mogelijkheden om toekomstige werknemers te bereiken. Met de banenkrant
willen de omroepen ondernemers extra advertentiemogelijkheden geven.

Een personeelsadvertentie wordt geplaatst in de banenkrant, die is te vinden op de
regionale kabelkrant LekWaalTV en wereldwijd is te raadplegen via het internet. Bovendien
is adverteren op de nieuwe media goedkoop. Adverteerders die hun personeelsadvertentie
willen plaatsen, kunnen bellen naar de afdeling aquasitie van de lokale omroepen, tel. 06
– 5116 3584. Een overzicht van alle beschikbare vacatures is te vinden op teletekstpagina
121. Via het internet is de banenkrant te via het korte adres: go.to/banenkrant.

(Bron: RTZL&RTLW / Datum: 12 september 1999)


LINGEWAAL KOOPT KABELPAGINA’S

LINGEWAAL – Het gemeentebestuur van Lingewaal is tijdens haar mei-vergadering accoord
gegaan met het afsluiten van een kabelabonnement van de lokale omroep RTv LingeWaal. De
voortgang van de uitzendingen dreigden door sterk stijgende exploitatiekosten in gevaar te
komen. De gemeente zal de pagina’s op de kabelkrant en teletekst, die tot nu toe gratis
werden aangeboden door RTLW, gaan kopen en de mogelijkheid van lokale radio-opslag
onderzoeken.

(Bron: Radio Televisie LingeWaal / Datum: 2 juni
1999)


 ZEDERIK ACCOORD MET LOKALE RADIO OPSLAG VOOR RTZL

LEERDAM/ZEDERIK – De streekzender RTv Zederik Leerdam krijgt met ingang van volgend
jaar lokale opcenten uit de omroepbijdrage. Deze Lokale Radio Opslag bedraagt twee gulden
en wordt gebruikt voor de exploitatie van de etherradio-uitzendingen. Met de opslag wil de
omroep de groeiende vaste lasten opvangen, die tot nu toe konden worden betaald aan de
reklame-inkomsten. De omroep ontvangt geen subsidies. In Nederland krijgen momenteel zo’n
tachtig lokale omroepen Lokale Radio Opslag.

De radioopslag werd in 4 april 1996 in de Mediawet opgenomen om zo de lokale publieke
omroepen tegemoet te komen in de kosten. Tot dan toe konden inkomsten uitsluitend worden
gehaald uit de verkoop van reklamezendtijd op radio en televisie. bijdragen van begunsters
en overheidssubsidies. Gemeenten die opcenten willen gaan invoeren dienen een
belastingverordening Lokale Radio Opslag in het leven te roepen.

Het innen van de bijdrage gebeurt door de dienst Luister- en Kijkbijdragen en wordt
betaald aan de gemeente, die het geld vervolgens doorstuurd naar de omroep. De maximale
hoogte is landelijk vastgesteld op twee gulden voor huishoudens met een radio- en
tv-toestel en zestig cent voor huishoudens met alleen een radiotoestel en wordt telkens
voor een periode van vijf jaar ingesteld.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 12
april 1999)


 

SAMEN ACTIEF ZEDERIK OP DE RADIO

LEERDAM/ZEDERIK – Het radioprogramma de ‘LekWaal Express’ heeft haar vaste rubrieken
verder uitgebreid. Voortaan zal om ongeveer tien voor half acht de stichting Samen Actief
Zederik haar aktiviteiten voor jeugd en volwassenen doornemen en het laatste nieuws
vertellen over de organisatie. De Stichting Samen Actief Zederik werd opgericht in 1998 en
heeft tot doel het organiseren van creatieve en culturele activi-teiten en cursussen voor
kinderen, jongeren, volwassenen en senioren in Zederik.

In het najaar van 1998 namen ruim 280 personen deel aan de activiteiten, die voor
iedereen toegankelijk zijn door de lage deelname-kosten. Naast eigen cursussen ondersteunt
de stichting ook anderen bij de organisatie van aktiviteiten zoals bijvoorbeeld
verenigingen en inwoners die wel ideeen hebben maar bijvoorbeeld te weinig vrijwilligers.
Tot nu toe waren de cursussen zoals het klussen in huis of maken van creatieve spullen
beperkt tot Zederik, maar de bedoeling is dit verder uit te breiden naar de andere
Zederikse kernen.

De agenda van Samen Actief Zederik is te beluisteren op de maandagavond via RTv Zederik
Leerdam of de FM 107,2 MHz en FM 107.6 MHz en via de kabelradio op FM 105,9 MHz.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 21
maart 1999)


 

RTv ZEDERIK LEERDAM VERHUIST

LEERDAM/ZEDERIK – Met ingang van woensdag 31 maart zal de kabelexploitant Eneco
KabelTV en Telecom een nieuwe zenderindeling voor de radio en televisie in gebruik nemen.
Op deze manier moet een eenduidig Eneco-frequentieraster ontstaan die inhoudt dat een
kijker in bijvoorbeeld Papendrecht en Leerdam op een bepaald tv-kanaal dezelfde zender kan
ontvangen. Voor de lokale omroepen in de regio zijn op zowel de radio als de tv een nieuwe
kanaal gereserveerd.

Door deze omzetting zal RTv Zederik Leerdam met ingang van woensdag 31 maart in de
gemeente Leerdam en Zederik verhuizen naar de FM 105,9 MHz. De kabelkrant LekWaalTV zal
gaan verhuizen naar het UHF-kanaal 59- (frequentie 773,75 MHz). Een overzicht van alle
nieuwe radio en televisiekanalen is te vinden op LWTV-teletekstpagina 690 en verder.
Donateurs van de omroep, die problemen hebben met het instellen van hun televisie of
radiotoestel, kunnen een beroep door op RTZL om het toestel gratis te laten afstellen.
Wilt u van deze gratis service gebruik maken, bel dan naar telefoonnummer (0345) 619191.

In verband met de omschakeling naar de nieuwe kanalen zal op woensdag 31 maart het
signaal van RTZL via de etherzender in Ameide (FM 107,2 MHz) voor perioden weg kunnen
vallen. De omschakeling heeft geen gevolgen voor de etherfrequentie FM 107,6 MHz.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 20
maart 1999)


 

RTZL MAAKT BEZWAAR BIJ COMMISSARIAAT V.D. MEDIA

LEERDAM/ZEDERIK – Op donderdag 18 februari heeft bij het Commissariaat voor de Media
te Hilversum een hoorzitting plaatsgevonden over het besluit van dit instituut om de
zendvergunning voor de gemeente Leerdam niet te verlengen. Door de advocaat van RTZL werd
op een zestal punten van de argumenten van het Commissariaat bezwaar gemaakt.

Zo vindt RTZL dat het Commissariaat onvoldoende heeft onderzocht of het advies van de
gemeenteraad van Leerdam wel deugdelijk was en de conclusie van deze gemeenteraad dat het
tweede initiatief wel representatief is, wel juist is. Zij is hier volgens het Burgelijk
Wetboek toe verplicht. Uit de hoorzitting bleek dat er geen enkel onderzoek is gedaan om
de gegevens te controleren. De gemeente Leerdam heeft ook het samengaan van de beide
initiatieven niet onderzocht. De gemeente wilde niet bemiddelen omdat men vindt dat van te
voren al vaststaat dat er geen samenwerking of fusie kan komen. RTZL heeft aangegeven dat
de Mediawet dit verplicht stelt, los van het feit om het wel of niet resultaat heeft.
Tijdens de hoorzitting is de gemeente Leerdam tot 4 maart de gelegenheid gegeven om met de
partijen alsnog rond de tafel te gaan. Dit gesprek heeft op 23 februari plaatsgevonden.
Hieruit bleek dat RTZL wel degelijk open staat voor allerlei vormen van samenwerking of
fusie omdat de doelstelling van de beiden omroepen, ondanks de verschillende manieren van
werken, uiteindelijk gelijk is namelijk het goede programma’s maken voor de gemeente
Leerdam echter het andere initiatief staat hier negatief tegenover en wil zelfstandig
blijven.

Het Commissariaat heeft in haar argumenten ook aangegeven dat een gezamelijk advies van
de gemeente Leerdam en de gemeente Zederik niet tot stand is gekomen echter de voorzitter
gaf op 18 februari aan dat er ook twee aparte adviezen mogen worden uitgebracht zodat RTZL
op dit punt direct al in het gelijk werd gesteld. Als laatste punt vindt RTZL dat niet
alle belangen zijn afgewogen en er geen duidelijk bestaat over het beleid van het
Commissariaat dat ‘Lokale omroep altijd boven streekomroep’ de vergunning krijgt en niet
in eerdere brieven aan RTZL is aangegeven. De voorzitter verwees hiervoor naar de eerder
gehouden hoorzitting in september 1998 echter de jurist van RTZL vond dit nogal een
vreemde gang van zaken daar dan naar eventuele mogelijke argumenten moet worden gezocht.
Deze argumenten hadden in de brief moeten staan. RTZL wacht nu de tweede beslissing van
het Commissariaat voor de Media af en mag, zo is tijdens de hoorzitting toegezegd, blijven
uitzenden in de gemeente Leerdam totdat deze beslissing is genomen. Blijft het
Commissariaat voor de Media bij haar mening, dan handhaaft RTZL al haar argumenten en zal
naar de rechter stappen voor een onafhankelijk oordeel over de beslissing. Toevoeging
op 9 mei*/4 augustus**: “*Op donderdag 6 mei 1999 heeft het Commissariaat voor de
Media de omroep meegedeeld bij haar mening te blijven en de vergunning voor de gemeente
Leerdam niet aan RTZL te verlenen. Binnen zes weken zal RTZL naar de rechter stappen om
een voorlopige voorziening aan te vragen en de gerechtelijke procedure te starten tegen
het besluit CvdM. **Op 3 augustus 1999 heeft de rechter de aanvraag voor een voorlopige
voorziening afgewezen.”

