Tips om stress te voorkomen

Waarom stress genezen als je het kan voorkomen

Dat stress niet gezond is weten we allemaal, als je vaker gestrest bent geweest weet je ook dat het helemaal niet fijn is! Gelukkig zijn er simpele gewoontes en trucjes die ervoor zorgen dat je niet zo snel gestrest raakt. We hebben het hier met name over constante of frequent terugkerende stress. Even stress omdat je moet haasten heeft gelukkig weinig impact op je gezondheid.

Fysieke gezondheid

Je mentale en fysieke gezondheid hebben super veel met elkaar te maken. Van de twee is fysieke gezondheid het makkelijkst om snel vooruitgang in te boeken. Het makkelijkst is om een aantal goede gewoontes op te bouwen. Zorg dat je genoeg beweegt, Dit kan zijn met sport maar laagdrempeliger beginnen met wandelen is ook een hele goede optie. Combineer dit met een gezond eetpatroon. Ook gezond eten is niet moeilijk. Eet vaker fruit in plaats van koekjes, varieer tussen vis en vlees, eet genoeg groente en…. Drink water in plaats van frisdrank! Dan hebben we genoeg beweging en een gezond eetpatroon, nog één onderdeel van een gezond lichaam en de driehoek is compleet. Genoeg slaap! Niet alleen voor je fysieke maar ook je mentale gezondheid is ontzettend belangrijk. Voor de meeste mensen is 8 uur slaap ideaal, maar dit kan wat verschillen per persoon. Zorg dat je op tijd naar bed gaat en niet nog in bed op een scherm kijken, dat tast je slaap negatief aan! 

Mentale gezondheid

Een mentaal gezond mens ervaart weinig stress, logisch dat het zo belangrijk is. Maar hoe blijf je mentaal gezond? Zoals je eerder hebt gelezen: Fysieke gezondheid. Verder hebben we ook een aantal gewoontes die je mentaal gezond houden. Mediteren is een hele krachtige oefening en het kost je maar tien minuten per dag. Het klinkt misschien zweverig, maar het werkt echt! Investeer vandaag nog 10 minuten aan een korte tutorial over mediteren en je kan gelijk van start! Lezen is ook een goede gewoonte voor je gezondheid. Boeken over ontwikkeling kunnen heel nuttig zijn maar ook fictieboeken die je lekker laten fantaseren geven je hersenen even tijd voor iets anders dan het stressvolle leven. Als laatste oefening hebben we nog schrijven. Een verhaal schrijven of schrijven over ambities of iets waar je dankbaar voor bent, het werkt allemaal. Door iets op papier te zetten verlaat het je gedachten want het is veilig ergens anders opgeslagen. Al deze oefeningen geven je gedachtes rust, focus of afleiding. Alles wat je nodig hebt voor een gezonde mentale staat!

Mindset en gedrag

Je gedrag en gedachtegang (of mindset) kunnen een grote impact hebben op jouw stresslevel. Ben je steeds bezig met wat andere van jou denken of over je zeggen? Dan blijf je stress ervaren! Ook perfectionisten kunnen veel last van stress hebben omdat ze constant bezig zijn met het uiterste opzoeken. Een van de beste manieren om stress te voorkomen is een assertieve houding aannemen. Dit kan al van nature in je zitten maar je kan er ook in ontwikkelen. Bijvoorbeeld door middel van een assertiviteitstraining van Anker & Kompas. Een andere manier van denken die de moeite waard is om jezelf over in te lezen is stoïcisme. Dit zijn beide mindsets en oefeningen die je hoofd rust geven en jezelf laten reflecteren op de stress waardoor je ziet dat het nergens voor nodig is.

Conclusie

Houd je lichaam en geest gezond en je zal (bijna) geen last meer hebben van stress. Daarnaast zul je erachter komen dat het nog veel meer voordelen mee brengt!