Als bedrijf wil je uiteraard ten allen tijde elke crisis voorkomen. Een crisis betekent namelijk dat iets niet goed gaat binnen je bedrijf, wat vanalles kan zijn, en wat kan leiden tot grote problemen in je bedrijf en zelfs tot faillissement. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om alle beginnende crisissen een stap voor te zijn. Soms is het als bedrijf moeilijk om een crisis te zien opkomen en is het daardoor beter een extern bedrijf te contacteren om je hierbij te helpen. Een nieuwe opinie van buitenaf kan namelijk je ogen doen openen. Crisiscommunicatie kan je namelijk leren, en het is beter om dit zo snel mogelijk te doen.
Wat is crisiscommunicatie?
Een crisis communicatie is nodig om je werknemers en partners te voorzien van informatie wanneer iets niet gaat zoals het moet binnen je bedrijf. Dit kan door een interne maar ook een externe oorzaak zijn waardoor je twee mogelijkheden hebt en dus ook twee verschillende manieren van communiceren hebt. Voor het communiceren van een crisis moet je allereerst alle informatie verzamelen en verwerken en daarna op de correcte manier verspreiden naar je werknemers toe. Het is namelijk belangrijk alle betrokken partijen zo snel mogelijk in te lichten met de volledige en juiste informatie. Zo voorkom je verdere escalatie van de situatie en kan je veel erger voorkomen.
Wie contacteer ik hiervoor?
Je kan binnen je bedrijf zelf een crisiscenter opzetten indien je een groot bedrijf hebt met veel verschillende soorten risico’s. Indien je echter als bedrijf niet veel risico’s ziet in de toekomst, denk je niet meteen aan het opzetten van een crisiscenter doordat er geen nood aan is. Indien je behoort tot de laatste groep, is het best om een extern bedrijf te contacteren, zoals Up Communicatie, die gespecialiseerd is in het verspreiden van crisiscommunicatie. Zo ben je zeker dat je op de juiste manier communiceert en paniek voorkomt. Dit laatste zorgt er namelijk voor dat je werknemers zelf in paniek raken en uit het bedrijf kunnen stappen wat je natuurlijk wilt vermijden.