RTZL heeft in januari bij het gemeenteraad van Zederik een verzoek ingediend om in
aanmerking te komen voor Lokale Radio Opslag (LRO). Deze inkomsten wil RTZL gebruiken voor
de verdere ontwikkeling van de etherradio-uitzendingen. Eind maart zal de gemeenteraad
beslissen over de nieuwe belastingsverordening Lokale Radio Opslag. Begin februari is de
samenwerking met de collega-omroepen Lingewaal FM en Radio Atlantis uit
Woudrichem/Werkendam van start gegaan. In het eerste geval bestaat de samenwerking uit het
gezamenlijk maken van het informatieve programma ‘LekWaal Express’ op de maandagavonden.
Met Radio Atlantis is een uitwisseling van informatie uit het Land van Altena resp.
Vijfheerenlanden tot stand gekomen en zijn mogelijke andere vormen van samenwerking open
gehouden.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 25
februari 1999


 

NIEUWE PROGRAMMAFOLDER IS UIT

LEERDAM/ZEDERIK/LINGEWAAL – De nieuwe programmafolder ‘RTv Info’ is de afgelopen
week verschenen. Dit blad is een gezamenlijke uitgave van de publieke omroepen RTv
ZederikLeerdam en RTv Lingewaal en wordt verspreidt onder donateurs, programmamakers,
programmaraadsleden en andere direct-betrokkenen.

Zoals vanouds is in de folder het complete overzicht te vinden van programmering op de
radio en de indeling van de kabelkrant, teletekst en internet. Het overzicht van de
kanaalindeling van de Centrale Antenne Inrichting in Lingewaal, Zederik en Leerdam en vrij
te ontvangen frequenties is ook weer geheel bijgewerkt. Een handig hulpmiddel bij het
instellen van het televisietoestel. Nieuw zijn de rubriek ‘Nader Verklaard’ waarin een
stukje geschiedenis van de omroep wordt belicht, de regionale internetlinks en een
overzicht van de hitfilms van 1999 tot nu toe.

De ‘RTv Info’ is ook verkrijgbaar bij verschillende ondernemers en instellingen in de
regio waaronder cafe De Gouden Leeuw Meerkerk, Woon & Zorgcentrum ‘Huis ter Leede’
Leerdam, Koningin Emmahuis Leerdam, Cafe Bommel Lexmond, Discocentrum Leerdam, Cafe In ‘t
Wapen van Ameide, de gemeentehuizen van Zederik en Lingewaal, de Leerdamse bibliotheek en
het kantoor van huis-aan-huis blad Extra Nieuws/Dagblad Rivierenland in Leerdam en
LekWaalTV. De digitale versie van de ‘RTv Info’ is verkrijgbaar via de internetsites van
de beide omroepen.

(Bron: RTZL & RTLW / Datum: 6 februari 1999)


 

VERGUNNING RTZL VERLENGD

LEERDAM/ZEDERIK – Het Commissariaat voor de Media te Hilversum heeft op dinsdag 22
december 1998 besloten de vergunning voor de Stichting Radio Televisie Zederik Leerdam
(RTZL) met vijf jaar te verlengen. Hierdoor zijn de uitzendingen via radio, kabelkrant,
teletekst en internet in ieder geval tot eind 2004 gewaarborgd en kan de omroep zich
verder ontwikkelen. Vanaf 1 januari 1999 zal het Commissariaat voor de Media nog strenger
gaan letten op het publieke karakter van de lokale omroepen en ook gaan controleren op het
financieel beheer binnen de omroep.

Momenteel voldoet de kabelkrant/teletext-programmering ruimschoots aan de voorschriften
(boven de 95% info) en halen de radio-uitzendingen de 47% info ten opzichte van muziek.
Met ingang van januari worden in de ochtenduren de eigen geproduceerde programma’s
herhaald en wordt de radioprogrammering in de avond, eventueel in samenwerking met andere
lokale omroepen verder uitgebreid met goede programma’s. De programmaraad zal in de
voorjaarsvergadering worden gevraagd in te stemmen met de doorgifte van Radio Rijnmond in
de ochtenduren in plaats van ‘s-avonds. Met deze wijzigingen zal ook de radioprogrammering
ruimschoots voldoen aan de criteria. Het bestuur is wel voornemens de financiele basis
voor de omroep in 1999 goed in de gaten te houden. Ondanks dat RTZL dit jaar nog
financieel goed heeft gedraaid, moeten in 1999 nieuwe mogelijkheden worden onderzocht.
Vele lokale omroepen leggen momenteel het loodje doordat de kar financieel niet meer te
trekken is. Oorzaken zijn ondermeer tegenvallende reklameinkomsten, minder subsidie van de
overheid en steeds hogere uitgaven voor bijvoorbeeld de auteursrechten.

De stichting Radio Televisie Zederik Leerdam werd opgericht in 1989 en breidde in 1992
haar zendgebied uit naar de gemeente Zederik om zo in de toekomst sterker te kunnen staan
en nieuwe ontwikkelingen aan te kunnen. Op dit moment is RTZL een van de circa dertig (van
de 350 lokale omroepen in Nederland) die haar kabelkrant-kijkers ook teletekst kan
aanbieden en bovendien al weer ruim twee jaar actief op het computernetwerk internet. De
tijd dat iedereen een programma kan maken onder het motto een ‘plaatje draaien’ en ‘leuk
kletsen’ is voorbij. Een publieke omroep moet zich onderscheiden van een commercieel
radiostation door iets anders te bieden. Een programmamaker zal serieus aan een programma
moeten werken zodat het programma ook een meerwaarde heeft en voor een groot deel aandacht
besteed aan de streekcultuur en informatie. Daartegenover staat dan wel dat een
programmamaker terecht komt in een leuk team van programmamakers, inspraak heeft in het
bestuur en gebruik kan maken van professionele studioapparatuur.

De omroep krijgt over haar activiteiten op de kabelkrant, teletext en internet steeds
vaker goede reacties. Verenigingen en instellingen maken goed gebruik van de
promotie-mogelijkheden. Zo zijn alle voetbalclubs op teletext te vinden met een eigen
pagina. Ook de internetsite van de omroep, waarop ook de gemeentelijke berichten van
Leerdam en Zederik zijn te vinden, wordt regelmatig bezocht door zogenaamde ‘surfers’.
RTZL was in 1996 één van de eersten die internet actief gingen gebruiken en de site zeer
actueel hield. De omroep beschikt ook over een machtiging om haar radioprogramma’s in de
ether te verspreiden op een FM-frequenties 107,2 MHz en 107,6 MHz. Toch is het niet zeker
of de omroep na 2000 deze frequentie zal behouden. Over een aantal jaren moet een
herverdeling van alle gebruikte omroepfrequenties in Nederland plaatsvinden. Dit houdt in
dat van Radio 3 tot Sky Radio, van RTZL tot Classic FM, allen op een nieuwe frequentie
terecht kunnen komen. Voor lokale omroepen behoort misschien stereo-uitzenden ook tot de
mogelijkheden.

Het Commissariaat voor de Media heeft de vergunning voor de gemeente Leerdam niet
willen verlengen. Als redenen voert men op dat het beleid is van het Commissariaat voor de
Media om de voorkeur te geven aan een instelling die zich met haar omroep het meest richt
op de gemeente en vindt dat er geen enkele reden is om van het advies dat de gemeenteraad
van Leerdam op 18 juli 1998 gaf af te wijken. Het bestuur van Radio Televisie Zederik
Leerdam had deze beslissing wel verwacht, gezien de ervaringen met dit instituut in het
verleden, en heeft op woensdag 19 januari 1999 bezwaar aangetekend tegen deze beslissing. Het
Commissariaat voor de Media zal op donderdag 18 februari een hoorzitting houden waar alle
partijen hun mening nog eens kunnen toelichten. Omdat RTZL de objectiviteit van het CvdM
sterk in twijfel trek, is de verwachting dat hier niets uit zal komen ondanks dat RTZL
sterke argumenten heeft tegen het besluit van het CvdM. Het bestuur gaat er dan ook vanuit
dat de rechter in een bodemprocedure om een onafhankelijk oordeel moet worden gevraagd en
overweegt nog om de Nationale Ombudsman in te schakelen. Vooruitlopend op de rechtzaak zal
eind februari een kortgeding dienen bij de rechtbank in Dordrecht om tijdens de procedure
bij het Commissariaat voor de Media en de rechter te mogen blijven uitzenden in Leerdam.
De media-activiteiten van Radio Televisie Zederik Leerdam in de gemeente Zederik via
radio, kabelkrant, teletekst en internet komen niet in gevaar door deze beslissing.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 31
dec’98 & 20 jan’99 & 01/06 feb’99)


 

RTZL BREIDT SAMENWERKING UIT

LEERDAM/ZEDERIK – De streekomroep RTv Zederik Leerdam heeft haar samen-werking met
regionale omroep verder uitgebreid. Nadat twee jaar geleden met Radio Rijnmond afspraken
zijn gemaakt over de doorgifte van deze zender als vensterprogramma op de radio en het
uitwisselen van nieuws en info uit deze regio, wordt sinds kort ook het nieuws aangeleverd
aan RijnmondText, de teletekstservice van de regionale zender TV Rijnmond.

RijnmondText heeft pagina’s gereserveerd voor informatie uit de gemeenten binnen het
verzorgingsgebied van TV Rijnmond. RTv Zederik Leerdam levert het nieuws dat verwerkt
wordt op de kabelkrant LekWaalTV, de gemeentelijke voorlichting en informatie van
verenigingen en instellingen, die een organisatiepakket hebben bij de omroep, aan bij
RijnmondText die vervolgens een selectie hieruit maken. De Leerdamse pagina is te vinden
op pagina 321 en de Zederikse informatie staat op teletekstpagina 337. Een overzicht van
gemeenten staat op pagina 300.

Overigens heeft de Programmaraad RTv Zederik Leerdam in haar najaarsvergadering
ingestemd met de mogelijkheid om ‘voorzichtig’ samenwerking met andere lokale omroepen te
zoeken. Men vindt het dan wel van belang dat het om een betrouwbare partner gaat zodat
samenwerking, net zoals nu met Radio Rijnmond en RijnmondText, voor langere tijd kan
worden gecontinueerd. Deze samenwerking zou kunnen bestaan uit het uitwisselen van nieuws
en programma’s en het eventueel gezamenlijk maken van ‘boven-lokale’ informatieve
programma’s.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 13
november 1998)


 

PROGRAMMARAAD PRAAT OVER REGIONALE SAMENWERKING

ZEDERIK/LEERDAM – Woensdag 21 oktober zal de programmaraad van de streekomroep RTv
Zederik Leerdam haar najaarsvergadering houden. De negentien vertegenwoordigers van
verschillende instellingen en verenigingen uit Leerdam en Zederik bespreken dan ondermeer
het gevoerde programmabeleid over de afgelopen zes maanden en stellen het programmabeleid
en programmaschema voor radio en televisie voor de komende periode vast.

In het wijkpaviljoen ‘Patrimonium’ te Leerdam zal ook de huidige samenwerking met Radio
Rijnmond worden besproken en komt samenwerking met andere lokale omroepen aan de orde.
Sinds enige tijd biedt het Commissariaat voor de Media de mogelijkheid aan lokale omroepen
om gezamenlijk informatieve ‘boven-lokale’ programma’s te produceren of informatieve
programma’s van andere omroepen over te nemen.

Met ingang van 1999 zal er een verbreding van de taken van de programmaraad, ofwel
Programma Beleidbepalend Orgaan (PBO) zoals de Mediawet dit orgaan noemt, plaatsvinden.
Met deze verbreding wil het Commissariaat voor de Media proberen het publieke karakter van
lokale omroepen te vervorderen. Een wijziging is bijvoorbeeld een jaarlijks verslag van de
programmaraad aan het Commissariaat voor de Media over het gevoerde programmabeleid.

In de afgelopen zes maanden is RTv Zederik Leerdam zowel op radio als televisie actief
ge- weest. Op radiogebied wordt uitgezonden op de maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en
zondag. Om aan de programmavoorschriften te kunnen voldoen worden delen van de programma’s
van Radio Rijnmond overgenomen en wordt buiten de eigen uitzenduren muziek, afgewisseld
met informatie uit de regio en herhalingen van programma’s uitgezonden. De kabelkrant en
teletextservice zijn 24 uur per dag te ontvangen via de kabel van Leerdam en Zederik.
Daarnaast is ook het nieuwe medium Internet verder uitgebreid. Op de site is steeds meer
informatie te vinden, dat ook op de kabelkrant of teletext te zien is geweest en steeds
meer persberichten worden via email ontvangen.

Inwoners uit de gemeenten Leerdam en Zederik die vragen of opmerkingen hebben over de
radio, kabelkrant, teletext of internet kunnen altijd hun berichten doorgeven aan een van
de leden van de programmaraad of schriftelijk naar: Programmaraad RTv Zederik Leerdam,
postbus 244, 4140 AE te Leerdam. Een overzicht van alle leden is te vinden op teletext,
internet en in de programmafolder RTv Info.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 18
oktober 1998)


 

RTZL-MEDEWERKER IN OPLEIDING BIJ REGIONALE RADIO
RIJNMOND

ZEDERIK/LEERDAM – Een medewerker van de streekomroep RTv Zederik Leerdam zal deze
maand deelnemen aan een opleiding van de regionale radiozender ‘Radio Rijnmond’ uit
Rotterdam. Deze opleiding wordt door de omroep gratis aangeboden aan lokale omroepen die
een vorm van samenwerking hebben met Radio Rijnmond.

Voor RTv Zederik Leerdam zal Femmeke deelnemen aan de cursus techniek gegeven door de
hoofd techniek van Radio Rijnmond, de heer Steven Hulsker. Femmeke maakt als zo’n drie
jaar informatieve radioprogramma’s, maar dan vanaf de presentatiecel als presentator en
interviewer. Zij wil zich nu ook wat meer gaan verdiepen in de technische achtergronden en
zag in de aangeboden cursus een uitstekende gelegenheid zich te bekwamen in het bedienen
van de mengtafel, monteren van interviews en microfoon-instellingen.

De cursus wordt op drie avonden van elk drie uur gegeven in het studiocomplex van Radio
Rijnmond. Andere deelnemers zijn afkomstig van omroepen uit Dordrecht, Krimpen aan de
IJssel, Voorne, Spijkenisse, Ridderkerk en Vlaardingen. Andere aangeboden cursussen zijn
verslaggeving en productie van radioprogramma’s. RTv Zederik Leerdam heeft sinds 1996 een
samenwerking met Radio Rijnmond. Naast de doorgifte van Radio Rijnmond in de avonduren,
via de zenders van RTv Zederik Leerdam zorgt de redaktie van de streekomroep ervoor dat de
regiostudio van Radio Rijnmond in Dordrecht op de hoogte blijft van het actuele nieuws en
de activiteiten van verenigingen in de regio Leerdam en Zederik.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 10
oktober 1998)


 

ZEDERIK TEVREDEN OVER LOKALE OMROEP

ZEDERIK – Het gemeentebestuur van Zederik heeft in haar september-vergadering de
streekomroep Radio Televisie Zederik Leerdam representatief verklaard. Het
Programma-beleidbepalend orgaan (PBO) vormt een voldoende afspiegeling van de gemeenschap
in Zederik. Daarnaast is de gemeente Zederik tevreden over de samenwerking tussen de
gemeente en de omroep en ziet RTZL als een goede aanvulling op de bestaande media. Voor de
zomervakantie verklaarde de gemeenteraad van Leerdam RTZL al voldoende representatief.

De stichting Radio Televisie Zederik Leerdam werd opgericht in 1989 als Leerdamse
omroep en breidde in 1992 uit naar de gemeente Zederik om haar financiele basis te
vergroten en continuiteit op radio en televisie te kunnen waarborgen. Inmiddels is RTZL
uitgegroeid tot een professionele organisatie met een uitgebreidde infrastructuur
waaronder twee radiozenders en een kabelkrant met teletekstservice, zijn zo’n driehonderd
personen en organisaties direct of indirect betrokken bij de uitzendingen en is de
stichting, die altijd zonder subsidies van de gemeenten heeft gedraaid, financieel gezond.
RTZL is een van de circa tachtig omroepen in Nederland die zich streekomroep mag noemen,
al groeit dit aantal gestaag door het grote aantal fusies tussen bestaande lokale
omroepen.

Het Commissariaat voor de Media heeft, in verband met het aflopen van de vergunning, de
gemeentebesturen van Leerdam en Zederik op 19 december 1997 verzocht een gezamenlijk
onderzoek in te stellen naar de representativiteit van de programmaraad (PBO) en
vervolgens een zogenaamde representativiteitsverklaring af te geven. Uit het onderzoek
bleek de programmaraad met negentien vertegenwoordigers van ondermeer bejaardencentra,
sportclubs, werkgevers, werknemers, kerken en culturele organisaties de gemeenschap van
beide gemeenten voldoende te vertegenwoordigen. Ook een onderzoek naar de programmering op
radio en televisie en het daadwerkelijk functioneren van de PBO viel positief uit. De PBO
vergadert twee maal per jaar over het gevoerde programmabeleid. Op deze vergaderingen zijn
ook vertegenwoordigers van beide gemeenten welkom en bovendien worden de verantwoordelijke
raadscommissies regelmatig op de hoogte gehouden van besluiten en ontwikkelingen.
Overigens zal het aantal taken van het PBO vanaf volgend jaar aanzienlijk worden
uitgebreid. Het Commissariaat voor de Media heeft deze week onder alle omroepen in
Nederland de verscherpte richtlijnen verspreidt. Zo kan een PBO directer invloed
uitoefenen op programma’s, regionale samenwerking met andere lokale omroepen bevorderen en
moet over haar beleid verslag uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media. Een andere
ontwikkeling is de commerciele lokale omroep. Vanaf eind dit jaar zullen verschillende
zenders zoals Sun FM, Radio Rebecca, Rivierenland FM, Radio Gooiland en Radio 8 FM ook in
deze regio via kabel of ether te beluisteren zijn.

De gemeente Zederik is tevreden over de samenwerking tussen de gemeente en omroep. Men
is te spreken over de uitzendingen van de gemeenteraadsvergaderingen, kabelkrantinformatie
vanuit Zederik, maandelijkse gesprek met de burgemeester, uitzendingen van kerkdiensten op
zondag, verslaggeving van evenementen in Zederik. “RTZL vervult een goede functie in
de verspreiding van nieuws voor en door de inwoners van Zederik, zowel via de ether als
via de kabel”, aldus het voorstel aan de raad. Het bestuur van RTZL verwacht dat het
Commissariaat voor de Media in de loop van oktober de zendtijdverlenging voor Leerdam en
Zederik zal behandelen.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 29
september 1998)


 

„LEKWAAL EXPRESS“ VANAF GEMEENTEDAG
ZEDERIK

ZEDERIK/LEERDAM – Zaterdag 19 september wordt in bijna de helft van alle Nederlandse
gemeenten de Nationale Gemeentedag 1998 gehouden. De inwoners kunnen die dag kennis maken
met de verschillende gemeentelijke afdelingen en de personen die de gemeente besturen. Als
thema is dit jaar voor Europa gekozen. Ook de gemeente Zederik zal van tien tot één uur
haar deuren openen voor het publiek. Het RTZL-radioprogramma ‘LekWaal Express’ verzorgt
die uren een extra lange uitzending met interviews en reportages vanuit het gemeentehuis
in Meerkerk.

In het gemeentehuis zal ondermeer de Rabobank Vianen-Meerkerk in samenwerking met de
afdeling Financiën voorlichting geven over de invoering van de nieuwe munteenheid Euro.
De politie Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en brandweer staan klaar met demonstraties en
voorlichting over criminaliteitsbestrijding. Voor de schooljeugd heeft de gemeente een
kleurwedstrijd in petto. Burgers die vragen hebben, kunnen deze stellen aan de aanwezige
raadsleden of burgemeester of deze rechtstreeks stellen via de radio. Hiervoor kan tijdens
de uitzending worden gebeld naar het telefoonnummer (0345) 619191.

Dus kom ook een kijkje nemen in het gemeentehuis of luister van 10.00 tot 13.00 uur
naar de radio. RTZL is te beluisteren op de FM-etherfrequenties 107,2 en 107,6 Mhz, kabel
106,6 Mhz en achter het kabelkrant-kanaal LekWaalTV.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 14
september 1998)


 

GRATIS NAAR DE ’50+ BEURS & FESTIVAL’

UTRECHT/LEERDAM – Op vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 september wordt in de
Utrechtse Jaarbeurs de ’50+ Beurs en Festival’ gehouden. Er beloven voor actieve
50-plussers bruisende dagen te worden vol met actie, demonstraties, exposities en zo’n
driehonderd stands met informatie over hobby, gezondheid, reizen, wonen en financiën.

Er is een doorlopend programma met artiesten als Ria Bremer, Joke Bruijs, Wieteke van
Dort, Gerard Cox, Robert Long en Eddie Christiani. Bijzondere aandacht wordt geschonken
aan bijvoorbeeld computers & internet, de invoering van de Euro en ideeën om bij te
leren. De beurs is geopend van 10.00 tot 18.00 uur en de entreeprijs bedraagt vijftien
gulden.

Voor de vaste kijkers van de kabelkrant LekWaalTV worden vrijdag 18 september vier
vrijkaarten verloot die beschikbaar zijn gesteld door het Comité Nationale Dag van de
Ouderen. Gedurende de gehele vrijdag is op de kabelkrant een vraag te vinden over de ’50+
beurs en Festival’. De oplossing kan die dag naar de redaktie (0345 -619191 worden
doorgebeld. Op maandag worden op televisie de prijswinnaars bekend gemaakt.

(Bron: LekWaalTV / Datum: 12 september 1998)


 

RTZL START ONDERHANDELINGEN RADIO GLASSTAD

LEERDAM – De stichting R.T.Z.L. heeft als vergunninghouder in de gemeente Leerdam de
eerste toenadering gezocht om een samenwerkingsverband tot stand te brengen tussen de
stichting en de tweede initiatiefnemer Omroep Vereniging Radio Glasstad.

Een en ander is ondernomen, na evaluatie van de hoorzitting van donderdag 3 september
bij het Commissariaat voor de Media te Hilversum waarin door Omroep Glasstad kenbaar werd
gemaakt, dat een samenwerking niet ondenkbaar is. In het verleden is door de tweede
initiatiefnemer geen aktie ondernomen om een samenwerking/samengaan te bevorderen. Ook de
gemeente Leerdam heeft voordat het tot een advies kwam aan het Commissariaat voor de Media
verzuimd samenwerking c.q. samengaan te onderzoeken, terwijl de Mediawet art. 42 lid 2 dit
de gemeente verplicht. Na overleg binnen het bestuur van de stichting R.T.Z.L. is besloten
om de onderhandelingen te starten om uit de impasse te geraken, daar de doelstellingen van
beide instellingen uiteindelijk dezelfde is, namelijk het verzorgen van goede
omroep-programma’s en een aktuele kabelkrant.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 14
september 1998)


 

NIEUW RADIOPROGRAMMA ‘SENSATIONS’ OP RTV

LEERDAM – Op vrijdag 4 september is er een gloednieuw programma van start gegaan bij
de streekomroep RTv Zederik Leerdam. De programmamakers Romy Keabisch en Thierry Laroy
gaan in het programma ‘Sensations’ de luisteraars twee uur lang een gevarieerd programma
aanbieden met veel lichte informatie en leuke muziek.

Romy en Thierry werken al enige jaren bij de omroep onder de redaktie van het
jeugdprogramma KIDS. Echter dit programma wordt gemaakt voor en natuurlijk ook door jeugd.
Beiden zijn inmiddels de leeftijd van veertien gepasseerd en maken nu dus plaats voor
nieuwe redaktieleden. In hun eigen programma zal veel informatie worden gegeven over
culturele gebeurtenissen, exposities, sport, hitlijsten, politienieuws en berichten van de
gemeenten Leerdam en Zederik. Ook theater- nieuws zal in ‘Sensations’ een plaats krijgen
en wekelijks vanaf acht uur zal een interview, live of vooraf opgenomen, te horen zijn.

Sensations is vanaf 4 september iedere week te beluisteren vanaf 19.00 uur direct na
het Radio Rijnmond nieuws. RTv is te ontvangen in de gemeente Leerdam, ether 107,6 MHz en
kabel 106,6 MHz en in de gemeente Zederik 107,2 MHz en kabel 106,6 MHz. De werkzaamheden
van het duo zijn uiteraard ook te volgen via het geluidskanaal van LekWaalTV. Wil je
reageren op de uitzending of heb je een bericht voor het programma, bel tijdens de
uitzending: tel. (0345) 61 91 91.

(Bron: Radio Televisie Leerdam Zederik / Datum: 29
augustus 1998)


 

LEERDAM VERKLAARD RTZL REPRESENTATIEF

LEERDAM – De gemeenteraad van Leerdam heeft donderdag 18 juni de streekradio Radio
Televisie Leerdam Zederik representatief verklaard voor de gemeenten Zederik en Leerdam.
Het Commissariaat voor de Media te Hilversum had in december 1997 de gemeenten gevraagd om
een gezamenlijk advies te geven over de samenstelling van het programmabeleid-bepalend
orgaan. Dit adviesorgaan is bij RTZL de programmaraad bestaande uit zo’n twintig
organisaties uit Leerdam en Zederik waaronder verschillende scholen, vakbonden,
ondernemers, woon- en zorgcentra en op het gebied van cultuur. De verwachting is dat de
gemeenteraad van Zederik na de zomerreces haar mening over de programmaraad zal geven
waarna het Commissariaat voor de Media een beslissing kan nemen over de verlenging van de
zendtijd voor vijf jaar.

Aan het verzoek van het Commissariaat voor de Media voor het representatief verklaren
is een lange strijd voorafgegaan waarbij het bestuur van RTZL zelfs een advocaat en de
bestuursrechter moest inschakelen. RTZL heeft zich bij de verlengingsprocedure in 1994
vooral gestoord aan het onzorgvuldig handelen van de Leerdamse gemeenteraad en het
Commissariaat voor de Media. Tijdens de procedure werd vooral afgegaan op de mening van
een aantal ex-medewerkers, die zelf in Leerdam een omroep op willen zetten en daarbij
‘alles uit de kast’ hebben gehaald om RTZL ‘zwart’ te maken. Het bestuur van RTZL was
nooit over deze aanteigingen gehoord of heeft tegenargumenten kunnen aandragen. De
tegenstanders waren met hun acties ook doorgedrongen tot gemeenteraad, het college van
B&W, de plaatselijke pers en de programmaraad van RTZL.

Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeenteraad van Leerdam ook gevraagd een
gemotiveerde keuze uit te spreken voor RTZL of het andere initiatief. Het is op zich niet
verwonderlijk dat de Leerdamse raad donderdag 18 juni unaniem en op basis van zwakke
argumenten koos voor het andere initiatief en ‘de lijken in de kast liet staan’. De RTZL
wacht eerst de beslissing van het Commissariaat voor de Media af en zal dan mogelijk
opnieuw bezwaar aantekenen tegen de handelswijze van de Leerdamse politiek en dan zeker
wel ‘de lijken uit de kast gaan halen’. Voorafgaand aan de beslissing van het
Commissariaat voor de Media zal op donderdag 3 september 1998 in Hilversum een openbare
hoorzitting worden gehouden waarbij de beide omroepen en andere belanghebbenden hun mening
kunnen geven.

(Bron: Radio Televisie Leerdam Zederik / Datum: 20
juni/5 aug. 1998)


 

VERGUNNING TOT 2003 VOOR RTV LINGEWAAL

LINGEWAAL/HILVERSUM – Het Commissariaat voor de Media te Hilversum heeft op dinsdag
17 februari 1998 besloten de vergunning voor de Stichting Radio Televisie LingeWaal (RTLW)
met vijf jaar te verlengen. Het bestuur van de omroep is blij met deze beslissing omdat
hiermee een periode van onzekerheid wordt afgesloten en het stichtingsbestuur en de
programmamakers zich nu kunnen gaan richten op de verdere ontwikkeling van de Lingewaalse
omroep.

DE AFGELOPEN PERIODE….

Voor de Lingewaalse omroep zijn de afgelopen jaren een periode geweest van ‘bergen en
dalen’. De omroep ontstond in 1992 na een uitbreiding van de Leerdamse omroep RTZL naar de
gemeente Zederik. De Mediawet stond niet toe dat één omroep zowel gemeenten in
Gelderland als Zuid-Holland ging bedienen met programma’s waardoor sindsdien de omroep
zelfstandig verder ging, daarbij wel gebruikmakend van de faciliteiten en kennis van de
Leerdamse collega. Hoewel al snel na het verkrijgen van de vergunning met kabelkrant, en
later ook met een teletekstdienst werd gestart in Lingewaal heeft de opstart van de
radio-uitzendingen enkele jaren op zich laten wachten. De oorzaak was de aanschaf van een
nieuwe zender, die het na enkele weken al begaf. De leverancier wilde de zender niet
repareren of vervangen en uiteindelijk volgde een rechtzaak die in juni 1997 voor RTLW
voordelig uitviel. De zenderleverancier heeft zijn apparatuur moeten terug halen. Deze
rechtzaak had wel tot gevolg dat gelden moesten worden gereserveerd voor als de rechtzaak
verloren werd en een start van radio-uitzendingen onmogelijk was. Na de aanschaf van een
andere FM-zender en de goedkeuring van de gemeente Lingewaal om in de kerktoren van
Asperen een nieuwe zenderlokatie op termijn in gebruik te nemen is in december 1996
gestart met een summiere programmering die thans verder wordt uitgebouwd naar meerdere
dagen in de week.

DE TOEKOMST….

Het bestuur ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet en wil in ieder geval haar radio-
programmering gaan uitbreiden. Tijdens de bestuursvergadering is in ieder geval de wens
uitgesproken voor een sportprogramma en meer programma’s op de zaterdagochtend en middag.
Een probleem bij een uitbreiding zijn echter de programmavoorschriften: was vroeger
iedereen die een ‘plaatje wilde draaien’ en ‘leuk kon kletsen’ welkom bij een omroep. Nu
zal een programmamaker serieus aan een programma moeten werken zodat het programma ook een
meerwaarde heeft en voor een groot deel aandacht besteed aan de streekcultuur en
informatie. Door bestuur en programmaraad is dan ook afgesproken in het programmabeleid
dat aan alle programma’s strenge eisen worden gesteld als het gaat om het voldoen aan de
programma-voorschriften. Daartegenover staat dan wel dat een programmamaker terecht komt
in een leuk team van programmamakers, inspraak heeft in het bestuur en gebruik kan maken
van professionele studioapparatuur.

TROTS

De omroep krijgt over haar activiteiten op de kabelkrant, teletext en internet steeds
vaker goede reacties. Verenigingen en instellingen maken goed gebruik van de
promotie-mogelijkheden. Bijna alle voetbalclubs zijn op teletext te vinden met een eigen
pagina. Ook de internetsite van de omroep, waarop ook de gemeentelijke berichten van
Lingewaal zijn te vinden, wordt regelmatig bezocht door zogenaamde ‘surfers’. RTLW was in
1996 één van de eersten die internet actief gingen gebruiken en de site zeer actueel
hield. Het bestuur is ook trots op het eigen nonstopsysteem van de omroep. Veel lokale
omroepen kopen dure systemen gebasseerd op CD-spelers waardoor in de praktijk is er bijna
geen verschil meer hoorbaar tussen de verschillende omroepen. Het bestuur van RTLW wil dit
niet. Het doel is uitsluitend de luisteraars buiten de eigen uitzenduren of doorgifte van
Radio Gelderland een alternatief te bieden zodat er geen stilte te beluisteren is en
bovendien toch wordt voldaan aan de programmavoorschriften. Vandaar ook dat gekozen wordt
voor wat de wat lichtere genres muziek zoals easy-listening en oldies afgewisseld met
nieuws en informatie uit de regio. Bovendien is de omroep in staat om orginele oldies of
bijzondere muziek uit te zenden die nooit op CD is verschenen. Hiervoor wordt gebruikt
gemaakt van DCC-recorders en videorecorders. Vorig jaar heeft Philips de omroep nog
gesponsord door vijf nieuwe DCC-recorders beschikbaar te stellen.

UITBREIDING PROGRAMMARAAD

De omroep beschikt ook over een machtiging om haar radioprogramma’s in de ether te
verspreiden op een FM-frequentie 104,9 MHz. Toch is het niet zeker of de omroep na 2000
deze frequentie zal behouden. Over een aantal jaren moet een herverdeling van alle
gebruikte omroepfrequenties in Nederland plaatsvinden. Dit houdt in dat van Radio 3 tot
Sky Radio, van Lingewaal FM tot Classic FM, allen op een nieuwe frequentie terecht kunnen
komen. Voor lokale omroepen behoort misschien stereo-uitzenden ook tot de mogelijkheden.
Momenteel worden in Nederland proeven gedaan door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat
bij ondermeer de lokale omroep in ‘s-Hertogenbosch.

De programmaraad van RTLW, welke het programmabeleid van de omroep
bepaald, is onlangs uitgebreid met twee nieuwe instellingen namelijk de Seniorenraad
Lingewaal en de Woongroep ‘De Schimmel’. De nieuwe leden zijn inmiddels voorgedragen aan
het college van Burgemeester en Wethouders. Andere organisaties die participeren in de
programma-raad zijn de Gereformeerde Kerk Asperen, de Historische Vereniging ‘De
Heerlijkheid Vuren’, CBS ‘De Open Poort’, de Industriële Kring Lingewaal, de CNV
Alblasserwaard/Vijfheerenlanden, Gem. Zangvereniging Advendo en Voetbalvereniging Asperen.
Binnen het bestuur zal vanaf 1 maart een ‘wisseling van de wacht’ plaatsvinden. De heer
C.J. van Lint zal, met de jarenlange ervaring op mediagebied, de leiding gaan overnemen
van de heer R.S. Planken die zich meer gaat richten op het technisch en NMS-beheer en
coördinatie van de commissie LWTV. Het bestuur is verder uitgebreid met de heer E. van
der Aa namens de radiocommissie Woensdag. De overige leden zijn: de heer C.A. van Ooijen
(secretariaat/radiocom. Zondag) en de heer L. Planken (Financieel Beheer/commercie). 

(Bron: Radio Televisie Lingewaal / Datum: 27 februari 1998)


 

PFINZTAL-RELATIE, NU OOK VIA INTERNET

PFINZTAL – Een delegatie uit Leerdam onder leiding van burgemeester van Veelen
verraste onlangs de oud-burgemeester van de Duitse partnergemeente Pfinztal, de heer
Gerhard Mussgnug. In het bijzijn van nieuwe burgemeester Heinz E. Roser vierde Mussgnug
zijn zeventigste verjaardag.

In de zittingsperiode van Mussgnug zijn in de gemeente Pfinztal vele zaken gerealiseerd
zoals een ouderencentrum, gemeentelijke speeltuin, een aansluiting op het spoorwegennet
van Karlsruhe en is de partnerrelatie tussen Pfinztal en Leerdam opgebouwd. In de
toespraak sprak Roser over de vele eisen die aan een burgemeester worden gesteld. Roser:
“Enerzijds wordt een burgemeester verantwoordelijk gemaakt door alles wat vanuit
Brussel, Bonn en Stuttgart wordt besloten en anderszijds is het een mooi beroep omdat men
heel direct inwoners kan helpen”.

In mei wordt het tienjarig bestaan van de partnerrelatie tussen Leerdam
en Pfinztal gevierd met een groot feest. Naast de cultuuruitwisseling tussen veel
verenigingen en inwoners tussen beide gemeenten is er sinds 1 februari j.l. ook via
internet een uitwisseling tot stand gekomen. Via de website van Pfinztal
(www.pfinztal-online.de) kunnen Pfinztaller surfers rechtstreeks worden doorgeschakeld
naar de website van RTv Zederik Leerdam en zo het nieuws uit de regio Leerdam raadplegen.
Leerdammers kunnen via het adres: www.lokaal.net/rtvzederikleerdam en het kiezen van
pagina 998 rechtstreeks naar de ‘gemeinde Pfinztal’.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 6 februari 1998)


 

FEBRUARI IN TEKEN VAN VERKIEZINGEN

LEERDAM/ZEDERIK – In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 4 maart, zal de
streekomroep Radio Televisie Zederik Leerdam de maand februari een aantal extra
radio-uitzendingen verzorgen.

RTZL stelt aan politieke partijen gratis een uur zendtijd beschikbaar. Deze zendtijd
kan men gebruiken voor het geven van informatie over het verkiezingsprogram, het
voorstellen van de leden op de kandidatenlijst of het openstellen van de telefoon zodat
luisteraars/kiezers vragen kunnen stellen. Door RTZL wordt de technische realisatie en
ondersteuning verzorgd. De politieke partijen zullen zich presenteren op de dinsdagavonden
van 19.00 tot 20.00 uur. Het voorlopige rooster is als volgt:

– dinsdag 17 februari: P.v.d.A. afdeling Zederik (19.00 uur),

– dinsdag 24 februari: C.D.A. afdeling Zederik (19.00 uur) en RPF Zederik (20.30 uur) en

– dinsdag 3 maart: Vrije Kiesvereniging Gemeentebelangen Zederik (19.00 uur).

Politieke partijen, die nog willen deelnemen aan de uitzendingen kunnen kontakt opnemen
met de coordinatrice, telefoon (0345) 614471 (van 14.00 – 16.00 uur).

In februari zal RTZL ook een drietal politieke discussieavonden registreren en via de
radio op de donderdagavonden aan het grote publiek ten gehore brengen. Op donderdag 5
februari wordt vanaf 19.00 uur de politieke discussie-avond van wijkvereniging West-End
Leerdam uitgezonden, op donderdag 12 februari vanaf 19.00 uur de politieke avond van
Ameide en op donderdag 19 februari de discussie-avond van alle Zederikse politieke
partijen, die in het gemeentehuis Meerkerk plaatsvind op 16 februari.

Het meest actuele rooster is te vinden op de teletextservice van LekWaal
TeleVisie op pagina 460. Op deze pagina’s zullen op 4 maart a.s. ook de
verkiezingsuitslagen uit de gemeenten Zederik en Leerdam wordt geplaatst. RTZL is te
beluisteren via de FM 107,6 MHz (regio Leerdam) en FM 107,2 MHz (regio Ameide) en via de
verschillende kabelfrequenties.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 31 januari 1998)


 

UITBREIDING ZENDTIJD LINGEWAAL FM

LINGEWAAL – Vanaf 21 januari zal de lokale omroep Lingewaal FM haar zendtijd gaan
uitbreiden naar de woensdagavond. Een team van nieuwe programmamakers, die hadden
gereageerd op een oproep in de plaatselijke krant en kabelkrant, zullen die avond van
19.00 tot 22.00 uur drie programma’s gaan maken varierend van informatief tot muzikaal.

De woensdagavond wordt geopend met de woensdageditie van de ‘LekWaal Express’. In het
programma zijn naast vaste items zoals het nieuws, politieberichten, inforubriek gemeente
Lingewaal en agenda ook de VVV-tips te beluisteren en wordt dieper ingegaan op een
kunste-naar die in de regio exposeert of zijn objecten. In ‘Tijdsbeeld’ krijgen
luisteraars achtergronden op het gebied van schilderkunst, architectuur en stromingen. De
presentatie van het programma is in handen van Femmeke en de techniek verzorgt Eric Pince
van der Aa.

Na 20.00 uur zal Erik Pince van der Aa de luisteraars verwennen met bekende liedjes uit
het verleden en de wat onbekende muziek uit het heden. Het doel is de jonge luisteraar te
confronteren met de waarde van de oudere muziek en de oudere luisteraar met de waarde van
de huidige muziek waarbij het genre ligt op het gebied van easy-listening. Verder zal in
‘Millennium Bestendig’ een gedicht te beluisteren zijn, wordt een agenda gebracht en zal
in de toekomst ook een top drie van een bekende Lingewaaler worden toegevoegd aan het
programma.

De avond wordt afgesloten met twee oude bekenden in radioland. Het duo Golverdingen en
De Jong was jaren geleden te beluisteren op de lokale omroep in Gorinchem en gaan via
Lingewaal FM nu het programma ‘JongenDingen’ brengen met info dat meer gericht is op de
regio Vuren/Gorinchem. Naast nieuws en achtergronden over artiesten is een uitgaansagenda
te beluisteren. Jongerencentra’s en jeugdsoos kunnen in dit programma hun informatie kwijt
door tijdens de uitzending te bellen naar: tel. (0345) 619191. Woensdag 14 januari is de
proefuitzending al te beluisteren.

Lingewaal FM is te beluisteren via de radio op de 104,9 MHz, kabel in de
gemeente Lingewaal op 107,0 MHz en ‘achter de kabelkrant’. Reacties op de woensdagavond
programmering kan worden gestuurd naar: Lingewaal FM, radiocommissie woensdag, Postbus
331, 4140 AH te Leerdam of faxen naar tel. (0345) 611393 of e-mail:
lingewaalfm@lokaal.net.

(Bron: Radio Televisie LingeWaal / Datum: 14 januari 1998)


 

POLITIEKE PARTIJEN OP STREEKRADIO

LEERDAM/ZEDERIK – De komende periode, tot aan de gemeenteraadsverkiezingen
zijn
weer drukke en spannende tijden voor de politieke partijen. Hoe kan men zich het beste
presenteren naar de bestaande en nieuwe kiezers. De streekomroep Radio Televisie Zederik
Leerdam (RTZL) zal de komende maand de politieke partijen daarbij behulpzaam zijn en
radiozendtijd gratis beschikbaar stellen.

Deze week hebben alle fractieleiders in de gemeenten Zederik en Leerdam een uitnodiging
ontvangen om deel te nemen aan de uitzending. Een partij krijgt een uur zendtijd op een
dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur die men geheel zelf naar eigen inzicht mag invullen.
Dit betekent dat het uur zendtijd gebruikt kan worden voor nadere informatie over het
verkiezingsprogram, het voorstellen van de leden op de kandidatenlijst, het afnemen van
interviews of het openstellen van de telefoon zodat luisteraars/kiezers vragen kunnen
stellen. Door RTZL wordt de technische realisatie en ondersteuning verzorgd zodat het
programma ook daadwerkelijk bij de luisteraars in de huiskamer terecht komt. Naast de
radio-uitzending kan iedere politieke partij voor slechts 150 gulden de beschikking krijgen
over een eigen teletextpagina en doorverwijzing op de kabelkrant. Inmiddels is de CDA
Zederik al te vinden op teletext. Na het afstemmen op het kabelkrantkanaal, dient men op
teletekst het paginanummer 566 te kiezen.

Politieke partijen die van de uitzendmogelijkheid gebruik willen maken
of meer informatie willen hebben, kunnen kontakt opnemen met de coördinatrice, tel.
0345-614471 (van 14.00 tot 16.00 uur) of schriftelijk via postbus 244, 4140 AE te Leerdam.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 14 januari 1998)


 

RTV ZEDERIK LEERDAM SLUIT ZICH BIJ WEBRING
ZUID-HOLLAND

LEERDAM/ZEDERIK – De lokale omroep Radio Televisie Zederik Leerdam is sinds 1
januari 1998 aangesloten bij de Lokale Omroep Webring Zuid-Holland. Het doel van deze
webring is internetgebruikers eenvoudiger en sneller rond te leiden langs alle lokale
omroepen in Zuid-Holland.

Het initiatief voor de webring is genomen door de lokale omroep LOK uit Krimpen aan den
IJssel. Iedere deelnemer aan de webring krijgt op haar eigen website een zogenaamde ‘knop’
waarmee men bezoekers kan doorverbinden naar een andere lokale omroep uit Zuid-Holland. Op
deze wijze kan een internetgebruiker snel een kijkje nemen bij de verschillende
Zuid-Hollandse omroepen en kijken wat voor nieuws zij brengen. Vanaf de site van RTZL kan
men bijvoorbeeld worden doorverbonden naar de lokale omroep in Barendrecht. Andere
aangesloten omroepen ondermeer afkomstig uit Gouda, Leiden, Dirksland, Alblasserdam,
Leiderdorp en Pijnakker.

Sinds kort heeft RTZL ook een nieuwe plek op het internet gekregen via
lokaal.net. Bij Lokaal.net hebben vele lokale omroepen inmiddels hun internetsite
ondergebracht en bovendien dient Lokaal.net als een soort platform van omroep- medewerkers
waar over allerlei onderwerpen kan worden gediscieerd. De omroep is voortaan rechtstreeks
te bereiken via email-adres: rtvzederikleerdam@lokaal.net.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 5 januari 1998)


 

LINGEWAAL FM WEER DE LUCHT IN

LINGEWAAL – Enige weken geleden is de lokale radiozender Lingewaal FM weer van start
gegaan met haar uitzendingen. Sinds eind augustus was de omroep ‘uit de lucht’ geweest in
verband met een noodzakelijke verhuizing van de zendinstallatie. De Rijksdienst voor
Radiocommunicatie van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat keurde toen de installatie
af omdat er storing werd veroorzaakt in de luchtvaartband. Op de nieuwe lokatie in Asperen
treedt deze storing niet meer op. Omdat voor de verhuizing een audio-verbinding (vaste
telefoonlijn) nodig was tussen het studiocomplex en de zendinstallatie, heeft de herstart
‘even’ op zich laten wachten. Door steun van het college van B&W van Lingewaal is de
verhuizing gerealiseerd.

ZENDER GOEDGEKEURD

Afgelopen vrijdag 28 november heeft een inspecteur van de Rijksdienst voor
Radiocommunicatie de nieuwe installatie opnieuw aan een keuring onder- worpen en
goedgekeurd. Hierbij is ondermeer streng gelet op de nieuwe regels zoals de
frequentiezwaai. Doordat de FM-band door de komst van steeds meer lokale zenders en
commerciele omroepen voller wordt, is een strakke indeling van die band gemaakt. Een
lokale omroep zoals Lingewaal FM mag slechts een beperkt deel van die band gebruiken en
kan dus niet, zoals bijvoorbeeld Radio 3 erg hard en in stereo uitzenden. Een overtreding
kan leiden tot hoge boetes of intrekking van de zendmachtiging.

PROGRAMMAMAKERS GEZOCHT

De omroep is 24 uur per dag al actief op de kabelkrant, teletext en internet echter zendt
momenteel nog slechts enkele uren in de week met eigen programma’s op de radio uit. De
radiotak van de omroep, Lingewaal FM, wil graag haar radioprogrammering verder uitbreiden
naar andere uren in het weekeinde en doordeweekse avonden. Hiervoor zijn programmamakers
nodig die het leuk vinden zich een paar uur in de week in te zetten voor
de Lingewaalse gemeenschap om bijvoorbeeld een actualiteitenprogramma, sportreportages of
technische realisatie te doen. Radio Lingewaal FM werkt uitsluitend met vrijwilligers die
het leuk vinden in een teamverband leuke programma’s te produceren. De omroep heeft de
beschikking over een geavanceerde moderne radiostudio met alle middelen om in goede
kwaliteit radioprogramma’s te maken. Nieuwe programma- makers hoeven geen radioervaring te
hebben echter wel een positieve instelling en een ‘goed stukje’ enthousiasme. Wilt u meer
informatie over het werken bij Lingewaal FM belt u dan naar: tel. 0345-614102 (secretaris
bestuur) of het algemene telefoonnummer: tel. 0345-619191. Na een eerste gesprek wordt in
ingedeeld bij een radiocommissie waarna de opleiding start en u ingezet wordt bij de
productie van de radio-uitzendingen.

PROGRAMMARAAD ACCOORD

Het dagelijks bestuur van het adviesorgaan (vertegenwoordiging Lingewaalse gemeenschap)
heeft vorige week ingestemd met een aantal wijzigingen in de radioprogrammering. Zo is
het informatieve programma ‘LekWaal Express’ verhuisd van de maandagavond naar de
zaterdagmiddag, wordt voortaan ook de middagprogrammering van de regionale zender Radio
Gelderland overgenomen en zal op termijn op een doordeweekse avond door de Lingewaalse
kerken een extra geestelijke uitzending worden gemaakt.

BURGEMEESTERSGESPREK

Ook het burgemeestersgesprek AntennePraet met burgemeester Bergshoeff blijft op de radio
te horen en wel op zaterdagmiddag om 16.15 uur. Ook de gesprekken met burgemeester Janssen
van de gemeente Neerijnen blijven onderdeel uitmaken van de programmering. Heeft u vragen
aan één van de burgemeesters dan kunt u die indienen bij de betreffende gemeente of bij
radio Lingewaal FM. De programma’s van Lingewaal FM zijn te ontvangen via de
etherfrequentie FM 104,9 MHz en via de kabel van Lingewaal op FM 107,0 MHz en de
kabelkrant LWTV, UHF-kanaal 64-. Via het internet is de omroep te bereiken via de URL:
www.euronet.nl/~radiolfm.

(Bron: Radio Televisie LingeWaal / Datum: 1 december
1997)


 

RTZL WINT KORT GEDING

De stichting Radio Televisie Zederik Leerdam heeft het
kortgeding dat
aangespannen was tegen het Commissariaat voor de Media gewonnen. Vrijdag 31 oktober
besliste rechter J. Brand van de Dordtse rechtbank dat de omroep tot 8 januari 1998 door
kan gaan met haar uitzendingen. Op 8 januari 1998 start een bodemprocedure tegen de
beslissing in januari 1997 van het Commissariaat voor de Media te Hilversum om de
zendvergunning in te trekken bij de meervoudige rechtbank. Tot die tijd mag het
Commissariaat voor de Media niet de aanvraag van een ander omroepinitiatief in Leerdam in
behandeling nemen. In juni 1997, tijdens de ‘eerste ronde’ van het kort-geding besliste de
rechter dat het Commissariaat haar onderzoek beter moest onderbouwen. Dit is niet
voldoende gebeurd. Er is uitsluitend aan het college van B&W van Leerdam, en niet aan
de gemeenteraad, nadere uitleg gevraagd over de totstandkoming van het negatieve advies
van de gemeenteraad in juli 1996. Ook heeft de rechter het Commissariaat voor de Media
veroordeeld in de proceskosten van circa drieduizend gulden. Het bestuur en programmaraad
van de omroep is uiteraard blij met deze uitspraak en is nu verdere stappen aan het nemen
ter voorbereiding van de rechtszaak op 8 januari 1998. Tot die tijd blijven de programma’s
op radio en televisie in Leerdam gewoon te beluisteren en te bekijken.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 25 november 1997)


 

RTV GAAT ZENDTIJD UITBREIDEN

RTV, de radio-afdeling van de lokale omroep voor Leerdam en Zederik gaat
op maandag 3 november haar zendtijd uitbreiden. Het twee-uur durend programma wordt
gemaakt door een nieuw team programmamakers en zal ondermeer informatie en interviews
gaan bevatten. Momenteel wordt nog volop gewerkt aan de voorbereidingen en opleidingen.
RTV wil haar zendtijd ook over de andere avonden gaan uitbreiden. Belangstellenden voor
presentatie, techniek of redactie zijn altijd van harte welkom. Voor nadere inlichtingen:
tel. (0345) 612590. De eerste gesprekken over een samenwerking met de regionale zender
Radio Rijnmond zijn positief verlopen. RTV zal de regiostudio in Dordrecht voorzien van
nieuws en info uit de Vijfheerenlanden en neemt een deel van de programmering van Radio
Rijnmond over. In toekomst gaat men ook opleidingen voor nieuwe vrijwilligers verzorgen.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 17 oktober 1997)


 

‘DRAADJE LOS’

Enige weken geleden is de zender van RTV Leerdam, FM 107,6 MHz, na een
defect voor reparatie teruggeweest naar de leverancier. Ondanks dat de storing in eerste
instantie verholpen leek te zijn, is deze sinds enkele dagen weer ‘hevig’ terug in de
vorm van ‘gekraak’ op de zender en het wegvallen van het geluid. Inmiddels is een
tijdelijke noodzender in gebruik en zal de huidige zender aan een langere observatie bij
de leverancier worden onderworpen.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 26 september 1997)


 

RTV WIL SAMENWERKING RADIO RIJNMOND INTENSIVEREN

RTV heeft dinsdag 23 september, na enkele weken van proefuitzendingen,
het nieuwe automatische muzieksysteem van de omroep, in gebruik genomen. Het automatisch
systeem verzorgt de uitzendingen op die momenten dat RTV geen eigen radioprogramma’s
maakt. De muziekkeuze zal bestaat uit afwisselende genres waaronder Nederlandstalig,
oldies en country muziek afgewisseld met nieuws en informatie uit de regio, interviews en
zal in de toekomst ook fragmenten van radioprogramma’s bevatten. RTV zal daarnaast de
samenwerking met de regionale omroep Radio Rijnmond intensiveren. Bij wijze van proef
wordt momenteel iedere avond van 17.00 tot 23.00 uur het programma van deze zender
doorgegeven. Binnenkort vinden gesprekken plaats over de verdere samenwerking. ‘Jukebox
& Info’ is dagelijks te beluisteren van ‘s-morgens 7.00 uur tot 17.00 uur.

(Bron: Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 24 september 1997)


 

LINGEWAAL FM BINNENKORT WEER TE BELUISTEREN

De raadsvergadering van de gemeente Lingewaal is donderdag 26 september
niet rechtstreeks via de locale radio te beluisteren geweest. Enige maanden geleden werd
de zendinstallatie van Radio Lingewaal FM door het ministerie van Verkeer en Waterstaat
afgekeurd omdat deze, in combinatie met andere zenders, storing veroorzaakte in de
luchtvaartband. Inmiddels heeft het bestuur, mede dankzij de steun van de gemeente
Lingewaal een oplossing gevonden en kan de zendinstallatie binnenkort weer in gebruik
worden genomen vanaf een nieuwe locatie. Inmiddels zijn alle benodigde apparatuur voor een
zogenaamde vaste-lijn verbinding besteld en worden in de komende weken alle voorzieningen
aangelegd en ingeregeld. Het bestuur hoopt in de loop van oktober weer de
radio-uitzendingen te kunnen hervatten. Via het geluid ‘achter’ deze kabelkrant is tot die
tijd het programma van Radio Gelderland, 24 uur op 24 uur, te beluisteren.

(Bron: Radio Televisie LingeWaal/ Datum: 27 september 1997)


 

RTZL MAG VOORLOPIG BLIJVEN UITZENDEN

Het bestuur van de stichting Radio Televisie Zederik Leerdam (RTZL)
heeft een kort-geding aangespannen tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media
te Hilversum om de vergunning voor de gemeente Leerdam in te trekken. Het bestuur is het
niet eens met de door het Commissariaat voor de Media gevolgde procedure waarbij men zich
heeft laten leiden door roddels van voornamelijk ex-medewerkers en tegenwerking van de
gemeente Leerdam. Via het kort-geding wil RTZL afdwingen dat het Commissariaat voor de
Media de vergunning niet kan intrekken zolang een hoger beroep loopt bij de rechter. De
rechter heeft op donderdag 19 juni RTZL op een groot aantal punten in het gelijk gesteld
en zal pas uitspraak doen op 28 oktober 1997. De rechter is van mening dat het
Commissariaat voor de Media bij het komen tot het besluit niet het bestuur van de
stichting RTZL heeft gehoord. In die periode zijn wel veel brieven van ex-medewerkers
binnengekomen die niet objectief en gekleurd zijn. Bij de procedure zijn fouten gemaakt en
is niet eenduidig gereageerd naar de RTZL. De rechter heeft het Commissariaat voor de
Media verzocht een nieuw verweerschrift te maken en de representatiteit opnieuw te
onderzoeken. Tot de uitspraak op 28 oktober 1997 kan de omroep blijven uitzenden in de
gemeente Leerdam.

(Bron: Stichting Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 21 juni
1997/8 oktober 1997)


 

UITSTEL HERKEURING RTZL ZENDER AMEIDE

De Rijksdienst voor Radiocommunicatie in Capelle aan de IJssel heeft de
Stichting Radio Televisie Zederik Leerdam uitstel verleend voor de herkeuring de
zenderinstallatie in Ameide. Eind april werd deze installatie, die is geplaatst op de
Ranks Meelfabrieken in het hartje van Ameide bij een herkeuring afgekeurd omdat de een
antenne-dipool was afgebroken en de zenderfrequentie iets was verlopen (107,2003 MHz).
Voor de omroep was reparatie of bijstelling van de zender echter een groot probleem omdat
over deze zenderinstallatie nog steeds een gerechtelijke procedure loopt bij de rechter
tegen de zenderlevancier die, volgens RTZL ondeugdelijk materiaal heeft geleverd waardoor
geen optimaal bereik van de zender kan worden gehaald, de geluidskwaliteit van de zender
te wensen overlaat en bovendien de antenne/mast-installatie te licht was. De rechtzaak
loopt al sinds de installatie van de zender en antennes in maart 1995. Ondanks dat de
uitspraak pas in het najaar wordt verwacht heeft het bestuur van RTZL besloten de firma
Broadcast Partners uit Terneuzen opdracht te geven voor het plaatsen van een nieuwe mast
en antenne op de fabriek. De nieuwe mast zal circa vijf meter hoger zijn dan de huidige
mast waardoor, in combinatie met een goede antenne (2-elements Yagi) een groter bereik van
de zender moet ontstaan.

(Bron: Stichting Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 30 mei 1997)


 

BEREIKBAAR VIA RADIOWERELD

De sites van de locale omroep RTZL en RTLW zijn vanaf nu ook direct
bereikbaar via de site van Radiowereld. Via het homepage op www.radiowereld.nl krijgt een
overzicht van de meeste lokale, regionale en landelijke omroepen en allerlei aanverwante
mediazaken. De doorverwijzing staat op naam van de gemeente, dit wil zeggen dat
www.radiowereld.nl/lingewaal u direct brengt bij de site van de Lingewaalse omroep.

(Bron: LekWaal TeleVisie / Datum: 30 mei 1997)


 

RTZL STAPT NAAR RECHTER

Het bestuur van de stichting Radio Televisie Zederik Leerdam (RTZL)
heeft een kort-geding aangespannen tegen het besluit van het Commissariaat voor de Media
te Hilversum om de vergunning voor de gemeente Leerdam in te trekken. Het bestuur is het
niet eens met de door het Commissariaat voor de Media gevolgde procedure waarbij men zich
heeft laten leiden door roddels van voornamelijk ex-medewerkers en tegenwerking van de
gemeente Leerdam. Via het kort-geding wil RTZL afdwingen dat het Commissariaat voor de
Media de vergunning niet kan intrekken zolang een hoger beroep loopt bij de rechter.

(Bron: Stichting Radio Televisie Zederik Leerdam / Datum: 12 mei 1997)


 

RTOL VERDER ALS RTLW

De locale omroep stichting R.T.O.L. gaat sinds de tweede dag van de lente verder
door het leven als stichting R.T.L.W. Op vrijdag 21 maart werden bij de notaris de nieuwe
statuten van de stichting gepasseerd. Zo werd een periode van ruim anderhalf jaar aan
voorwerk zoals de opstelling van een huishoudelijk reglement, programmabeleid, adviezen
van het Commissariaat voor de Media te Hilversum en natuurlijk de goedkeuring door andere
organen van de stichting, afgesloten.

SIMPELE STRUCTUUR

De afgelopen jaren heeft de Lingewaalse omroep geprobeerd haar organisatiestructuur te
vereenvoudigen. Enerzijds moest goed met vrijwilligers kunnen worden gewerkt en anderzijds
moest de kwaliteit van de uitgezonden programma’s gewaarborgd blijven. In het
huishoudelijk reglement zijn zaken als benoeming, onafhankelijkheid van de
‘programma-redacties’ en de instelling van een geschillencommissie bij interne conflicten
geregeld. Het programmabeleid, dat in de najaarsvergadering voor de programmaraad unaniem
is goedgekeurd stelt een aantal duidelijke eisen aan een uitgezonden omroepprogramma. Bij
de locale omroep is iedereen welkom, ook zonder enige ervaring. Men zal echter individueel
of in een redactie wel een programma moeten maken dat ruimschoots voldoet aan de criteria
van de landelijk geldende programma-voorschriften voor publieke locale omroepen.

De stichting bestaat uit een bestuur, belast met de leiding van de organisatie, het
vrijwilligers- en werknemersbeleid, het ‘aanboren’ van financiën’ en bieden van
faciliteiten om de doelstellingen van omroep en haar programmabeleid te verwezelijken.
Daarnaast functioneert een programmaraad. Dit is een orgaan van vertegenwoordigers van
bijvoorbeeld sportclubs, werknemersorganisaties en kerken uit Lingewaal. Deze raad stelt
in hoofdlijnen een programmabeleid vast waarbinnen de uitvoerende commissies een
omroepprogramma kunnen produceren en/of uitzenden; kan het bestuur bij belangrijke
beslissingen adviseren en evalueert iedere voor- en najaarsvergadering het beleid in de
praktijk. De stichting kan negen uitvoerende commissies hebben. De radio-tak van de omroep
zendt uit onder de naam ‘Lingewaal FM’. Iedere radio-uitzenddag heeft zijn eigen commissie
die verantwoordelijk is voor die uitzenddag. De leden van de commissie benoemen tevens een
vertegenwoordiger van die commissie in het bestuur. De televisie-tak verzorgt haar
programma’s onder de naam ‘LekWaal TeleVisie’ en ontplooit activiteiten op het gebied van
kabelkrant, teletekst en internet in één uitvoerende commissie.

DOOR MET RADIO GELDERLAND

Het bestuur is altijd positief geweest over de samenwerking met de regionale omroep Radio
Gelderland. Vandaar dat deze maand de overeenkomst met de zender is verlengd. Lingewaal FM
zendt als vensterprogramma Radio Gelderland uit, kan berichten van Radio Gelderland voor
eigen uitzendingen gebruiken en stuurt ook nieuws en informatie van verenigingen en
instellingen uit Lingewaal door naar de Radio Gelderland studio in Tiel, zodat berichten
niet alleen lokaal maar in de gehele provincie Gelderland worden verspreid.

WENSEN VAN PROGRAMMARAAD

Ook aan wensen van de programmaraad is tegemoet gekomen. De leiding van een commissie, zeg
maar de leiding van bijvoorbeeld een radio-uitzenddag, wordt pas na goedkeuring van het
dagelijks bestuur van de programmaraad benoemd of ontslagen. Daarnaast is het nu ook
mogelijk om vertegenwoordigers uit de Lingewaalse gemeenschap op persoonlijke titel
zitting te laten nemen. Het Commissariaat voor de Media heeft met deze mogelijkheid
ingestemd zolang het aantal leden van de programmaraad, dat op persoonlijke titel zitting
neemt geen meerderheid vormt binnen de raad.

PROGRAMMARAAD BENOEMD DOOR COLLEGE LINGEWAAL

Door een wijziging in de Mediawet is sinds 21 maart in de statuten een bepaling opgenomen
dat de leden van de programmaraad door het college van Burgemeester en Wethouders van
Lingewaal worden benoemd. De eerste voordrachten hiervoor zullen binnenkort plaatsvinden.
In oktober 1996 sprak de gemeenteraad van Lingewaal in meerderheid haar vertrouwen uit in
haar locale omroep. Hierdoor zal de omroep tot in de nieuwe eeuw in staat zijn haar
programma op radio en televisie te verbeteren en uit te breiden. Zo wil het bestuur graag
in de toekomst een sport-programma op de zaterdag- en zondagmiddag en de
radioprogrammering op door-de-weekse dagen uitbouwen, behoud van de teletekstdienst in
Lingewaal en de nieuwste ontwikkelingen op multi-media gebied zoals het internet
nauwlettend volgen en daaraan deelnemen. Wat dat laatste betreft volgt de omroep die
ontwikkelingen al, want bijvoorbeeld gemeentelijk nieuws van Lingewaal is naast de
kabelkrant, radio en teletekst ook via het wereldwijde netwerk internet op te vragen.

Nu de statuten van de stichting zijn gepasseerd zal op korte termijn het
‘Groene boekje’ worden gepresenteerd aan de direct-betrokkenen van de omroep en de leden
van de Lingewaalse gemeenteraad. In dit ‘Groene boekje’ zijn statuten, reglementen en
bovendien veel aanvullende informatie over de omroep te vinden. Een exemplaar van de
stichtingsstatuten is aan te vragen bij het secretariaat.

(Bron: Stichting Radio Televisie LingeWaal / Datum: 22 maart 1997)


 

NIEUW ROOSTER KERKRADIO

Zondag 3 november aanstaande gaat het nieuwe kerkdienstenrooster van de
kerkelijk programma van Radio Televisie Zederik Leerdam (RTZL) van start. Naast de kerken
die nu al van deze gratis service van de lokale omroep gebruik maken, geeft het andere
kerken binnen de gemeente Leerdam en Zederik de mogelijkheid ook opgenomen te worden in
het rooster en zo het woord van God aan een groot luisterpubliek uit te dragen. Kerken die
van de uitzendingen gebruik willen maken worden gevraagd periodiek cassettebanden aan te
leveren, die na uitzending automatisch retour worden gestuurd. Daarnaast kan men
kerkelijke berichten opsturen en wordt men regelmatig op de hoogte gehouden. Voor
aanmelding of meer informatie kan men bellen naar de werkgroep Kerkradio, telefoon
0345-612590 of tijdens kantooruren naar 0345-619191. Van de uit te zenden kerkdiensten
worden luisteraars wekelijks via deze krant op de hoogte gehouden.

(Bron: RTZL Werkgroep Kerkradio / Datum: 12 oktober 1996)

Comments are closed.